Вино и ракия - само от грозде. От неизкоренени лозя | webcafe.bg
newscafe

Вино и ракия - само от грозде. От неизкоренени лозя

Webcafe.bg
09.02.2012, 14:02 (обновена 09.02.2012, 20:04)
грозде

Снимка: © Getty Images

Винени лозя, засадени без право на засаждане след 31 август 1998 г., подлежат на принудително изкореняване за сметка на производителя по реда на този закон

Винени лозя, засадени без право на засаждане след 31 август 1998 г., подлежат на принудително изкореняване за сметка на производителя по реда на този закон. Това е записано в законопроекта за виното и спиртните напитки, приет на първо четене от парламента.

До извършване на изкореняването на тези лозя продуктите произведени от добитото от тях грозде, могат да се използват единствено с цел дестилация за сметка на производителя.

В действащия закон е записано, че подлежат на изкореняване лозя, засадени в нарушение на разпоредбите на закона и нормативните актове по неговото прилагане. Според новия законопроект, внесен от Министерския съвет, на изкореняване подлежат и лозя от некласифицираните сортове, съобщи БТА.

Земеделският министър Мирослав Найденов коментира при обсъждането на законопроекта от правителството, че много от продаваните сега напитки, които се обявяват като вино, всъщност не са произведени от грозде. Това нарушение се среща най-често при наливния алкохол.

Новият закон за виното ще бъде фокусиран върху контрола и качеството на продуктите и ще облекчи производителите на качествено вино, смята вносителят на проекта - Министерският съвет.

Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ поддържа публичен лозарски регистър, в който регистрира гроздопроизводителите, като създава досиета за тях, и регистрира винопроизводителите, като им създава производствени досиета. Лозаро-винарските продукти ще се превозват и допускат за обръщение единствено с официално одобрен придружителен документ.

Ежегодно до 15 януари производителите на грозде, което е предназначено за производство на вино, гроздова мъст и продукти от грозде и вино, трябва да декларират пред ИАЛВ произведените количества грозде от последната реколта. На деклариране подлежат и количествата вино и гроздова мъст.

От подаване на такава декларация са освободени производители, чиято продукция е изцяло за консумация в непреработен вид, за сушене или за директна преработка в гроздов сок, както и тези, чиито производствени съоръжения са за по-малко от 10 хектолитра вино (1 тон), което не е или няма да бъде търгувано под каквато и да е форма.

Въвежда се забрана за купажиране на вина с произход от трета държава както помежду им, така и с вино, произведено на територията на Европейския съюз, както и забрана за произвеждане на вино от някои видове гроздова мъст, гроздов сок и прясно грозде с произход от трети държави.

По отношение на спиртните напитки, етиловия алкохол от земеделски произход и дестилатите от земеделски произход са разписани правилата за производство, техническите определения, означаването, представянето и тяхното етикетиране.

Законопроектът установява специфични определения и изисквания за ракия, мастика, дестилатите за тяхното производство и др., "съобразно наложените традиционни практики".

Според текстовете за традиционни български напитки ще се смятат пет вида ракии - гроздова, винена, плодова, както и ракия от гроздови или от плодови джибри. Към тях ще има специфични изисквания за технологията на производство, както и към процента на алкохолно съдържание. Така например гроздовата ракия трябва да бъде произведена "чрез единична или двойна дестилация до 65 обемен процент на вино, получено от грозде, като виното от 100 килограма грозде не може да надвишава 75 литра".

Към гроздовата ракия е поставено и изискване да има минимално алкохолно съдържание от 40 градуса. Останалите видове ракии трябва да бъдат минимум 37.5 градуса.

Проектът поставя и специфични изисквания към производството на мастика и мента, които също са записани като традиционни български напитки.

 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани