Цветан Василев призовава към подкрепа, а не спасяване на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев призовава към подкрепа, а не спасяване на КТБ

Webcafe.bg
14.07.2014, 19:26 (обновена 14.07.2014, 19:33)
цветан василев

На ход са не политиците, а акционерите на КТБ, казва Василев

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев изпрати позиция до медиите, с която опровергава "инсинуациите", че е източвал собствената си банка и призовава да бъде даден шанс на акционерите на КТБ, защото според него банката има нужда от подкрепа, а не от спасяване.

Василев риторично пита „Кой източва собствения си бизнес" и съобщава, че за времето от 2011 година (периодът, в който започва източването на банката според обвиненията) досега се е отказал от 100 милиона лева дивидент, а печалбата на банката е в размер на повече от 190 милиона лева за 3 години. Вместо да вземат дивидентите си, основните акционери са предпочели да ги вложат в развитие на банката.

По думите на Василев към края на май банката е разполагала с буфери в размер на повече от 1,17 млрд. лева, а с това се доказва високата й степен на готовност да реагира при непосредствени ликвидни нужди.

„Това всъщност, са средствата, които банката може да осигури под формата на пари в брой в срок до 7 дни. При една чисто медийна атака банката би устояла, за което има и съответните доказателства. Институционалната атака и пасивното поведение на регулаторите обаче, по принцип не могат да бъдат компенсирани с никакви буфери", се казва в позицията на Василев.

„През същия този период съм внесъл в КТБ АД допълнително капитал в размер на 86 329 000 лв. и съм предоставил на банката подчинен срочен дълг в размер на 56 700 000 лв. по същите тези причини", пише още Василев и посочва, че за три години Корпоративна търговска банка е внесла над 20 млн. лева данъци, в което не се включват неговите лични данъци и данъците на фирмите му.

Василев подчертава, че растежът и доброто развитие на банката не се дължи на „политически чадър" над дейността й.

Резултатите на банката показват, че развитието на Корпоративна търговска банка АД през годините не се дължат на случайни фактори и обстоятелства, на благоволението на едно или друго правителство, а са резултат на правилна дългосрочна стратегия, на разумна управленска политика и преценка, на високо качество на работата на всеки един от служителите в банката - от ръководителите до редовите служители, твърди Василев в позицията си.

„Корпоративна търговска банка АД няма нужда от спасяване, а от подкрепа. На ход не са политиците, които би следвало да се ангажират с визията за развитието на страната ни и създаването на добър инвестиционен климат. На ход са акционерите на КТБ АД, които имат желанието и възможностите. Ще им се даде ли шанс?", пише Василев в позицията си разпратена до медиите.

След близо 9-часово заседание на СГС вчера стана ясно, че има данни за извършено от Цветан Василев престъпление, но срещу него няма обвинение. Същевременно в края на миналата седмица на извънредна пресконференция на БНБ директорът на институцията Иван Искров обяви, че лицензът на КТБ ще бъде отнет, а сметките на гражданите и фирмите ще бъдат прехвърлени към дъщерната й банка Креди Агрикол - България, която е „здрава" и ще бъде одържавена.

Oще: акционери  банка  банки  банкова система  бнб  депозити  дивиденти  ктб  финанси  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани