Всички, освен ГЕРБ, са срещу Евро плюс - ангажиментите по пакта имат висока социална цена | webcafe.bg
newscafe

Всички, освен ГЕРБ, са срещу Евро плюс

Webcafe.bg
22.06.2011, 10:52 (обновена 22.06.2011, 11:01)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Посъветван от вицепремиера Симеон Дянков, премиерът Борисов ще подпише новия пакт за еврото "Евро плюс"

С един подпис в петък премиерът Бойко Борисов ще поеме от името на България ангажименти, които ще доведат до вдигане на данъците и възрастта за пенсия. Това предупредиха вчера работодатели, синдикати и опозиция в последен опит да привлекат внимание към мълчаливото присъединяване на страната към новия пакт за еврото "Евро плюс".

Както "Сега" писа, Европейският механизъм за стабилност ще принуди България, която и вчера беше определена от Евростат като най-бедната държава в ЕС, да стане гарант за 6.09 млрд. евро чужди дългове.

Противно на уверенията на Борисов, пактът влече със себе си и ангажименти с висока социална цена, заявиха социалните партньори. На практика той отменя постигнатото национално споразумение за пенсионна реформа. Според него възрастта за пенсия остава без промяна до 2020 г. и едва след това започва да расте. "Евро плюс" обаче задължава присъединилите се държави да обвържат възрастта за пенсия с продължителността на живота. Това неминуемо ще доведе до увеличаването й преди договорения у нас срок.

"Ние имаме документ с подписа на премиера възрастта за пенсия да започне да расте едва от 2021 г. Искам да знам кой негов подпис тежи повече", попита вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров, след като заедно с представители на бизнеса се срещна в парламента със Синята коалиция. Схемата на обвързване с продължителността на живота не е уточнена, но подобни препоръки имаше и МВФ.

Бизнесът пък предупреди, че може да се стигне до увеличаване на данъчната ставка у нас, която сега е от малкото конкурентни предимства на икономиката ни. Работодателите напомниха, че в "Евро плюс" ясно се вменява ангажимент за уеднаквяване на данъчната основа.

В момента у нас тя е сред най-широките и това поставя страната ни в средата по данъчна тежест, но пък имаме най-ниската ставка. Ако се стесни, правителството може да се изкуши да вдигне ставката, за да си върже бюджета.

Синдикалистите виждат в пакта опасност от намеса по отношение на доходите у нас. С присъединяването си към механизма България се задължава да повишава заплатите само според нарастването на производителността на труда, без да се вземат предвид други показатели. "Сега тя скочи повече от инфлацията, но утре може да не е така.

Социалните партньори са притеснени и от липсата на конкретна рамка на финансовата ангажираност на страната ни. "Участието в "Евро плюс" трябва да бъде обвързано с ясна перспектива за членство в Еврозоната. В противен случай няма да имаме ясна перспектива за икономически растеж", заяви Димитър Бранков от БСК.

Както "Сега" писа, Европейският механизъм за стабилност ще принуди България, която и вчера беше определена от Евростат като най-бедната държава в ЕС, да стане гарант за 6.09 млрд. евро чужди дългове.

Междувременно пактът бе обсъден вчера и на заседанието на финансовите министри от ЕС, но МФ отново се ограничи с лаконично съобщение, като предпочете да се съсредоточи върху санкциите, които държавите от еврозоната ще търпят за прекомерна задлъжнялост и недисциплинирана фискална политика. В четвъртък и петък в Брюксел лидерите на страните от ЕС трябва окончателно да се споразумеят за пакта.

Финансовите министри от ЕС се съгласиха да извършат промяна в Лисабонския договор, с която да създадат траен спасителен фонд, разполагащ със 750 млрд. евро за страните като Гърция, съобщи люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер. От тази сума 500 млрд. евро ще са на разположение директно за кредитиране на закъсали икономики.

620 млрд. евро от новия Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ) ще са кредитни гаранции от страните членки, а 80 млрд. евро ще са на разположение в брой, уточнява електронното издание ИЮОбзървър. Сумата в брой от ЕСМ ще се натрупва постепенно от страните членки в периода 2013-2017 г. Германия, която ще даде лъвския пай в ЕСМ, ще трябва да осигури 168 млрд. евро в гаранции и 22 млрд. евро в брой.

Целта на фонда е да подкрепи страните, които са изпаднали в криза и се нуждаят от спасение, да се завърнат по-лесно на финансовите пазари. "Това е сериозен удар по европейските данъкоплатци", коментира за ИЮОбзървър Сони Капор, шеф на международния икономически център Re-Define.

www.segabg.com

Oще: eвро плюс  бойко борисов  герб  данъци  доходи  ес  заплати  икономика  премиер  синдикати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 22.06.201122:27

Никой не може да направи толкова големи политически услути на БСП и ДПС,колкото Симеон Дянков.Невероятно невежество!На второ място е прелестната Искра Фидосова и нейният неустоим интелектуален чар.И едва тогава идва Бойко,който умее най-добре от всички да работи с лентичка и ножици.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 22.06.201111:10

Е-ех, тези "български" икономисти-политици съвсем ще ни довършат! Да си бяха стояли зад океана - там където се научиха как да изпълняват чужди заповеди!
Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0