МВнР допусна гаф и лиши хиляди българи в чужбина от правото да гласуват | webcafe.bg
newscafe

Външно отряза от вота хиляди българи в чужбина

Наделина Анева , в. Сега
12.10.2011, 10:26 (обновена 12.10.2011, 10:48)
вот, избори

Хаосът с организацията на президентските избори зад граница е пълен

Външното министерство най-после официално призна вчера, че хаосът с организацията на президентските избори зад граница е пълен. Но въпреки това категорично отказва да поправи нещата. Като резултат българите в няколко града на Европа, в които България има почетни консулства, ще останат без секции.

Сред тях са Хамбург, Дармщат, Магдебург и Барселона, където има сериозно българско присъствие. Сънародниците ни във Великобритания ще имат възможност да упражнят конституционното си право само в Лондон и Глазгоу, в Австрия - единствено във Виена, а тези в Италия - само в Рим и Неапол. За да участват в президентския вот, хората ще трябва да отидат до най-близкото място с разкрита секция.

Постоянният секретар на МВнР Ради Найденов обясни липсата на секции в трите германски града със слабата активност на сънародниците ни там. "Поради реакцията на български граждани, които живеят там, външното министерство предложи на ЦИК специално да разгледа тези случаи, но за разлика от други години в тези градове не са подадени достатъчно заявления, за да се отворят секции", обясни Найденов. Според него с това МВнР е изпълнило ангажимента си.

От Външно все пак признаха, че на сайта на мисията ни в Германия е имало подвеждаща информация. Там е било написано, че ще може да се гласува и в почетните ни консулства в Хамбург, Магдебург и Дармщат, ако са подадени поне 20 заявления. Но в Изборния кодекс е записано, че изискването важи за посолствата и консулствата, а във всички останали случаи са необходими 100 искания.

Независимо от хванатите фалшификации с исканията за секции зад граница, където се дублират заявления на един и същи човек, те няма да бъдат закрити. Проблемът е особено сериозен в Турция, където ще бъдат отворени 41 от всички 161 секции в чужбина. Външното министерство обаче смята, че "грешката" идва от презастраховане на избирателя да подаде заявлението по всички възможни начини, а не го отдава на опит за опорочаване на вота.

Въпреки това няколко дни преди изборите прокуратурата е започнала проверка на хакерски атаки над няколко наши мисии в европейски държави, чиято цел е била да се подадат повече заявления за разкриване на секции. Но не се изясни дали ще бъде разследвано и дублирането на имена в заявления за гласуване, подадени предимно в Турция.

От оповестения на сайта на Външно погрешка списък с имена и адреси на 36 081 българи, подали заявления в гласуване в чужбина, лъсна фактът, че те фигурират там по няколко пъти, при това с различни адреси в България. Дипломатическото ведомство се оправда, че не е негова работа да решава кой от посочените адреси е истинският, за да елиминират другите. Затова списъците с повторения били предадени в този вид в ГРАО и в ЦИК.

Най-много нарушения са открити в Истанбул. Някои избиратели фигурират по три, че дори и по пет пъти. Но дори да стане ясен размерът на фалшификацията, секциите ще останат, признаха от МВнР. Данните за това колко са дублираните заявления са различни. Според инициативата "Искам да гласувам" те са около 1500, Външно пък твърди, че става дума за 1000.

Ради Найденов обясни още, че в подадени групови заявления имало адреси с несъществуващи в България улици. И.д. шефът на правната дирекция на външното министерство Красимир Божанов спомена, че се опитали да им връчат кашони със 100 000 заявления, но после се поправи и каза, че не знае за колко точно заявления стана дума.

Оказа се, че външното министерство не признава заявления за гласуване, ако са пратени в един плик, защото трябвало всеки лично да прати писмото си, както е записано в закона. Както и че не може да има две заявления в един PDF формат, който се изпраща по електронна поща.

Страната ни е поискала да не се провеждат избори в Сирия заради обстановката там, а в Либия няма никакъв отговор на молбата ни, така че и там няма да има вот. Въпреки че България поиска да има избори в Димитровград и Босилеград, е получила мълчалив отказ от страна на Сърбия и така секция ще бъде открита само в Белград.

www.segabg.com

Oще: българи  германия  гласуване  европа  избори  консули  мвнр  секции  цик  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 12.10.201117:31

Когато вътрешният министър декларира,че неговата партия ще спечели изборите с 60%,то и външното министерство е следва да вземе съответните мерки.Иначе защо един министър да дава такива обещания? Плези се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани