Споделянето на файлове ще струват 240 милиарда евро през 2015 г. | webcafe.bg
newscafe

Пиратството струва 240 млрд. евро през 2015 г.

Аспарух Калянджиев
18.03.2010, 12:40 (обновена 18.03.2010, 14:03)
Мадона

Снимка: © Hollywood reporter

Мадона е сред ощетените артисти

Растежът на незаконното споделяне на файлове би могъл да струва на европейските страни 1.2 млн. работни места и 240 млрд. евро през 2015 г., твърди доклад на Международната търговска камара. Изследването, от което е резултат въпросният доклад, обаче е поръчано и платено на консултантската компания TERA Consultants от самите организации за борба с пиратството и в самият му текст е указано, че макар да изследва ефектите от web пиратството в Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, прогнозните цифри за загубите от него са за потенциално "най-лошия възможен сценарий". 

В обобщенията към публикуваните резултати се твърди, че само Великобритания ще изгуби около четвърт милион работни места през 2015 г., ако не подходи с по-твърда ръка към пиратството, както и че "творческата индустрия на Обединеното кралство е изгубила около 1.4 млрд. евро през 2008 заради незаконно споделени музика, филми и друго съдържание. Логично, резултатите от изследването се определят от защитниците на свободния обмен на файлове като "корпоративна пропаганда".

Според представители на британските профсъюзи резултатите демонстрират, че пиратството е "сериозна заплаха за креативната индустрия по отношение на загубата на работни места и доходи", и според тях отчетът е доказателство, демонстриращо ясно, че предстоящият Digital Economy Bill е "от ключово значение" за защитата на творците във Великобритания. 

Въпросният проектозакон бе изложен накратко в реч на британската кралица Елизабет II през ноември, като включва различни варианти за справяне с незаконното споделяне на файлове, включително и т.нар. система на "трите удара", в резултат на която "рецидивистите"-пирати ще губят правото си на Интернет достъп. Също така в проектозакона са включени мерки, даващи на съдилишата власт да блокират web сайтове, улесняващи нарушението на авторски права. Проектът вече бе одобрен от Камарата на лордовете, а предстои набързо да бъде гласуван и в Камарата на общините. 

Проектозаконът срещна силна опозиция от фирми като British Telecom, Google и Facebook, които твърдят, че отделни членове от него биха подкопали правото на свободно изразяване в Интернет, без на практика да намалят нарушаването на авторски права. Организирана е и онлайн кампания, призоваваща британците да пишат на своите депутати, за да попречат на правителството да прокара закона "без подходящ публичен дебат".

От организацията за защита на човешките права Open Rights Group оспорват както смисъла на Digital Economy Bill, така и публикуваното изследване, определяйки го като "корпоративна пропаганда, използвана за оправдаване на навлизането в правата на свобода на словото, личната информация и честното правосъдие". Споровете са основно около предложението при редовни прояви на пиратство като наказание да се отнема практически признатият за "жизненоважно" човешко право достъп до Интернет. (Преди време премиерът на Великобритания Гордън Браун призова Интернет да бъде признат за равностойна по важност за съвременните англичани услуга на водата, газта и електричеството.) От организацията разкриват, че някои от промените в закона, предложен в Камарата на лордовете, които все пак не са получили одобрение, са били подготвени от организацията на британската звукозаписна индустрия BPI.

Докладът използва данни от европейските страни, Световната организация за защита на интелектуалните права и статистическата организация на евросъюза - Евростат. Калкулациите в него са базирани на растеж на потребителския трафик в Интернет с 24% годишно. Докладът обобщава, че европейските творчески индустрии са генерирали приходи от 860 млрд. евро и са осигурили работа на 14.4 млн. души през 2008 г., като през същата година загубите от споделянето на съдържание в Европа са били 10 млрд. евро и 186 000 работни места.

Oще: интернет  ограбва  пиратство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани