Държавата става и баща, и майка | webcafe.bg
newscafe

Държавата - и баща, и майка

Webcafe.bg
12.01.2012, 14:11 (обновена 12.01.2012, 14:58)
деца

Снимка: © Getty Images

Ваньо Шарков не е съгласен и с текста, че деца не се допускат на обществени места, в които се предлагат сексуални услуги или консумация на психотропни вещества. Той попита дали останалите граждани се допускат в подобни заведения и кои всъщност са тези заведения. „Това легализиране на проституцията, публичните домове и наркотиците след 18-годишна възраст ли е?".

Не бива заради няколко текста в проектозакона за детето да се отхвърля целия, заяви депутатът от ГЕРБ Светлана Атанасова на дискусия с неправителствени организации.

Според Ваньо Шарков от СДС законът ни връща във времето на Троцки. Критикуваха го и неправителствени организации и правозащитници. Според тях проектът отнема права от родителите в полза на държавата, създава предпоставки за злоупотреби и в същото време не гарантира достатъчна защита на децата.

По думите на Атанасова пък този закон ще затвори входа към иституциите за деца, ще подпомогне семействата на деца с увреждания и ще създаде нови възможности за семействата в риск. Не трябва да се отхвърля целия проект заради няколко спорни текста, заяви Светлана Атанасова.

Представителите на родителски организации обаче оспориха възможността на държавна намеса в семейните отношения дори в нормалните, здрави семейства. Сред най-критикуваните текстове бяха въвеждането на задължително сексуално образование в предучилищна възраст, правото на социалните служби да контактуват с децата без знанието на техните родители и възможността за разследвания на семейства по анонимни сигнали.

Проектът е изключително глупав, защото в него е написано, че след като навърши 16 години, едно дете има право да откаже лечение, заяви вчера депутатът от СДС Ваньо Шарков.

"Ако детето откаже лечение, директорът на лечебното заведение е длъжен да информира Агенцията за социална подкрепа, които отнасят въпроса до съда, който може да се произнесе дали лечението може да бъде проведено. Ако състоянието е животозастрашаващо, едва ли ще има кой да бъде лекуван, когато съдът се произнесе", коментира още той.

"Този законопроект ни връща във времето на Троцки, когато той е казал, че по времето на социализма ролята на семейството ще отпадне и грижата за децата ще бъде поета от държавата. Той е рестриктивен спрямо родителите, защото възстановява практика за анонимните доноси. Този законопроект е лош, защото въвежда неподходящ за детето права и свободи", категоричен беше депутатът.

Шарков е убеден, че със законопроекта се създават предпоставки за финансови злоупотреби и престъпления, защото той е изпълнен с формулировки и термини, които нямат правна стойност и твърде широко тълкувание.

Според него така предложеният Закон за детето противоречи с други закони, уреждащи същите въпроси като ГПК, Закона за защита от дискриминация, Семейния кодекс, Закона за народната просвета, Закона за защита от домашното насилие, противоречи и на член 47 от Конституцията, който гласи, че отглеждането и възпитанието на децата до навършване на пълнолетие е право и задължение на техните родители.

Ваньо Шарков не е съгласен и с текста, че деца не се допускат на обществени места, в които се предлагат сексуални услуги или консумация на психотропни вещества. Той попита дали останалите граждани се допускат в подобни заведения и кои всъщност са тези заведения. "Това легализиране на проституцията, публичните домове и наркотиците след 18-годишна възраст ли е?".

Oще: ваньо шарков  държава  закон за детето  родители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани