До 15 юни родителите на първокласници трябва да съобщят желаят ли детето им да е цял ден в училище | webcafe.bg
newscafe

До 15 юни: Да или не детето да учи цял ден

Webcafe.bg
24.04.2010, 21:32 (обновена 24.04.2010, 22:06)
ученици

Снимка: © БГНЕС

До 15 юни ще се събира информацията от родителите за съгласието или несъгласието първокласникът им да е по цял ден на училище

*От 15 септември за първокласниците трябва да влезе в сила целодневното обучение, предвижда проектът за закон за училищното образование. Затова до 15 юни ще се събира информация родителите на колко деца ще посочат тази форма на обучение, за да бъдат осигурени необходимите педагози, възпитатели и средства, съобщи "24 часа".

Някои училища например могат да се откажат от една паралелка в първи клас, за да осигурят на желаещите деца целия ден в училище. Проектозаконът предвижда 60 на сто от учебното време да е за нови знания, а 40 на сто за затвърждаване и практиката. До края на май ще се събират коментари по проекта.

*Президентът Барак Обама отбеляза масовото избиване на арменци по време на Османската империя, като избегна определението "геноцид" и го нарече "едно от най-жестоките зверства на 20-ти век". "На този тържествен ден на памет, ние замълчаваме, за да си спомним, че преди 95 години започна едно от най-големите зверства на 20-ти век. В този мрачен момент на историята, 1.5 милиона арменци бяха избити или тръгнаха към смъртта си в последните дни на Отоманската империя", отбелязва Обама в изявление, разпространено от Белия дом. Споразумението между Турция и Армения за установяване на дипломатически отношения и за отваряне наново на границите се провали в четвъртък, когато Ереван отложи ратификацията заради искания от турска страна най-напред да сключи мир с Азърбайджан по повод отцепнически регион Нагорно Карабах.

*Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще предложи за продажба държавните дялове в 50 компании, които ще влязат в регистрираната в петък Държавната консолидационна компания, съобщи днес икономическият министър Трайчо Трайков. По Дарик радио той каза, че ведомството му управлява портфейл от 200 държавни фирми, от които 75 са действащи, 65 са в ликвидация, а останалите - в несъстоятелност. За приватизация се предлагат 50% от действащите компании. Засега извън списъка остават компании като „Булгартрансгаз" и Пловдивският панаир. В Държавната консолидационна компания ще се влеят дялове и от други държавни компании, които след това пък тя ще продава на борсата. От икономическото министерство вече са поискали от останалите министерства списък на всички фирми, които те смятат, че са подходящи за вкарване в тази компания.

*Eкоминистерството предлага общественополезен труд - освен глоба от 300 лева, за замърсители на околната среда с боклук, фас, шум или вандализъм. Става въпрос за изработване на санкцията под формата на чистене на улици, крайпътни пространства и речни корита, предложи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя обясни, че предлага идеята на широк дебат, тъй като най-сериозният проблем в опазването на чистотата у нас не е липсата на санкции, а тяхната несъбираемост. В момента за хвърляне на отпадъци през балкона глобата е 100 лв., но Министерството на околната среда и водите предлага тройното им увеличение.

*Румънското правителство догодина ще трябва да избере между замразяване на заплатите на бюджетните служители или съкращаване на 4% от тях, за да се впише в рамките на договореното с МВФ намаляване на разходите за персонал, предаде румънската агенция Аджерпрес. Разходите за персонал трябва да се свият от 8.7% от БВП през 2010 г. до 8.2% през 2011 г. Заплатите в публичния сектор ще бъдат замразени и през 2011 г., няма да могат да бъдат индексирани с нивото на инфлацията. В противен случай ще се наложи съкращаването на 4 на сто от служителите. Бюджетните служители в Румъния са над 1.360 млн. - близо три пъти повече от България, където на заплати от бюджета разчитат 440 000 души. Населението на Румъния обаче е също над три пъти по-голямо от българското.

*Експлозия на бензиностанция в Русе причини смъртта на двама души, които са почиствали подземна цистерна там. Eдиният е починал на място при взрива, а другият се е задушил, след като е влязъл да го извади. Двамата са били работници на фирма, наета да почисти цистерната. Пострадали са още няколко - мъж на 30 години е с изгаряне втора-трета степен, двама мъже - на 40 и на 41 години, са с изгаряне първа-втора степен на лицето. Всички те са работници на бензиностанцията. Двама пожарникари са с интоксикация, обгазени от пожара. Всички пострадали са настанени в МБАЛ-Русе.

 

Oще: арменци  геноцид  екология  обама  приватизация  румъния  трайчо трайков  чиновници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани