България е отслабила битката с наркотиците и прането на пари | webcafe.bg
newscafe

България охлабила битката с наркотиците

Webcafe.bg 04.03.2011, 11:58 (обновена 04.03.2011, 12:34)
хероин

Снимка: © БГНЕС

Според доклада на Държавния департамент способността на митниците да се борят с транзита на дрога е отслабнала...

Спадът в заловените пратки с дрога показва, че способността на българската Агенция "Митници" да се бори с наркотиците е отслабнала тази година поради структурни промени, насочени към борба с контрабандата вместо борба с наркотиците. Това е едно от заключенията в новия доклад на Държавния департамент на САЩ за стратегията за контрол на наркотиците.

Възстановяването на фокуса на Агенция "Митници" за борба с наркотиците ще подобри българските усилия за борба с дрогата. България би имала и значителна полза от инвестиции в модерна екипировка за антинаркотичните звена, е сред препоръките в документа.

България е в списъка на "страните, предизвикващи загриженост" за пране на пари, а български организирани престъпни групи действат на територията на Италия, откъдето се внасят наркотици през Африка.

България е транзитна страна за хероин и кокаин и производител на нелегални наркотици. В страната се отглежда само канабис, предимно за вътрешния пазар.

По последни данни има спад на производството на синтетични наркотици. В България има около 300 хиляди пристрастени, от които 10% - към хероин, пише в документа.

Агенция "Митници" под ръководството на Министерството на финансите заедно със специализирани полицейски служби от МВР, включително Граничната полиция и ГДБОП, се занимават с акции срещу наркотиците.

В областта на антинаркотичните операции, съответното звено на ГДБОП се превръща в ефективна организация за борба с престъпността.

Българското правителство обаче показа политическа воля за борба с организираната престъпност и започна разследване по множество важни случаи, се посочва в доклада.

България е изправена пред няколко значителни предизвикателства в областта на борбата с наркотиците и свързаните с тях престъпления.

Въпреки че има известни доказателства, че трафикантите заобикалят България по алтернативни маршрути, българската стратегическа географска позиция на транзитните пътища за хероина я правят уязвима за международни трафикантски организации, внасящи наркотици в ЕС.

Значителните арести и конфискации са извършени в България и чужбина поради усилията на българските служби за борба с престъпността. Специално се отбелязва залавянето на 21 тона прекурсори за синтетични наркотици.

Около 110 кг хероин са конфискувани извън България вследствие на дейността на българските служби, а ГДБОП е помогнал и за конфискуването на 223 кг кокаин. Има напредък и в залавянето на ръководители на престъпни групировки.

Като цяло обаче общото количество заловени наркотици е спаднало, но според българските служби това се дължи и на намирането на алтернативни канали поради затягането на мерките за сигурност преди влизането на България в шенгенското пространство. Според България афганистанският хероин достига до ЕС през Румъния.

Единственият наркотик местно производство е канабисът, малка част от който се изнася за Гърция. Производството на синтетични наркотици се с изнесло за Сърбия, Източна Турция, Сирия, Ливан и Армения, за да са по-близо до потребителите и да се намали риска при пресичането на границата.

В страната се внасят и нови наркотици, които обикновено се доставят като безвредни субстанции от Китай. Те са евтини и лесно се продават в страната, защото технически все още не са в списъка със забранени субстанции, поради което са законни.

Най-широко разпространена е марихуаната, но нараства тенденцията за използване на няколко субстанции. Статистика за Националния център по наркоманиите показват, че близо една трета от гимназистите и 35,2% от студентите са пробвали наркотици поне веднъж.

Корупцията остава сериозен проблем в съдебната власт и полицията, се отбелязва още в доклада.

Българското правителство е показало политическа воля за борба с организираните престъпни групировки и е започнало множество дела срещу високопоставени фигури от престъпния свят, пише в изводите на доклада.

Необходим е по-ефективен надзор на полицията и съдебната власт, за да се гарантира, че виновните в компрометирането на разследвания на свой ред се разследват и изправят пред съда.

 

Oще: българия  дрога  държавен департамент  канабис  контрабанда  митници  наркомани  наркотици  пратки  престъпност  сащ  хероин 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2011, 18:35

2 Винету | 04.03.201122:41

Бе тия от САЩ да си глеад работата.
Няма нафта, няма цигари...
Абе, пичове, ми ние се нещо трябва да носиме бе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 04.03.201120:43

Нормално е нали Бойко я ръководи хаха
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани