Американски учени установиха, че мъжете лъжат повече | webcafe.bg
newscafe

Мъжете лъжат повече

Webcafe.bg
18.05.2010, 11:42 (обновена 18.05.2010, 12:19)
баскетбол

Ние, мъжете сме лъжели повече?! Бааааахти лъжата...

Американски учени най-после установиха онова, което жените отдавна подозират - че мъжете лъжат повече, съобщи БГНЕС.

Учените преброиха, че мъжете казват средно по 1092 лъжи всяка година, което означава средно по три на ден. Жените пък обикновено лъжат 728 пъти в годината или средно два пъти дневно. И докато мъжете лъжат най-често за своите алкохолни навици, най-популярната женска лъжа е "Нищо не се е случило, добре съм".

Проучването установи, че мъжете по-рядко се чувстват виновни, когато лъжат. 82% от жените твърдят, че когато излъжат, имат угризения на съвестта. За сметка на това 70% от мъжете не изпитват вина, когато са скрили истинските си чувства.

Според учените лъжата е естествена част от човешката природа. Специалистите все още изследват дали склонността да лъжеш е заложена в гените или се появява с течение на годините.

Само 10% от анкетираните признават, че умишлено са заблуждавали своите партньори, докато една пета от участниците смятат, че лъжата е приемлива алтернатива в някои ситуации от ежедневния живот.

Ето и някои от най-честите мъжки и женски лъжи.

От устата на силния пол най-често излиза изречението "Наистина, не съм пил" или "В задръстване съм, изчезна ми обхвата на телефона". Все пак добре е да не се стига до "Изгубил съм ти номера" или "Ти си това, което винаги съм търсил".

Лъжите на жените са по безобидни - като "Скъпи, не знам къде е дистанционното, не съм го пипала" или "Блузата не е скъпа, беше намалена на половин цена".

В друго изследване, посветено на лъжата, канадски учени твърдят, че олкото по-рано един малчуган започне да казва убедителни лъжи, толкова по-големи неща ще постигне в живота си.

Способността на 2-годишните да си измислят и увъртат е знак за бързо развиващ се ум, обясняват учените, според които колкото по-правдоподобна е лъжата, толкова по-досетливи, самостоятелно мислещи и с остър ум ще бъдат те като големи.

Това означава също и че са развили т.нар. "изпълнителна функция" - способността да "държат" истината в ума си, докато използват удобна лъжа.

Родителите не бива да се тревожат, че децата им си измислят, смята д-р Канг Лий, директор на института за детски изследвания в Университета на Торонто, който води изследването.

В лъжата участват ред мозъчни процеси, като интегриране на източници на информация и манипулиране на данни.

Д-р Лий и екипът проследили 1200 деца между 2 и 16 години.

Според резултатите на 2-годишна възраст лъжат 20% от децата, а на 4-годишна - между 50 и 90%. Най-"измамни" са 12-годишните, като почти всяко дете на тази възраст използва лъжи.

Тенденцията започва да намалява на 16 години, когато е около 70 на сто.

С наближаването на по-зряла възраст младите хора започват да използват преди всичко "белите лъжи", с които предпазват чувствата на другите.

Учените обаче не са установили връзка между измислиците на ранна възраст и по-късното мамене по време на изпити или пък израстването като професионален измамник.

Върху този процес според тях нямат влияние и семейното или религиозно възпитание.

Според д-р Лий родителите, които хващат децата си в лъжа, трябва да използват този момент с възпитателна цел - не бива да ги удряте или да им крещите, а да обясните колко е важно да бъдеш искрен и честен.

Oще: жени  лъжа  мъже 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани