С 10 на сто намаляват партийните субсидии | webcafe.bg
newscafe

С 10 на сто намаляват партийните субсидии

Webcafe.bg
30.11.2013, 12:09 (обновена 02.12.2013, 13:03)
Избори

Всеки глас в урните пълни партийните каси

С 10% ще бъдат намалени партийните субсидии. За това са се договорили БСП и ДСП, които се събраха на първия си управленски семинар в Боровец - правителство и депутати.

Промяната ще трябва да се регламентира и в закона за държавния бюджет за догодина, чието второ четене предстои, и в закона за политическите партии. Намаление с 10 на сто означава минус 1.20 лева спрямо сегашната субсидия от 12 лева на глас.

Преди него ДПС настояваше за запазване на субсидиите, докато предложението за намаляването им дойде от редиците на БСП - от депутата Георги Кадиев. Един от аргументите му беше, че не е редно  най-бедната страна в ЕС да раздава най-високите партийни субсидии.

Субсидирането на партиите у нас беше въведено през 2005-а, когато на власт дойде тройната коалиция. За всеки действителен глас, пуснат в урните, всяка партия получава определена сума, фиксирана допреди време като процент от минималната работна заплата - 5%.

След като МРЗ беше повишена, обвързването отпадна и сумата остана да се определя със Закона за държавния бюджет, но от две години е закована на 12 лева за глас - над 6 евро, докато в Германия субсидията е 0.85 евроцента на глас. Парите се получават както от парламентарно представените партии, така и от тези, спечелили над 1% на парламентарните избори.

За периода 2013-2017 г. парламентарно представените сили ще получат 94 млн. лева. За предишния мандат са получили около 150 млн. лева.

И секира върху приходите от ВЕИ

Очаква се също така двете партии да се обединят около подкрепата на предложението да се въведе 20% такса върху приходите на производителите на вятърна- и слънчева енергия.

Парламентарната бюджетна комисия вече одобри на всеки три месеца производителите на вятърна и слънчева енергия да се облагат с 20% такса върху приходите.

Предложението беше направено най-напред от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, а в преходните и заключителни разпоредби на бюджет 2014 - вкарано по предложение на "Атака".

Унищожаването на "зеления сектор" ли е новата икономическа политика на правителството, попита Българската фотоволтаична асоциация (БФА) премиера Пламен Орешарски в разпространено до медиите изявление по повод одобрението, дадено от Драгомир Стойнев.

"Шокирани сме, че министърът на икономиката и енергетиката подкрепя предложението... Изненадани сме, че български министър възприема за легитимно решение, което е прието на тъмно, без дебат, без обсъждане с инвеститорите, и в пълно противоречие с Конституцията и законите на страната", посочва организацията. Тя също така уличава в лъжа министър Стойнев, който подкрепи таксата с аргумента, че такава има в Испания и в Гърция.

Семинарът се откри с реч на премиера Пламен Орешарски, който даде заявка за дълъг мандат, отчете постигнатото за 6 месеца - и сферите, където кабинетът изостава. След него говориха лидерите на БСП и на ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. От изказването на Станишев стана ясно, че шлагерът и на тази власт ще е тежкото наследство от ГЕРБ, а от това на Местан - че имаме най-силния кабинет от всички досегашни.

Oще: боровец  бсп  веи  дпс  енергия  партия  семинар  субсидии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани