Мирният план "Асад" изключва опозицията | webcafe.bg
newscafe

Мирният план "Асад" изключва опозицията

Webcafe.bg, по Reuters
07.01.2013, 11:16 (обновена 08.01.2013, 12:40)
Башар ал Асад

"Страданието залива сирийските земи и никъде по тях няма място за радост, а сигурността изчезна от улиците", признава лидерът

Сирийският президент Башар ал-Асад представи свой мирен план, за да се сложи точка на кървавата война в страната. Планът включва преговори с политическите партии, заинтересованите вътрешни участници, но не и с враговете му от бунтовническата опозиция и всички фракции, подкрепяни от чужди държави.

„Не отхвърляме политическия диалог. Но с кого можем да го водим? С екстремисти, които нямат друг език, освен убийствата и тероризма?", попита риторично Асад.

Президентът държа едночасова реч в сградата на операта в Дамаск, препълнена от негови симпатизанти и лоялисти. Това бе първата му публична проява от юни насам, когато бунтовническата съпротива стигна до полите на Дамаск.

„Трябва ли да преговаряме с шайки, събрани в чужбина и следващи заповеди от чужденци? Трябва ли да водим официален диалог с кукла на конци, създадена от Запада, който създаде сценария за нея?", продължи сирийският президент.

Вицепрезидентът на Сирийската опозиционна коалиция Джорд Сабра коментира в отговор, че Асад е дал заявка за продължаване на войната срещу собствения му народ.

Версията на Дамаск е съвсем различна.

„Ние сме в състояние на война във всеки смисъл на тази дума. Тази война е взела Сирия на мушка, използвайки шепа сирийци и много чужденци. Следователно тази война е за защита на родината", заяви президентът.

След края на речта десетки симпатизанти се хвърлиха към трибуната, за да поздравят Асад. Някои от тях крещяха: „Бог. Сирия. Башар", „Кръвта и душите си жертваме за теб, Асад" и т.н.

Планът „Асад" включва политически преговори и широк национален диалог, докато се изготви споразумение, което да гарантира суверенитета и териториалната цялост на Сирия.

В него е възможно да се включи и проект за нова конституция и съдебна система на страната. Споразумението ще бъде одобрено и чрез референдум.

Преди всичко това да стане факт, първото условие на Асад е въоръжените действия да спрат, а чуждите държави да спрат да финансират бунтовническите групировки.

Oще: башал ал-асад  башар асад  опозиция  сащ  сирия  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 08.01.201309:28

Ройтерс целят да създадат зловещ образ на Асад като насочват вниманието към обвиненията му спрямо "запада".
Нали разбирате? Самовнушаваме си, че "запада" е кристализирал идал за свобода и благополучие, че ние сме част от него, че живеем живот, какъвто никъде на друго място не бихме могли да живеем, и че именно това искаме, и накрая че сме удивени сами от себе, колко изящни предствители на "запада" сме.
Сега идва ред да се създаде образа на "лошият". "Лошият" обвинява "запада", т.е. той пряко се гаври с нас, че създаваме убийци и терористи. Как!? Ние? Носителите на всички идеали на човешката цивилизация? Да, банките са убийци, корпорациите са ужасни, правителствата корумпирани, но ние не сме тях. Ние сме хубавият "запад", и ни боли когато някой се занася с нас. Изпитваме гняв, щом не ни харесва. И веднага котраатакуваме, че "лошия" води война със собствения си народ.
Обобщено казано, медии като Ройтерс освен да се опитват да затъпят всичките си зрители, и да използват тяхната тъпота за свои монетарни цели, друга задача нямат.
   

оценка

+0 -0