Управляващите се готвят да направят доплащането от страна на пациентите в болниците официално, съобщава вестник "Сега" | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ въвежда доплащане в болниците

Webcafe.bg
27.09.2010, 15:25 (обновена 27.09.2010, 16:08)
анна-мария борисова

Снимка: © БГНЕС

Здравната министърка Анна-Мария Борисова досега не е коментирала предстоящия в средата на октомври протест на лекарите

Управляващите се готвят да направят доплащането от страна на пациентите в болниците официално, съобщава вестник "Сега". Концепцията за преодоляване на кризата в здравеопазването се обсъжда днес от свиканата от финансовия министър Симеон Дянков комисия по доходи и жизнено равнище, а утре ще бъде разгледана на заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

НДСВ анонсира идеята за въвеждане на копеймънт още през 2003 г. Тогавашният здравен министър Славчо Богоев дори обяви, че ще бъде въведен пробно от 2005-а, но впоследствие се отказа, тъй като системата не била готова. 

В "Концепция за по-добро здравеопазване в България 2010-2015 г." е записано, че ще се въведе официално доплащане на разликата между цените на болниците и на здравната каса. Това ще се въведе с промени в Закона за здравното осигуряване.

Една от основните цели е намаляването на разходите в болниците. Целта е през 2012 г. хоспитализациите да паднат с 600 000 - от 1 850 000 на 1 250 000, или от 6.55 приети на 1000 души на 3.5 на 1000, пише dnes.dir.bg. Един от начините да бъде постигната е именно доплащането.

Концепцията предвижда още до следващия месец Министерството на финансите да направи остойностяване на медицинските услуги. Трябва да стане ясно какви са реалните цени на лечението и вероятно - колко трябва да се доплаща от болните. 

Ще се регламентира и въвеждане на втори фонд за доброволно здравно осигуряване.  Чрез него ще се регламентира и доплащането.

Друг начин за намаляване на хоспитализациите е изнасяне на част от дейностите от болниците в доболничната помощ, а също и закриване или преобразуване на част от болниците. Така повече пациенти ще се поемат от амбулаториите, където ще се диагностицират и ще се лекуват, от домашните здравни грижи, от болниците за долекуване и т.н. 

Според концепцията финансовите икономии трябва да бъдат умерени, за да не водят до опасност от социални проблеми и стачки, които биха довели и до политически последствия.

Освен това управляващите смятат да въведат до края на годината и електронната здравна карта и се надяват до края на годината да има обществена поръчка за изработване на техническата й спецификация. Тя се смята също като добро средство за намаляване на хоспитализациите и дисциплиниране на системата. Поръчката обаче се бави поради несигурното финансиране от Министерството на финансите. 

Oще: болници  герб  доплащане  концепция  ндсв  симеон дянков  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани