Първи полет за туристи в Космоса | webcafe.bg
newscafe

Първи полет за туристи в Космоса

Webcafe.bg
18.09.2013, 14:17 (обновена 18.09.2013, 16:14)

1 от 2 снимки Назад Напред

Сигнус

Снимка: © nasa.gov

При успех на мисията с бюджет от USD 1,9 млрд. предстои изпращането и на първите пътници до космоса

Един от първите комерсиални полети на НАСА ще излети за Международната космическа станция на 18 септември 2013 г. от базата във Вирджиния. Товарният кораб Cygnus (Сигнус) на компанията Orbital Science ще излети на ракетата Antares точно в 16:16 часа българско време.

Полетът е част от програмата на НАСА за космически полети, реализирани в партньорство с търговска компания. Подготовката му отнема над 6 години усилена работа на екипа на Orbital Science, в сътрудничество с НАСА.

При успех на мисията с бюджет от USD 1,9 млрд. предстои изпращането и на първите пътници до космоса.

Няколко дни ще са необходими на Cygnus да достигне станцията, където ще бъдат тествани възможностите му за маневриране, за да е сигурно, че корабът може да доближи безопасно до орбиталния комплекс.

След успешното преминаване на тестовете на 22 септември ще бъде направен опит за скачване с космическата станция. Как точно изглежда това може да бъде видяно на 3D визуализацията на предстоящия полет в YouTube.

5 години са били нужни за изграждане на симулаторите и обучителните програми за подготовка на кораба за мисия. Всеки човек от екипа е преминал през изключително тежка подготвителна програма въпреки факта, че по-голямата част от мисията е изцяло автоматизирана. Екипът има ключова роля само за около час от цялото пътуване - при скачването с космическата станция.

Първият полет на Cygnus е демонстрационен - той е част от програмата на НАСА за развиването на комерсиални орбитални транспортни услуги. Целта на програмата е транспортирането на полезен товар и оборудване до Международната космическа станция и в ниска околоземна орбита да става все по-достъпен и възможен за осъществяване от търговски компании - партньори.

Космосът, който е едва на 80 км разстояние от Земята, става все по-популярна дестинация не само за товари, но и за пътници. НАСА усилено работи по програмата си за комерсиално изстрелване на хора в орбита.

Общо 100 американски компании са въвлечени в разработването на програмата, като се очаква първият полет да бъде през 2014 г. На него има шанс да се качи и българин - Heineken ще осигури на трима щастливци от България пътуване до космическия център на НАСА в Хюстън.

Регистрацията за българите, желаещи да излязат в орбита, е активна тук.

Oще: космос  наса  полети  сигнус  туризъм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани