Полицейското насилие е проблем у нас | webcafe.bg
newscafe

Полицейското насилие е проблем у нас

Webcafe.bg
12.05.2011, 13:02 (обновена 12.05.2011, 13:15)
Веселин Вучков

Снимка: © Бгнес

Полицейското насилие е проблем у нас, призна зам.-министърът на МВР Веселин Вучков

Полицейското насилие е проблем у нас, призна заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Законът за МВР е дефектен и произвежда безнаказаност и насилие. Това мнение пък изразиха правозащитници по време на дискусията „Полицейското насилие: генезис, състояние и решение", организирана от вътрешното ведомство, на която присъстваха адвокати, съдии, депутати и представители на Европейската комисия.

Те апелираха за законови промени и засилване на превенцията срещу бруталността на униформените, която в някои случаи отнема живот.

По думите на зам.-министъра на МВР проблемът може би се дължи както на недостатъците на правната уредба, така и на недобрия вътрешен контрол.

Той обясни, че сред причините за организиране на дискусията са двата доклада на „Отворено общество" за гражданското наблюдение и медийното отразяване на случаите на полицейското насилие, този на Българския хелзинкски комитет относно проблема у нас, наблюденията на американския държавен департамент и факта, че България е в състояние на постмониторинг след приемането си в Съвета на Европа.

Веселин Вучков посочи, че председателят на ПАСЕ Мевлюд Чавушоглу му е съобщил, че наблюдението на страната ни може да бъде прекратено при положителни доклади по отношение на полицейското насилие в България.

Маргарита Илиева от БХК представи доклад, основан на решенията на съда в Страсбург по дела, свързани с подобни прояви у нас. Тя посочи, че 27 пъти в рамките на 12 години страната ни е била осъждана заради полицейско насилие.

По думите на Илиева европейската съдебна практика показва, че няма абсолютна необходимост да се стреля по човек, който бяга от полицаите, без сам да застрашава някого. Илиева каза още, че в Закона за МВР е отбелязано, че униформените имат право да използват сила като „крайна мярка", което според законодателя е след предупреждение и изстрел във въздуха.

Това дава възможност на полицаите да застрашават живота на заподозрени за различни престъпления даже в ситуации, когато това не е наложително. Поради тази причина БКХ предлага промени в член 72,73 и 73 от Закона за МВР, като трябва да се подчертае, че физическата сила и помощните средства могат да бъдат използвани от полицаите само в краен случай, обясни Илиева.

Иванка Иванова от „Отворено общество" представи анализа на организацията, който се базира на медийните публикации по темата.

Според него от 2005 до 2010 г. има трикратно увеличение на материалите по темата, което може да значи както че случаите са повече, така и че обществената нетърпимост към подобни практики се е увеличила.

Представителят на „Отворено общество" изрази мнение, че полицейското насилие е пряко свързано с лошото планиране на операциите, като в някои случаи буквално униформените не знаят къде влизат и кого трябва да задържат. Тя беше категорична, че по този начин се застрашава и техния живот.

„Отворено общество" се съгласи с предложенията за промяна в законодателството, като според организацията обаче това е само една крачка. Необходимо е още да се засили превенцията, да има промяна на ролята на омбудсмана, промяна на нормативната уредба за провеждане на разпити в полицейските управления и евентуално прокуратурата да създаде специализирано звено за полицейско насилие.

Иванова подчерта, че трябва да се създаде среда, в която полицейското насилие да се приема за проблем от ръководството на МВР, тъй като на днешната среща са дошли само заместници.

Oще: бхк  веселин вучков  дискусия  мвр  отворено общество  полицейко насилие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани