ЕК спря плащанията по ОП "Регионално развитие" | webcafe.bg
newscafe

ЕК спря плащанията по ОП "Регионално развитие"

Webcafe.bg, по БГНЕС
03.06.2014, 18:39 (обновена 03.06.2014, 18:53)
Терзиева

Снимка: © webcafe.bg

Въпреки глобите за община Бургас, миналата година градът беше обявен за "Най-активен бенефициент по ОПРР за 2013 г." и получи награда от министър Десислава Терзиева

Европейската комисия прекъсва временно плащанията по ОП "Регионално развитие" за градска среда и развитие на туризма.90 милиона евро са замразени, докато не приключат проверките за нарушения по програмата, най-вече в община Бургас.

Одитни доклади в периода 2009 - 2013 година показват сериозни нарушения при търгове за ремонт на общински пътища. Най-голямата глоба по тази програма е наложена на община Попово - 1.2 млн. лв. заради неправомерно заложени критерии при избора на фирмата за ремонт на пътища. За същото провинение плюс неправомерно отстраняване на участник община Аксаково е глобена с 1 млн. лв. И двата търга са спечелени от търговищката фирма "Пътинжинерингстрой - Т".

Най-много санкции по ОП "Регионално развитие" има община Бургас - 9 на обща стойност 760 хил. лв. Те са заради заложени дискриминационни условия в почти всички строителни договори. Най-голямото наказание от 416 хил. лв. е заради завишено изискване за оборот за последните 3 години в размер на трикратната прогнозна стойност на поръчката по договора за ремонт на централната градска част на Бургас.

Търгът за ремонт на общинските улици пък е неоснователно разделен на по-малки поръчки, за което санкцията е 4500 лв.

Въпреки глобите в края на миналата година Бургас получи наградата "Най-активен бенефициент по ОПРР за 2013 г.", като общината с най-много усвоени средства по програмата за тази година.
Призът бе връчен от министър Десислава Терзиева.

Oще: десислава терзиева  европейска комисия  ек  нарушения  оп  оперативна програма  регионално развитие  санцкии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани