Свито потребление, незначителен износ, изобилие от ток | webcafe.bg
newscafe

Токов удар

Webcafe.bg, по БНР и Агенция Фокус
04.04.2013, 10:31 (обновена 05.04.2013, 20:47)
АЕЦ

Снимка: © Sofia Photo Agency

Дори и АЕЦ "Козлодуй", който произвежда най-евтиния ток, е на практика спряна

България кара само на ток от ВЕЦ-овете поради изключително ниското потребление на ток и никаквия износ. Официалното обяснение за спрените мощности е, че язовирите ще прелеят и тази вода трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения.

Истината е по-различна: изчерпани са възможностите за поддържане на баланса между производство и потребление в енергийната система.  Затова е разпоредено на топлофикациите електрическият товар да бъде намален до необходимия топлинен товар, ограничава се и производството на ВЕИ-централите.

Спирането на мощностите вече предизвика напрежение, тъй като над 1500 миньори от "Мини Марица изток" са пуснати в платен отпуск, а след като се върнат на работа, ще излязат други. В принудителна отпуска са и близо 2000 миньори от Югозападния въгледобивен район, където мините са собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Централата "Марица-изток 3" е спряна, а "Марица-изток 2" и ТЕЦ в Гълъбово произвеждат много малко електроенергия, заради което добивът на въглища е паднал от 74 000 на едва 14 000 тона.

Заради дисбаланса между производство и потребление всички вятърни и фотоволтаични централи в областите София, Перник, Кюстендил и Монтана са изключени до 18 часа. Електроенергийният системен оператор (ECO) е разпоредил на доставчиците на ток - ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО, да започнат да спират централите, които произвеждат т.нар. "зелена енергия".

Операторът ще обявява всеки ден до 16 часа кои "зелени" централи да спират. Общото ограничение засега е 40 процента. Има готовност да се спират поетапно производители на такава енергия, за да се осигури баланс на система, посочи началникът на Централното диспечерско управление Митю Христозов.

От съображения за национална сигурност в момента се ограничава производството на електроенергия от атомната централа, от въглища и от възобновяеми енергийни източници, за сметка на електроенергията, добивана от водните централи.

Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Божан Стоянов, заместник-министър с ресор "Енергетика" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. "В момента много от язовирите са пълни с много вода и ще продължават да се пълнят.

Тази вода трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения. Това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството от други източници - атомна енергия, енергия от въглища и енергия от възобновяеми енергийни източници", обясни той.

Осем язовира са пред преливане и освен контролирано изпускане на водите, се налага да заработят и ВЕЦ-овете от каскада Арда. В момента от водните централи се получава 750 мегавата ток. Според Митю Христозов: "Има много вода в язовирите не само в България, но и в съседните на нас страни. Така че търсенето е малко, а предлагането е свръх голямо. Цената просто в момента е ниска".

Прогнозата му е, че това ще продължи най-вероятно до края на пълноводния режим, към началото на юни и след това се появява потребление, което донякъде вдига товара и търсенето на енергия. Тогава, според мен, премахването на таксата пренос би допринесло да се стимулира износа, казва той.

Централното диспечерско управление е взело решение за намаляване на произведеното количество енергия от атомната централа с 40%. Освен намаляване на мощностите на Пети блок, почти наполовина се намаляват и тези на Шести.

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов обясни пред Нова телевизия, че ограничението е наложено както заради изключително ниското потребление в момента в страната, така и заради почти спрелия износ на ток.

"От вчера и двата блока на АЕЦ "Козлодуй" работят с намалена мощност. Точно в 12 ч е получена заповед от Електронергийния системен оператор за драстично редуциране на производството заради ниското потребление и излишъка от енергия в страната, както и почти нулевия износ. Така единият от 1000-мегаватовите блокове вече работи с натоварване от 700 мегавата, а другият - с 500, т.е. с половината от капацитета си", обясни той.

От извънредната ситуация АЕЦ "Козлодуй" губи реално 20 млн. лева, изчисли Николов. Но загубите ще продължат да растат.

1000-мегаватовият Шести блок ще работи на 550 мегавата до 20 април. Тогава е предвидено спиране за планов годишен ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво. За Пети блок все още не е ясно докога ще работи на 750 мегавата - с 1/4 по-малко от производствената му мощност.

Николов посочи, че намаленото производство не е най-благоприятният режим на работа на централата. Освен икономическите загуби, съществува риск от проблеми при експлоатацията на ядрените съоръжения. Принудително намалената им мощност ще затрудни планирането на годишните им ремонти и програмата за удължаване на експлоатационния им срок.

Oще: аец козлодуй  въглища  електроенергия  енергетика  миет  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

31 VL | 05.04.201316:04

Извинявам се, ако тонът ми е прозвучал вън от добрите нрави.
Закриване, откриване, миньори...
Това са коренно различни неща от знания, умения, натрупан опит...
Да, ако ще смятаме нещата в пари, то ти си прав.
Ако ще ги смятаме във влияние, възможности, налагане на политики, то тук може дълго да спорим кой е прав.

И нека опитаме с прост пример. Ти разполагаш с хубав парцел в неголям град. Идват представители на някоя търговска верига и ти предлагат да купят парцела за да построят магазин за хранителни стоки. Хубав магазин, голям. Като какви стоки и на каква цена ще продават би следвало да си е тяхна работа. Нали не те канят за съдружник, а ти купуват парцела? Ще им го продадеш ли ако цената те устройва или ще се загрижиш за малките квартални магазинчета, клекала и други сурогати? Както и за заетите в тях, които ще загубят хляба си?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

30 Оня Дето Го Трият | 05.04.201315:16

Трябва да си пълен гьонсурат ако под тази статия отваряш дума за нови ядрени централи. Ходи го обясни това на бунтуващите се миньори например.
То някои им го казваха че нов АЕЦ ще означава закрити ТЕЦ, но кой да слуша.....ето че се случи и без нов АЕЦ Смее се
Само ми спестявай назидателния тон, щото не ти подхожда някак... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

29 VL | 05.04.201315:02

Смисълът ...
Изграждане на ядрен обект на територията на ЕС по правилата на ЕС. Лицензирането му по същите правила. Създаване на референтен блок/централа, на които ще може да се базират бъдещи проекти.

Това за мен е повече от много. И да. Властта и влиянието имат своята цена. Ще трябва да изтърпя едни аборигени да ми късат нервите докато им подавам храната с лъжичка.

Потретвам... В тази схема ти си извън схемата. Максимум да си на хранилката с лъжичката ако приемеш, че робството е нормално, дори и ако си от "грешната" страна на барикадата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

28 John Smith | 05.04.201314:57

Кинг, това е хубав въпрос. Забелязал ли си, че ако имаш повечко пари, нещата ти излизат по-евтино Усмивка Купуваш на едро, пазариш се в цената, а сюрмаха всяка вечер ходи в магазина и му дерат кожата. Тва е парадокса на живота, който има повече , плаща по-малко. От друга страна, ако един пролетарий има 7000 юрос, той няма да си купи соларна централа , а Мерцедес втора употреба.
ps
Примера е примерен, цените падат. Намерих оферта за 5kW на цена около 9000$.
5kW стигат и артисват, поне за мен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

27 Оня Дето Го Трият | 05.04.201314:48

"Този, който има пари да си построи ядрена централа, ще разполага и с пари да си построи завод към нея."

Абе ти нормален ли си?
По-безмислено действие и казармата нямаше да могат да измислят Смее се
Все едно да те карам първо да купиш храна за 1000 човека, след това да те карам и да платиш на 1000 човека да дойдат да я изядат, та да не иде на вятъра.
Какъв е смисъла на цялото упражнение? луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

26 VL | 05.04.201314:45

Бойлерите отдавна са по 1 киловат. Не говоря за проточни, а за класически. Печката за готвене да е 2 или 3 киловата. Осветление стотина вата.
Хладилник, компютър, телевизор... 16 kVA стигат.

Сега, ако доходите на домакинство са 500 или 800 лева, то за ток следва и да се дават 20 до 40 лева на месец. В рамките на живот според възможностите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

25 KingoftheROAD | 05.04.201314:38

Е това ти може да и можеш да си го позволиш, но колко от тези с 500-800 кинта заплати ще могат? плюс това 1600 VA са малко малко за едно домакинство, ако се включат няколко по-мощтнички неща - като готварска печка, бойлер, или някакво отопление...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

24 VL | 05.04.201314:34

Този, който има пари да си построи ядрена централа, ще разполага и с пари да си построи завод към нея.
Предварителната постановка на задачата се различава и от там ни се разминават и резултатите.
Моята математическа задача:
За колко време ще мога да си избия разходите по направата на ядрено съоръжение като си ползвам тока като мой. Защото и парите са си били мои.
Твоята математическа задача:
Аз, като един от народа, точно какъв келепир ще имам ако някой нещо прави?

И отговорите:
1. След приемане на третия енергиен пакет, свободен избор на доставчик и безразличие към назряващата териториална криза на популация, аз оставам стабилен и дори разширявам сферата си на влияние.
2. Не, няма нормален човек, който да не му е писнало да създава удобства на масите и да ги убеждава в техния келепир.

Но всичко е точно, нещата вървят по план. Сега очакваме Париба да започне разпродажба на мрежата високо напрежение (щото при тази ситуация да се даде заем на БЕХ е извън здравия разум) и да видим кой какво ще "сегментира".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

23 Оня Дето Го Трият | 05.04.201314:25

пост

А завода, който ще трябва да потребява енергията от Белене за твоя сметка ли да го запишем? Смее се
+ сумата за самото Белене
Само преди 2 месеца всички бяхте "ЗА"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

22 John Smith | 05.04.201313:34

Post, баш си е така:
Мощност: 0,96 kWp + 1kW
Соларни панели: BYD 240Wp
Инвертори: Victron Phoenix 24V 1600 VA
Описание:
Хибридна система за автономно захранване с ел. енергия.
Офертата съдържа и е напълно окомплектована с:
- 4 бр. Фотоволтаични панела: BYD 240 Wp, с продуктова гаранция 12 год. и гаранция на мощността- 25 год. до 80% ;
- 2 бр. заряден контролер Steca Solarix PRS 2020 12/24V, 20A;
- 8 бр. акумулаторна батерия - Trojan T105-RE специално разработена за циклична работа типична за ВЕИ. Напрежение: 6V, капацитет: 225Ah;
- SolarFix - Монтажна конструкция за скатни покриви (алуминиеви профили, шпилки, болтове, модулни клеми);
- 40м. соларен кабел, 1 x 4mm2;
- Монтажен материал;
- Ветрогенератор Wind Hunter 1000W, 24V, 2800mm диаметър на витлото, окомплектован с 6m. мачта и заряден контролер; Работен диапазон: 3-25m/s;
- 1 бр. автономен инвертор Victron Phoenix 24V 1600VA , с пълна синусуида;

Цена: 6767.88 € и Румен Оff , Цветелинка и Прокопиев духат яко банана...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани