България опрости 54 млн. долара от сирийския дълг към нас, натрупан през 80-те години, и обсъжда как да се платят останалите 17 млн. долара | webcafe.bg
newscafe

Простихме 54 млн. долара на Сирия

Webcafe.bg
25.04.2010, 19:43 (обновена 25.04.2010, 21:46)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

От визитата на Бойко Борисов в Сирия, придружаван от външния министър Николай Младенов и финансовия Симеон Дянков, сме на минус 54 млн. долара, а не е ясно и как ще вземем от арабите останалите 17 милиона

*България опрощава 54 млн. долара дълг на Сирия и преговаря с Дамаск как да бъдат изплатени останалите 17 млн. долара, стана ясно от визитата на премиера Бойко Борисов в арабската страна. Благодаря на техния премиер, ние процентно сме получили най-много от всички държави, които са имали дълг, заяви Борисов, който се срещна с  колегата си Мохамад Наджи Отри и президента Башар Асад. С новината, че България ще отпише 54 млн. долара от дълга си към Сирия, финансовият министър Мохамед ас-Хусеин обясни, че с това Дамаск урежда и последния си чуждестранен дълг, голямата част от който датира от 80-те години.

*Партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост" (РЗС) отново повдигна темата за гражданството на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. В декларация до медиите РЗС настоява министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да поиска от властите в САЩ справка дали Дянков е придобивал американско гражданство. Казусът възникна още след като той бе предложен за вицепремиер и финансов министър. Тогава в пресата се появиха публикации, че Дянков, който е прекарал 18 години от живота си в САЩ и се върна в България за изборите през 2009 г., има и американско гражданство. Според Конституцията членовете на Министерския съвет не могат да имат двойно гражданство.

*Трима руснаци са в списъка на британските милиардер, който прави The Sunday Times. Руският бизнесмен Роман Абрамович е на второ място със състояние, което се е увеличило през 2009 г. с 6% и е £7,4 млрд. На първо място в списъка е индийският милиардер Лакшми Миталл (£22,450 млрд.) - само за година неговото богатство е нараснало със 108%. Третото място заема Джералд Кавендиш Гросвенър, шестият херцог Уестминстър (£6,75 млрд). Друг руснак - Алишер Усманов, е на шесто място с богатство от £1,5 млрд. За първи път в списъка попада и сенаторът Сергей Пугачов (£750 млн.).Общото състояние на най-богатите на Острова е £335,5 млрд. през 2009 г. и се е увеличило със £77 млрд. - най-големият прираст за 22-годишната история на  Sunday Times Rich List. За година хилядата най-богати във Великобритания се са увеличили с нови 10 милиардера. Девет от тях са вдигнали състоянието си с 1 млрд. паунда или повече.
Възстановяването на пазарите на суровини напълни и касите на миннодобивния магнат Алишер Усманов (4.7 млрд. паунда) и Анил Агарвал (4.1 млрд.), които са забогатели ответно с 213% и с 583% спрямо година по-рано.

Сред най-богатите се нареждат и мениджъри на хедж фондове като Луис Бейкън, който е увеличил парите си от 650 млн. на 1.1 млрд. паунда, и Алън Хауърд, притежаващ 875 млн. спрямо 375 млн. паунда година по-рано. "Останалата част от страната се изправя пред съкращения на държавните разходи, но това има малък ефект върху богатите, защото те не ползват публични услуги", коментира един от авторите на класацията Филип Бересфорд.

*Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова румънските власти да сложат край на правната несигурност около Националната агенция по интегритет (НАИ). Тя разследва държавните служители за конфликт на интереси и проучва имуществените им декларации, но Конституционният съд в страната я лиши от основните й правомощия, съобщи EUobserver. Агенцията се нуждае от стабилна правна основа, която да гарантира пълна независимост и способност за провеждане на качествени разследвания, заяви Барозу.
Миналата седмица съдът постанови, че повечето от правомощията на НАИ не отговарят на Конституцията. Седем от деветимата конституционни съдия обаче са разследвани от агенцията.
Създаването на НАИ беше едно от четирите условия, които Румъния трябваше да изпълни при присъединяването си към ЕС през 2007 г. Също като България Румъния има сериозен проблем със създаването на функционираща съдебна система, която ефективно да правораздава по дела, свързани с корупция и други злоупотреби на държавни служители.

Основната задача на НАИ се състоеше в това да разследва авоарите и финансовите декларации на държавните служители и да пренасочва евентуалните нередности към прокуратурата или дисциплинарните комисии, например когато става въпрос за лекари или учители. Тя също така можеше да изисква конфискуване на авоари с неясен произход.

Ищецът, който подаде оплакване за конституционност срещу агенцията, е Сербан Бадистеану, хирург и бивш депутат. На 15 септември 2008 г. НАИ изиска конфискуването на 3.6 милиона евро и други 500 000 долара, чиито произход той не успя да обясни. Парите са придобити, когато Бадистеану е бил депутат.

*Проект за нова схема на маршрутните таксита в София предвижда закриване на девет от сегашните 38 маршрутни линии. Става дума главно за линии, които в момента минават близо и паралелно до маршрута на метрото. За закриване се предлагат линии 4 (от жк "Западен парк" до жк "Младост 3"), 13 (от с. Мало Бучино до кв. "Илиянци", която не се обслужва и в момента), 19 (от Суходол до  Бусманци), 23 (жк "Люлин 1" - Студентски град), 25 (от Бистрица до магазин "Метро-Божурище"), 28 (от жк "Левски Г" до кв. "Княжево"), 30 (от летището до кв. "Филиповци"), 36 (Кокаляне - кв. "Модерно предградие"), 49 (от жк "Левски Г" до Зимния дворец). Освен това се предлага и промяна в маршрутите на други три линии.

*Четирима лекари и три медицински сестри  в университетската болница "Св.Марина" във Варна са отстранени от длъжност в резултат на вътрешната проверка по случая с починалото в болницата 2-годишно дете, съобщиха лечебното заведение. Двегодишният Данаил Донев почина на 22 април, а след сигнал на родителите, които обвиняват лекарите за смъртта на сина си, прокуратурата образува досъдебно производство. Наказаните са началниците на първа и втора детска клиника, на детското приемно спешно отделение и на направление "Педиатрия", както и старшите сестри на двете клиники и детското отделение за реанимация и интензивно лечение. Всички трябва да дадат и писмени обяснения за случилото се.

Писмени обяснения ще дават и петима лекари, които ще бъдат наказани дисциплинарно.

До момента проверката е установила, че когато родителите на момченцето са потърсили помощ в заведението е имало свободни легла. Освен това болничната аптека е разполагала с обезболяващи медикаменти и лекарства против температура, така че родителите неправомерно са били накарани да ги купят. Проверката продължава.

*Толкова голям Висш съдебен съвет не е необходим, заяви по Нова тв днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.„ВСС е орган, който всъщност няма никакви други компетентности, освен да администрира съдебната система. Те не участват в правораздаването. Те вече не са съдии. Ако са били съдии, те вече не са такива", аргументира Цветанов идеята си членовете на ВСС да поискат да бъдат проверени за достъп да класифицирана информация.

„Те са хора, които администрират цялата съдебна система, и според мен когато се взима правилно управленско решение, трябва да бъдеш максимално информиран. И тогава вече да вземеш своето убеждение за даден кандидат дали е достоен или не", добави министърът. Цветанов обяви, че в съдебната власт има зависимости на съдии, на прокурори, на следователи, каквито има и в системата на МВР - икономически зависимости, свързани с наркотици, сексуална ориентация и други, които влияят на правилното правораздаване.

Преди ден бившият министър на вътрешните работи и депутат от БСП Румен Петков прогнозира, че една от следващите стъпки на управляващите ще бъде да разпуснат ВСС.

Oще: бойко борисов  българия  великобритания  двойно гражданство  дълг  милиардери  рзс  руснаци  симеон дянков  сирия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани