В Австралия дават на съд банки заради такси | webcafe.bg
newscafe

185 000 души в Австралия дават на съд банки заради такси

Webcafe.bg, по БГНЕС
02.12.2013, 13:23 (обновена 02.12.2013, 13:58)
пари

Начало на съдебния кошмар за австралийските банки, срещу които се изправят общо 185 хил. ищци

Десетки хиляди австралийци търсят по съдебен път връщането на милиони долари от банки, в които са техните сметки. Вложителите са подали колективен иск срещу неправомерните, според тях, банкови такси. 

Делото започва днес в Мелбърн, където адвокатската кантора на Морис Блекбърн (Maurice Blackburn) представлява 43.5 хил. клиенти на банката ANZ, които преценяват, че са й платили свръхтакси.

Това е само началото на съдебния кошмар за банките, срещу които се изправят общо 185 хил. ищци. Адвокатите твърдят, че банковите такси, събирани за забава на плащане или овърдрафт например, са прекомерни и по-скоро равносилни на несправедливи глоби, отколкото да покриват действително направените от банката разходи. 

"Можете да се окажете на червено с един долар или един ден да закъснеете с плащането и банките ще Ви начислят разходи, които нямат нищо общо с това, което те действително са изгубили заради тези дребни нарушения", казва Андрю Уотсън от кантората на Морис Блекбърн. 

Банката прибира между 25 и 35 австралийски долара (от 17 до 24 евро) за овърдрафт. 

АNZ, която е една от четирите най-големи австралийски банки, е първата от осемте финансови институции, които ще бъдат призовани пред съда по това дело. 

Таксите, които могат да достигнат до 60 AUD за едно нарушение, струват на някои клиенти стотици австралийски долари между 2006 и 2010 г.

"Банките спряха да събират някои такси, което е нещо добро и заслужава да бъде приветствано, но разходите все още са твърде високи и ние пак ги обжалваме по това дело", каза адвокатът. 

Този колективен иск е финансиран от Bentham IMF - фонд , специализиран в колективни искове. Другите атакувани от своите клиенти банки са: BankSA, Bankwest, Citibank, Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank, St George и Westpac.

Oще: австралия  адвокатска кантора  банки  вложители  колективен иск  такси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.