България пак ще прави анализ на АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
newscafe

България пак ще прави анализ на АЕЦ "Белене"

Webcafe.bg
07.06.2013, 16:06 (обновена 07.06.2013, 21:12)
Белене първа копка

Снимка: © belene-npp.com

Сагата "АЕЦ Белене" няма край

България отново ще прави технико-икономически анализ на проекта АЕЦ "Белене", въпреки тежката финансова ситуация, в която се намира. Това е станало ясно на среща на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев с руския зам.-енергиен министър Анатолий Яновски.

Двамата са обсъдили при закрити врати развитието на проектите "Южен поток" и "Белене", пише в прессъобщението на икономическото министерство, въпреки че проектът за втора атомна беше закрит и с решение на 41-ия парламент.

Предишното правителство нае международната банка HSBC, която извърши икономически анализ на целесъобразността на проекта АЕЦ "Белене". HSBC и изчисли, че при най-оптимистичния сценарий за централата цената ще е 10.35 млрд. евро.

Според прогнозите на банката при най-добрите условия електроенергията, произвеждана в централата, от която кабинетът вече се отказа, щеше е около 75 евро за мегаватчас, докато в момента действащата цена на АЕЦ "Козлодуй" е 15.3 лв/МВтч.

Цената, по която НЕК продава на елекроразпределителните предприятия (ЕРП), е 74.6 лв/МВтч.

Изготвеният от HSBC доклад беше публикуван на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и раздаден на всички парламентарни групи с намерението да бъде обсъден в провалилите се дебати по вота на недоверие към правителството по темата за "Белене".

Договорът с консултанта беше подписан през април 2011 г. Според финансовите му аспекти банката трябваше да получи за услугите си 2 млн. евро, както и хонорар от 0.95% от стойността на договора за ядрената централа.

Какво още от така чаканата среща

Стойнев е обявил, че всеки един от руските енергийни проекти трябва да бъде разглеждан поотделно и да не се позволява мнението за един да влияе на друг. Дали Русия е склонила - в прессъобщението не пише. По стара привичка, Москва преговаря в пакет - проекти + цени на природния газ, за да оказва по-голям натиск.

"Всеки съвместен проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство", е казал още министърът ни.

От прессъобщението на икономическото министерство стана ясно още, че България е поела ангажимент пред Русия да спазва сроковете по изграждането на газопровода "Южен поток" на родна територия. След срещата Яновски обясни, че очаква строителството на тръбата да стартира до края на годината. В по-ранни изявления Москва се надяваше това да стане още през юни.

Пред Стойнев руският зам. министър е "подчертал признателността си  към България, че е една от първите държави, обявили "Южен поток" за проект с национално значение. Сърбия взе същото решение по-късно.

Макар че Европейската комисия отказа на Москва спецстатут за "Южен поток", в края на ноември 2011 г. правителството обяви газопровода "Южен поток" в отсечката, която ще бъде изградена на българска територия, за обект с национално значение и за национален обект. Това ще позволи съкращаване на сроковете за административните процедури при започването и изпълнението на проекта.

"Бих искал да потвърдя намерението на нашето правителство за реализация на "Южен поток" и ние ще подкрепяме пред ЕК този проект", е казал още на срещата Драгомир Стойнев. Нищо не пише в прессъобщението обаче дали е дискутиран евентуален достъп до тръбата на трети страни - изискване на ЕС по Третия енергиен пакет, чиито директиви България бави вече трета година.

Остава под въпрос размерът на иска, който руснаците ще заведат срещу България в Парижкия арбитраж заради спрения през март 2012 г. проект АЕЦ "Белене".

Както се оказа по-късно днес, искът от "Атомстройекспорт" към НЕК вече е внесен в Парижкия арбитраж, както и всички документи, изискани като доказателства.

НЕК ще има възможност да представи възраженията си в съда, пише още в съобщението на "Атомстройекспорт". По данни на руснаците крайната дата за изслушване по делото е юли 2014 г.

По-късно в предаването "Панорама" на БНТ премиерът Пламен Орешарски обяви, че състоянието на НЕК е много лошо и компанията на практика е в технически фалит, заради дългове от няколко милиарда.

Oще: аец белене  анализ  българия  драгомир стойнев  русия  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

2 Dimitar Stamboliyski | 08.06.201320:24

Чака ни интересна есен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 16:40

1 Venko Grigorov | 08.06.201309:42

А защо Алибаба в предаването Панорама не заяви и на какво се дължат дълговете на НЕК.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани