Археолози в Несебър намериха артефакт на 24 века | webcafe.bg
newscafe

Археолози в Несебър намериха артефакт на 24 века

Webcafe.bg
09.09.2010, 16:21 (обновена 09.09.2010, 19:47)
несебър

Снимка: © БГНЕС

Ахреолозите са категорични, че намереният артефакт в недрата на Несебър е изключително ценен и сам по себе си паметник на античните художествени занаяти

Mного добре запазена бронзова хидрия на 24 века бе намерена в гробница от IV век преди новата ера при разкопки в Некропола на древна Месамбрия.

Гробницата бе отворена в 11.30 часа пред медии, представители на общинското ръководство и граждани, съобщиха от местното кметство.

Ахреолозите са категорични, че намереният артефакт в недрата на Несебър е изключително ценен и сам по себе си паметник на античните художествени занаяти.

Хидрията е античен съд за съхраняване на течности - вино, вода, или смес от вино и вода. Намереният предмет е с три дръжки с изящна украса по детайлите и по дръжките.

В тази хидрия са били положени останките от покойник, който преди това е бил кремиран. Т.е. хидрията е употребена като погребална урна.

Археолозите заявиха, че тя е изключително ценна, именно защото е много добре запазена, почти не се нуждае от реставрационна намеса.

Съдът от този вид е и първият, който се открива в града при разкопки. Чрез него може да бъде проучен погребалния ритуал на древните жители на това място.

„Трябва да подчертая, че тези хидрии са рядкост в античния свят, те са дело на много изкустни майстори, обикновено са с апликации, и са притежание на най-големите световни музеи. Радваме се, че една такава хидрия ще постъпи и в музея в Несебър", каза доц. Анелия Божкова, един от ръководителите на екипа, който прави проучванията.

Археолозите, извадили хидрията от малката гробница, са установили, че останките в съда са били на мъж по намерения вътре предмет - стригила. Това е принадлежност, която се е използвала от мъжете, за да почистват тялото си след физически упражнения.

Много добре запазена апликация, която е стояла върху съда, но с времето се е отлепила, бе намерена, след като хидрията бе извадена от гробницата. Апликацията е с висок релеф и на нея са изобразени мъжка и женска фигура - и двете с крила.

Археолозите предполагат, че фигурите са персонажи от гръцката митология.

"Духовният път”, за който говорехме вчера, при представяне на проекта за реставрация на църквата "Св. Йоан Кръстител”, може да започне оттук, от тази местност, която е била Некропола на древна Месамбрия”, каза кметът на Несебър Николай Димитров, който присъства на разкопките.

Това е първият паметник от 1266-е гроба, които са проучени и документирани през последните 3 години в Некропола на древна Месамбрия с такова съдържание.

Oще: артефакт  несебър  разкопки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани