Според финансовия министър по-трудни ще са вторите шест месеца | webcafe.bg
newscafe

Дянков мести оправянето в края на годината

Webcafe.bg
11.03.2010, 11:20 (обновена 11.03.2010, 11:44)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Дянков с нова прогноза за оправянето, ама оптимист

Извикан днес в парламента, за да обясни как държавата ще се справи с кризата, вицепремиерът Симеон Дянков пак опроверга себе си. В края на 2009 г. финансовият министър заяви, че трудни ще са първите 4 месеца на тази година. Днес - че по-трудни ще са вторите шест.

Бюджет 2010 е добър и ние вървим по план, обяви финансист №1. Очевидно е сложил розовите очила, тъй като спадът на приходите за януари 2010 спрямо януари 2009 с 36% не го притеснява. Не го плашат и дефицитите през януари и февруари - съответно от 0.5 млрд. лева и близо 1 млрд. лева.  Така ще е - голям ще е до март, но това се прави съзнателно, за да се помогне на българската икономика. А от април бюджетът ще мине на плюс, жизнерадостно съобщи Симеон Дянков, изричайки куп дянковизми, някои доста противоречиви.

„По време на криза излизат доста изненади - ние трябва да сме готови за тези изненади", беше един от дянковизмите пред парламента. Следващият: „Трябва да изчакаме март, април, май и да видим какво можем да направим за бюджета". По-нататък: „Имаме първите сигнали, че икономиката излиза от кризата - това е благодарение на износа, тъй като вносът все още пада. Като няма внос, няма ДДС". И още: „Бюджетът е с малко пари, понеже сме в криза" и „Придържаме се към бюджета, който е гласуван", както и незабравимото „Повишаването на здравните вноски няма да доведе до понижаване на събираемостта" (въпреки че показателите все го опровергават ). Очакванията му са да постъпят 296 млн. лева от по-високите вноски. Според лидера на СДС Мартин Димитров в никакъв случай вдигането на вноската за бизнес и граждани от 8 на 10% няма да увеличи приходите.

"Това ще увеличи фалитите и има опасност да доведе до по-висока безработица, ще бъде грешка. Дори Унгария намали осигуровките, вместо да ги увеличава", обясни Димитров.

До дни правителството ще има пакет от около 30 мерки за излизане от кризата, свързани главно с подкрепа на бизнеса. Всички допълнителни идеи са добре дошли, добави Дянков. Предизвикателството ще е дали след излизане от кризата бизнесът щял да е готов за голям скок.

По повод идеята на Мартин Димитров от Синята коалиция за национален антикризисен щаб Дянков каза: „Антикризисен щаб е малко демоде, но тази идея я приветствам".  Лидерът на СДС заяви, че има дефицит от 1 млрд. лева в бюджета и ако не се предприемат мерки за съкращения на разходите, има опасност бюджетът да не издържи.

Разходите за заплати в бюджетната сфера са били по-високи от м.г. през януари не заради назначения, а заради съкращения, тъй като при уволнения се изплащат по няколко заплати, стана ясно от отговор на Дянков. Депутатът Лютфи Местан го запита откъде идват повишените с 112 млн. лева разходи за заплати.

Това ще увеличи фалитите и има опасност да доведе до по-висока безработица. Това ще бъде грешка. Дори Унгария намали осигуровките, вместо да ги увеличава, обясни Димитров. Спрете увеличаване на здравната вноска, заяви той. 

Oще: криза  парламент  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.