Сексуално посегателство над дете с аутизъм в училище | webcafe.bg
newscafe

Сексуално насилие над дете с аутизъм в училище

Webcafe.bg, по Дарик
07.10.2014, 16:40 (обновена 07.10.2014, 17:14)
дете

Снимка: © getty images

Родителите на детето са изпратили информация до всички институции, без да има ответна реакция

За сексуално посегателство срещу дете с аутизъм алармират родителите й. Детето е ученичка в Помощно училище „Проф. Димитър Кацаров" в София. Родителите на детето публикуваха в социалната мрежа информация за случая, след като не са срещнали съдействието на институциите.

Семейство Симеонови е внесло сигнал със съпътстваща жалба, в която е представен проблема и фактологията, в институциите на 29 септември, но до момента няма отговор.

Дъщеря им е на 13 години и е записана в 7-ми клас в столичното 4-то Помощно училище в София. Преди това, детето се е обучавало в 8-мо и 10-то училища в Перник, съобщава „Дарик".

„На 19 септември взех Ана-Мария от 4-то Помощно училище „Проф. Димитър Кацаров"в София и установих, че спортният сутиен на дъщеря ми липсва. Момичето е с аутизъм  и няма как да го съблече сама", пише майката Радосвета Симеонова. Класната и директорката на учебното заведение не й дават отговор къде е бельото на детето.

От чистачките разбира, че сутиенът е в класната стая върху гардеробчетата. На 23 септември родителите правят нов опит да разберат какво се е случило с дъщеря им и бащата отива в училището, където го посрещат директора, психолога и учители от Помощното училище интернат.

„В отговор на моя въпрос за сваленото бельо, директорката ме попита как може да е сигурна, че Ана-Мария не е дошла без бельо. Последва поредното абсурдно предположение, че можело детето ми да е дошло с два сутиена, че можело сама да си го е свалила в тоалетната на училището, единственото място, където учениците влизали сами и накрая ми бе казано, че съм предубеден и няма смисъл да разговаряме повече", описва бащата на момичето случая.

На 29 септември, семейството пуска жалба с настояване за разследване на случая. При внасянето на официалния сигнал в училището, от дирекцията заявяват на майката, че никой няма да повярва на дете аутист, че няма как да докажат каквото и да било с твърдението, че момичето най-вероятно се е съблякло само в тоалетната.

„Това училище рекламира защитената среда, в която са децата", посочва в сигнала си майката Радосвета. „При постъпването ни в училище обясняваха, че дори в тоалетната ходят с помощен персонал, който ги придружава до вратата и ги изчаква, за да ги върне в клас", допълва тя.

Междувременно детето отказва да напуска дома си и да влиза съблечено в банята. Момичето моли майка си „да не дава на чичкото да я пипа", като посочва гърдите си и гениталиите. „Чичкото й казал, че ще я боли и после й казал да си обуе гащите", казва майката.

Родителите са внесли жалба в VI РУП София, МОМН, ДАЗД и до Районната прокуратура, без да има реакция на сигнала им. От училището ги уверили, че е започнала вътрешна проверка.

„Цяла седмица институциите мълчат, системата отново отхвърля децата и хората с увреждания, държавата отново абдикира от тези, които не могат да се защитят и отново съдейства на онези, които използват това, за да се гаврят с тях", пише във Facebook Радосвета Симеонова.

Прокуратурата потвърди, че е получила информация за случая на 29 септември и незабавно са възложили проверка на столичното 6-то РУП, съобщава Дарик. От полицията съобщиха, че е заведена преписка във връзка с подадена на 29 септември жалба "от майката на 14-годишно момиче за посегателство спрямо детето". "В полицията незабавно са предприети действия по проверка на сигнала", съобщават от полицията, като допълват, че работата по случая продължава.

От Държавната агенция за закрила на детето съобщават, че са започнали проверка в училището, за да установят, дали е спазено правото на закрила от насилие на 13-годишната Ана-Мария.

От агенцията ще поискат съдействие от дирекция „Социално подпомагане" в Перник за оказване на психологическа подкрепа на момичето, след съгласие на родителите й. От институцията са сезирали и Районната прокуратура.

Министерство на образованието също твърди, че тече проверка по случая. Столичният инспекторат по образованието са изискали информация и доклади от директора на училището Венета Бочева, съобщава Дарик.

 

Oще: аутизъм  дете  деца  помощно училище  прокуратура  софия  столица  столично училище  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 07.10.201418:44

Нормално е за банту-получовеците.....
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани