Властта в Македония е най-големият спонсор на медиите | webcafe.bg
newscafe

Властта в Македония е най-големият спонсор на медиите

Webcafe.bg, по БГНЕС
04.11.2012, 11:42 (обновена 04.11.2012, 11:53)
Вестници

Най-голямата и гледана македонска телевизия А1 беше затворена, а заедно с нея и трите най-големи вестника

Демокрацията в Македония е твърде българска...

В Македония най-големият бизнесмен е правителството. То също така е и най-големият работодател и най-големият спонсор на медиите. Това позволява на властта да си купува "мълчанието на медиите". Това каза пред БГНЕС известният македонски политолог и политически анализатор Алберт Муслиу.

През последните години в Македония се изгражда една непрозрачна система. Тази система не подлежи на отчет пред обществото. Изграждат се неща, които не носят никаква полза на обществото, не помагат за неговия икономически просперитет. Всичко останало е неадекватно и неслучайно в страната безработицата достига 35%, а икономиката се свива.

По отношение на свободата на медиите в Македония Алберт Муслиу каза следното: "Нека не забравяме, че в Македония най-големият предприемач е правителството. То също така е и най-големият работодател и най-големият спонсор на медиите. Никола Груевски е главният, той е лицето на властта - на правителството и държавните институции.

Тук нямам предвид само правителството, но и държавните предприятия, които имат свои фондове, те са основните, които дават пари на медиите. Така че те не могат да се опълчат на главния си спонсор. От друга страна липсва и гражданският контрол, който да контролира как се харчат държавните средства за медиите. Това позволява на властта да си купува "мълчанието на медиите".

Муслиу припомни, че в Македония има медии, които вече са закрити. "Най-голямата и гледана македонска телевизия А1 беше затворена, а заедно с нея и трите най-големи вестника. За мен това е абсурдно, ако собственикът на тези медии наистина е направил някакви машинации, той трябваше да отговаря.

Но властта трябваше да намери начин как да смени собствеността и все пак тези медии да останат. За жалост тези медии се затвориха, а те бяха пионери на македонската демокрация и свободата на словото. Те бяха първите, които се появиха.

Но ние също така се сблъскваме и с намаляването на свободата на слово. Сегашните две най-големи електронни медии имат собственици, които са председатели на партии, свързани с властта на Груевски. Управляващите много бързо се справиха със съответните "закони" и с печатните медии, които бяха коректив на властта. Тя използва много методи, за да подчини информационния поток в страната", каза още известният македонски политолог.

На въпроса дали по този начин се изгражда нова тоталитарна система Муслиу отговори: "Тоталитарен режим в страна, която страда от бедност. Ако вие имате средствата в една бедна държава, ще можете много по-лесно да злоупотребявате с тях, отколкото в една развита парламентарна демокрация с развита икономика и медиен пазар. За съжаление у нас реалността е друга - държавата е най-голям работодател и спонсор на медиите.

Анализите са ясни - нашата администрация е политизирана и партизирана. Нямаме независима съдебна система. Във всичко това се виждат тенденции към тоталитаризъм. Не, че някой ще ви арестува, ако вие сте свободен гражданин и казвате какво мислите. Просто нямате възможност да споделите мнението си с останалите си сънародници. Това се прави чрез медии и публични изяви - все неща, които са много трудни при нас в момента.

За съжаление управляващите успешно успяват да наложат теми, които нямат нищо общо с безработицата, с провала на нашата евроатлантическа интеграция. Все въпроси, които са доста виртуални и така се отвлича вниманието на гражданите, чрез доброто менажиране на медиите", подчерта Муслиу.

Според него: "В реалния живот - култура, образование, здравеопазване - всички тези важни сфери има много малък напредък или стагнация. Да, направиха се някои промени, които улесниха бизнеса, но тези реформи заради цялостната ситуация в страната нямат силата, за да повлияят положително върху качеството ни на живот. Властта прави всичко възможно, при това доста успешно, за да не могат гражданите да се концентрират върху главните въпроси - решаването на проблемите, които ще повишат качеството на живот".

Партиите използват национализма. "Те имат два начина, за да дойдат на власт - тежък и лесен. Тежкият означава да подобрят качеството на живот на гражданите, но тук трябват реформи и много усилия. Другият начин е да използвате междуетническите проблеми. За мен гласовете, които партиите печелят подклаждайки тези противоречия, са лесно спечелени.

Те само на думи демонстрират своя патриотизъм и печелят по този начин доста евтино гласовете на хората, без да полагат усилия. Затова партиите винаги, когато могат се възползват от това", казва Муслиу.

Oще: българия  власт  държавни предприятия  македония  медии  никола груевски  правителство  свободата на словото  спонсор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

2 Блуждаещ читател | 04.11.201212:49

Скоро демокрацията в македония ще стане твърде Албанска. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 04.11.201212:46

типични... бантускоти
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани