Светът изхвърля 1/3 от храната | webcafe.bg
newscafe

Светът изхвърля 1/3 от храната

Webcafe.bg
13.05.2011, 12:32 (обновена 14.05.2011, 14:07)
храна, сандвич, глад

Снимка: © Getty Images

"Пропиляваното" количество всяка година се равнява на над половината от световния добив на зърнени храни

Около 1/3 от храната, произвеждана в света всяка година, или около 1,3 млрд. тона, се изхвърля, според доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

Предвид ограничените естествени ресурси, би било по-ефективно да намалим загубите на храна, отколкото да увеличим производството й, за да изхранваме увеличаващото се човечество, се отбелязва в документа.

"Пропиляваното" количество всяка година се равнява на над половината от световния добив на зърнени храни.

Междувременно 925 млн. души по света гладуват.

Според доклада проблемът в развиващите се страни е предимно "загубата" на храна, чрез унищожени по различни причини добиви или лоша инфраструктура.

Според изнесените данни в Европа и Северна Америка консуматорите прахосват между 95 и 119 кг храна всяка година.

Авторите отбелязват, че в хранително-вкусовата промишленост прекомерно се набляга на външния вид на готовия продукт.

Изследвания обаче показват, че потребителите са склонни да купуват продукти, които не покриват високите стандарти за опаковане и визия, стига те да са вкусни и безопасни, се казва в доклада.

Хората в развитите индустриални държави са насърчавани да купуват много повече храна, отколкото им е необходимо, твърдят още авторите на доклада, като дават за пример полуфабрикатите и шведските маси в ресторантите.

Може ли да се рециклира храната?

Рециклирането на храната може да стане също толкова важно колкото рециклирането на пластамасата и стъклото, като се има предвид количеството храна, което всеки ден се изхвърля на Земята, твърди Масимо Ботура, един от най-известните готвачи в Италия.

По думите му в кухнята, дори когато говорим за гурме, свърши времето на естетиката и дойде времето на етиката: а именно зачитането на продуктите и на тези, които ги произвеждат и правят от тях ястия, годни за консумация.

В Италия редовно се организират кулинарни събития, по време на които се демонстрира как храната, която се каним да изхвърлим, не само може да бъде използвана повторно, но и да е добре изглеждаща и вкусна. Подобно шоу имаше дори по време на последния Salone del Gusto, образователен кулинарен фестивал в Торино. Във "Вечерята на остатъците" майстори готвачи превърнаха остатъците от храна в кулинарни шедьоври.

Според Давиде Скабин, един от най-известните пиемонтски готвачи, готвенето с остатъци не бива да се възприема като нещо странно, а преди всичко като умение да бъдеш едновременно пестелив и добър кулинар.

"Днес в САЩ 50% от произведената храна се изхвърля или не се използва, обяснява Вандана Шива, индийска природозащитник и вицепрезидент на Slow Food. Тя цитира изследване, според което всеки американец изхвърля три четвърти от калориите, които биха могли да бъдат важни за друг човек.

Шива смята, че в целия този процес има нещо сбъркано, тъй като днес в света се произвежда храна, достатъчна за изхранването 8 милиарда души - и въпреки това един милиард души гладуват.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

3 WWW_ORIGINALNI_BE | 14.05.201113:11

Нормалноо е да я изхвърляме , като е пълен боклук и няма как да се яде !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 14.05.201100:31

Що за простотия? Имало 1 милиард гладуващи - значи има 2 милиарда, които не са си правили сметката като са правили деца. По друг начин казано, има 1 милиард хора в повече на земята.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

1 SilvioGesell | 13.05.201115:57

Еми, то трябва да се плаща за тая храна, на аванта не може да се даде все пак
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани