С мирен гняв срещу енергийната мафия | webcafe.bg
newscafe

Гневните на енергийната мафия - с ултиматум към властта

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
17.02.2013, 11:40 (обновена 17.02.2013, 13:02)
Юмрук

Протестиращите срещу енергийната мафия и монополите дадоха седмица на властта да изпълни исканията им, иначе...

Протестиращите срещу енергийната мафия и монополите пред сградата на икономическото министерство в София дадоха ултиматум на властта - една седмица да изпълнят исканията им, в противен случай - "вън от властта".

Звучат освирквания и скандирания "мафия" и "оставка", както и "Всеки ден ще е така, до победата", предаде агенция Фокус. Развява се българското знаме, а на някои лозунги пише: "Това не е протест, това е процес. Бунтът за нова България", "Неграмотните мутри нямат място във властта", "Крепостен роб на топлофикация! Докога?", както и "Без ЧЕЗ, за да сме добре днес", "Без ЧЕЗ не утре, а днес", "Долу ГЕРБ", "Еничари, краят идва".

Спряно е движението по бул. "Г.С.Раковски", където са застанали част от протестиращите. На протеста има засилено полицейско присъствие.

Сградата на МИЕТ е оградена с полицейска лента и протестиращите не се допускат в близост до нея. Пред входа на сградата също има много полиция. Освен сградата на МИЕТ, и цялото Народно събрание е оградено с метални решетки.

Въпреки това от шествието замеряха сградата на парламента с домати, пиратки, банани, ябълки и портокали и разни предмети. Част от участниците в протеста се насочиха към Орлов мост. Пред Народното събрание протестиращите заявиха, че обявяват тук протестът за закрит, но някои от тях тръгнаха към Орлов мост.

Мощните освирквания бяха прекратени за минута мълчание в памет на починалия актьор Тодор Колев, чието поклонение съвпадна с началото на протеста.

Освен в София, протести се провеждат и в други 23 града в страната. Протестиращите настояват за национализация на енергоразпределителните дружества, както и за отговорност за лицата, подписали неизгодни за страната ни договори.

Исканията са: Освен национализация, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция. Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика. Търсене на отговорност на подписалите ги лица. Електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

В сектора на топлинната енергия протестиращите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите. Уредите да отчитат в МВтч. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Протести имаше и в събота във Варна, Пловдив, Свиленград и Русе. Чуха се искания за оставка на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който е на поста от м.г.

В някои градове протестите продължават всеки ден. Сред символите на протестите бяха кукли с образа на министрите Добрев и Дянков. В Русе символично счупиха електромер: "Със счупването на този електромер искаме да покажем на управляващите, че българският народ въстана и никое правителство не го чака нищо хубаво, когато се чуват патриотични песни. Искаме да кажем: "Не на мафията и на енергийния монопол". В Пловдив стреляха по сградата на EVN с водни пистолети.

Oще: договори  енергийна мафия  ерп  монополи  национализация  протести  протестиращи  сметки  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

29 pepe | 19.02.201311:30

Ах Оня, чакай, сега те прочетох. Усмивка
Бил взет заем за Белене оня ден. Усмивка
И за какво е взет заема, като Белене го спряха бе шматарок? Нали и аз това викам - въобще не е за Белене, само така казват - че е заради Белене, зада прикриват всичките груги далавери в енергетиката. И като казваш, че не сме плащали за Белене, нали и аз това викам - че не е за Белене и че Белене не е най-големия проблем в българската икономика. Не беше ли точно ти, който ривеше, че всичкото зло в България идвало от Биелиение, и не бях ли аз този, който казва, че не Белене е виновно. А сега ти твърдиш, че не сме били плащали за Белене, с което доказваш какво??? Моята теза.
Толко си тъп, че не можеш да прочетеш собствените си писания и да напишеш два коментара, дето да не си противоречат Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

28 pepe | 19.02.201309:13

Мамка му, добре, че го копирах, преди да го пусна, чото половината го хвана липсата Усмивка

...
Има едно нещо, свързано с икономика /малка „домашна“ икономика за неикономисти като мен и теб/ и просто с пари, което някакси изглежда е успяло да ти убегне и което, имаики предвид постоянното ти риване, че ти вземали парите, просто не мога да не спомена Усмивка
Всяка държава и въобще всеки икономически субект, работещ в условията на крайно количество пари /а то винаги е крайно във всеки определен момент, дори и за американците, които си ги печатат/ е по необходимост принудена да се грижи за това достатъчно голяма част /и в абсолютно и в процентно изражение/ от тези пари постоянно да се намират в обръщение в икономиката и. Изваждането на голяма част от парите от оборот просто изключва светлината на една икономика. Затова всички държави във всички времена са използвали най-различни начини и средства зада направят така, че съществена част от парите да не се задържа например под дюшека на „материала“, нито пък по джобовете. Банките например /дори и частни/ също са едно от тези начини и средства – обикновено доста ефективно средство – тъй като се предполага, че обикновения тъп „материал“ не иска и/или не знае и/или не може да инвестира средствата с които разполага банките поемат задачата по колекционирането, „уедряване“, когато е необходимо, /пре/разпределяне, инвестиране и управление на този разпръснат капитал /също и разпределянето и управлението на по-концентрирания такъв, има различни видове банки, които изпълняват различна роля в този процес и т.н., но аз като не специалист не съм толкова наясно с детайлите/; и тъй като банките се справят сравнително ефективно с това, много по-ефективно от държавите и техния управленски апарат във всеки случай, това е принуждавало на практика всички държави, които са били запознати с този механизъм /на банкирането/ във всички времена /където и откакто механизма е известен пак подчертавам/ да позволяват, да търпят, функционирането на банки на тяхна територия и боравенето им с тяхната парична единица в определени граници дори в условията на абсолютна монархия и пряко конкуриране на държавната хазна от страна на банките.
/Всъщност държавите и банките /частните/, и частния капитал въобще в продължение не векове са водили и все още водят една тиха война за надмощие в която успеха е преминавал повече или по-малко на ту на едната ту на другата страна, но в която и двете страни знаят, че нямат интерес от пълна победа, защото тя би била равносилна на поражение, тъй като и двете страни съзнават, че имат нужда едни от други – държавата има нужда от банките заради много по-голямата им икономическа ефективност, банките знаят, че зада функционират имат нужда от структурирана и уредена със силите на държавата политико-социална система, условия за развитие на икономика и защитена със силите на държавата парична единица, с която да боравят – даже и в „Америка“ имат нужда... Но това е друга тема./
Всичко това го казвам, зада обоснова защо парите, които ти твърдиш че притежаваш, ти НЯМА ДА ГИ ЗАДЪРЖИШ /сори за шаутинга/, превръщайки ги в пасивна маса за съществено време и в никакви съществени количества, при никакви условия това няма да ти бъде позволено – и това всъщност е добре от макроскопична /или макроикономическа ако предпочиташ/ гледна точка – парите /в общия случай, като се изключат преките лични инвестиции + пряко управление, които май не са били никога много съществен обем/ ще ти бъдат взети и ЕДИНСТВЕНОТО ВЪРХУ КОЕТО ИМАШ /сори пак/, върху което може да ти бъде позволен НЯКАКЪВ КОНТРОЛ /и пак Усмивка/ е това, КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИШ СРЕЩУ ТЯХ /и пак ;)/ – дали ще са документи, удостоверяващи някаква собственост, акции – свидетелство за инвестиция, някакви цифри, записани и обявени в твое име – за твоя сметка в някоя банка, която ще ги инвестира и управлява вместо теб, дали ще е /част от/ промишлено предприятие, атомна централа /дори и да е теоретична идеална част от държавно/ или просто нищо – разпиляни, част от тях може би /при късмет всъщност/ прибрани от други и използвани по-полезно или похарчени /принудително чрез /само/регулиране на пазара/ за стоки от първа необходимост. Ти няма да имаш за дълго контрол върху тях – те всъщност никога не са били „твои“ и ти /нито пък аз/ никога не си имал контрол върху тях, освен може би в мечтите си Усмивка и само можеш да се опиташ да ги насочиш, докато мимолетно минават през ръцете ти, преди да са се изплъзнали между пръстите ти /с живота е така – лирично отклоненийце Усмивка/.
Лошо е, че когато в една неработеща икономическа система /или среда, както там е по-правилно да се нарича/ банките например, натоварени с функцията да инвестират „твоите“ пари от твое име са изправени пред същия проблем, пред който би бил изправен и ти като пряк частен инвеститор – няма в какво да се инвестира, така че да се осигури поне минималния необходим „доход“ зада се подсигури функционирането /на самите банки и финансовата система/ и минималните необходими условия за създаване на интерес /и като лихва и в смисъл на заинтересованост – в английския е едно и също, макар че мисля, че може да има и интерес, който не се изразява задължително в лихва/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

27 pepe | 19.02.201309:08

Ха, ха,
Оня, леко, че ще ти се повреди някой кръвоносен съд и ще те загубим. Много щастлив
Ще бъде наистина голяма загуба. Усмивка
Опитваш се да биеш по простотия потника, но той го прави нарочно, и малко щото си пада леко злобар, ти - защото се взимаш на сериозно. Не защото си сериозен, а защото се приемаш на сериозно, а най-вече ти се иска другите да те приемат на сериозно /вероятно защото самия ти имаш съмнения в това/ Усмивка
Май те уцелих по болното място - че някой ти подава репликите, макар че сигурно си вярваш че са твои.
Това, което го пише на гърба на фактурата ти е съществено, независимо колко не е вярно според теорията на конспирацията, защото това е за което официално ти плащаш, това е което те задължават да палтиш, независимо какви са действителните причини, то е което е определено в някакъв закон или постановление и на чиято база могат да предприемат правни действия срещу теб ако не го изпълняваш /макар че без да съм юрист - върху правното му основание може сериозно да се поспори поне пред един обективен съд/.
Това, че на "протеста" били искали не знам си какво да се махне не ми задава посока в живота; ти си този, на когото някой друг задава посоката, забрави ли/?Усмивка/.
Работата на площадката на Белене беше замразена глупчо /те и без това строителните работи, по първия блок са били наполовина свършени още по байтошово време и оттогава до сега почти са до там/, но никой не е спирал работата по оборудването. И никой не е спирал плащането "за Белене". Така че ходи и цункай Бойко, щото той единствен наистина се опита да го спре - може и донякъде да не съм съгласен с това му действие, особено имайки предвид извършените вече работи по обекта, но поне се опита да заеме ясна позиция и да изчисти въпроса - нещо, което например Костов, дето се тупа в гърдите колко е против атомната централа и против всичко, свързано с комунистите /а всъщност с руснаците, щото те са изначално лоши, по дифолт, още с ролята си в падането на Първото българско царство са го доказали, вярно, че там и немците са били замесени, те са изгорили Преслав, ама то е било заради руснаците/, но тои не го спря, всъщност само се погрижи да продаде /не срещу пари за държавата де/, това, което работеше в момента, Белене не работеше, не ставаше за продажба веднага и значи не интересуваше Костов.
Ти си за възобновяемите енергийни източници с душа и сърце - похвално наистина, но има няколко проблема с тях, освен дето са /много/ скъпи - това колко точно са скъпи едва започва да става ясно с появата на необходимостта за подмяна, нисък коефициент на полезно действие - проблем който опира не само до техническата страна на изпълнението защото даже и фотоелементите да имат не 30% а 80% КПД дори съвсем малко прах тотално им разказва играта, в пустинята пък пясъка е абразивен и т.н подобни проблеми има при всяка една технология, изискват голяма площ и изискват сбор на енергия от голяма площ, не са стабилни... Термоядрената енергия пък няма да я има поне още 50 години - дори и да си склонен да я приемаш за разлика от "лошата" ядрена.
Идеята да се пести енергия е хубаво нещо, особено доколкото става въпрос за това да не се разхищава и да се потребява наистина толкова, колкото е нужно. В индустрията, и икономиката въобще, обаче има разходи на енергия, които, въпреки свързаните с подобряването на технологиите икономии принципиално не могат даа бъдат избягнати, нито дори намалени – технологично необходими разходи на енергия дори и при максимален КПД или чисто и просто физически необходимата енергия за извършване на определена работа. Що се отнася до бита, освен дейностите свързани с неминуем разход на енергия /като готвене и чистене/ теоретично е невъзможно да се премахне напълно необходимостта от използване на енергия за климатизация – наи-същественото „перо“, макар че се работи за подобряване в това отношение и има още много какво да се направи. Подобряването на строителната технология, което пък само по себе си е свързано с разход на средства, понякога и енергия, не може напълно да премахне необходимостта от климатизация /отделно енергията изразходвана в самия процес на строителство, която никак не е малко/ – и най-добрата строителна термоизолация не изолира в абсолютен смисъл, а само забавя преминаването на топлината, като по този начин намалява количеството преминала топлина за единица време /но това, дали едно помещение се охлажда от 25 градуса C до 10 за един час или за 10 ти помага малко, ако трябва да прекараш в него 3 месеца без отопление/, което намалява необходимото количество топлина внасяна в системата за поддържане на определена температура, но не го анулира...
Това стана твърде дълго дори и за дълго писане, но накратко – енергия е необходима, независимо какви икономии правиш и специално електрическа енергия само ще е необходима все повече за в бъдеще, независимо какво се умува по въпроса.
Електромобили и компютри даже не мога да започна да обсъждам – макар, че разхода за единица „продукция“ на последните през последните 5 години силно намалява изискването за увеличаване на изчислителните мощности /и темпа на увеличаване на това изискване/ далеч надхвърля като темп икономиите и това няма да се промени в обозримо бъдеще – никой даже не се и опитва да го твърди.
А мощностите за производство на електроенергия в България в голямата си част са пред закриване поради изтичане на експлоатационни срокове и износване.
Има едно нещо, свързано с икономика /малка „домашна“ икономика за неикономисти като мен и теб/ и просто с пари, което някакси изглежда е успяло да ти убегне и което, имаики предвид постоянното ти риване, че ти вземали парите, просто не мога да не спомена Усмивка
Всяка държава и въобще всеки икономически субект, работещ в условията на крайно количество пари /а то винаги е крайно във всеки определен момент, дори и за американците, които си ги печатат/ е по необходимост принудена да се грижи за това достатъчно голяма част /и в абсолютно и в процентно изражение/ от тези пари постоянно да се намират в обръщение в икономиката и. Из
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

26 Едисон | 18.02.201323:48

- СТРАШНАТА ИСТИНА Е, че само 23 % от евтината енергия от АЕЦ-Козлодуй се изкупува от НЕК - останалите 77 % се ИЗНАСЯТ от… „ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ”…, ОТ ГЕРБ И БСП…!!!
I. Цени на електрическата енергия от производители.
1. АЕЦ-Козлодуй ........цена Лв./Мвч..........11.68 = 1.168ст. (според доклада на англичаните тока от АЕЦ – Белене ще е 2,42 стотинки)
МИНИ – МАРИЦА ИЗТОК ЗАХРАНВАТ С ВЪГЛИЩА ТЕЗИ ЦЕНТРАЛИ
2. Тец Бобов Дол............................................65.08 = 6.508ст.
3. Марица - И-2..............................................40.50 = 4.050ст.
- А ЕТО И „СКЪПИЯ” АВАРИЕН ТОК, ЗАРАДИ КОЙТО ИСКАТ ДА НИ КАЧВАТ ЦЕНАТА НА ТОКА…
4. Варна.........................................................71.88 = 7.188ст.
- НО… ЕТО И ИСТИНАТА… - ЗАЩО Е СКЪП ТОКА…!!!
1. ЦЕНА на тока от Американската ТЕЦ-Марица (спонсори на сините) – 175.00 = 17.5 стотинки
2. Цени на ВЯТЪРНИ електрически централи:
2.1 до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа .......... 189.00 лв/МВтч.=18.9ст.
2.2 над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа......... 172.00 лв/МВтч.=17.2ст.
3. Цена на електрическата енергия, произведена от ФОТО централи:
3.1 с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч................ = 82.3ст.
3.2 с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч............. = 75.5ст.

II. Цени при продажба от "НЕК”
1. Цена, по която дружеството, продава на ел. разпредел. д-ва .....71.04 лв./МВтч = 7.104 ст., а на Турция я продаваме по 5.5 ст... И ТОВА Е НА ПЕЧАЛБА…!!!

- Няма никаква логика, при цена на „атомния ток” (40% от добива) от 1.17 стотинки и „маришкия” (55% от добива) средно от 6.00 стотинки, да купуваме тока за 17 стотинки, а посредници да правят от 300 до 1000% печалба...!!!

И ПАК ИМ СЕ ВИЖДА, ЧЕ НИ КРАДАТ ПО МАЛКО…!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

25 AlahAkbar | 18.02.201322:05

http://www.vsekiden.com/130501

Ей ги гадините, дето пият кръвчицата на българите. С благословията на всичките ни политици.
И разстрел им е малко.
Заплати от по десетки хиляди лева месечно и всички екстри! Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

24 Едисон | 18.02.201318:30

Ми ходи ги гръмни бе Оби...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 17:21

23 Kenobi | 18.02.201314:05

Докато не се търси отговорност за делата на политиците ще е така ...
Ако се чувстваш безсмъртен няма да ти пука за никого и за нищо освен за теб - затова докато не загинат 3-4 политици няма нещата да се променят ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

22 Чинчифон | 18.02.201312:28

Mac /11/,
Нали знаеш какво е казал милиционера?
Че на теория и практика е едно,а в действителност е друго!
Аз вече не искам да ставам милиционер!Предпочитам пожарникар!
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

21 Оня Дето Го Трият | 18.02.201312:21

Какъв милиард си платил при Костов бе идиоте, като Белене го размрази Царя в мандата на НДСВ луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?!
И какъв милиард си изплатил, след като поредния заем за гьола беше взет оня ден дет се вика?
Абе бива ли да има толкова неграмотен народ и той да дава оценка кой бил тъ тука и кой не Шокиран

Може ли да ме караш да си гледам гърба на фактурата, след като на протеста имаш искане такава разбивка да няма, за да бъдело по-простичко всичко. Това колко пъти да те питам?

Може ли да очакваш че някой на фактурата ще ти напише защо е скъп тока?
О да, там пише за лошата зелена енергия и лошия пренос на ток от централата до вас. Ти ако искаш върви с една кофа си го донеси до вкъщи за да няма такива надбавки луд!?!?!
Естествено че на фактурата няма да откриеш такса "Белене"!
Тръгнал той на сайт някой да я търси.....абе пълен идиот си.

И вади тетрадка и си запиши някъде - гьола за Белене по времето на Виденов и Костов беше замразен, размрази го Цяря. В неговия мандат се продадоха и ЕРП-тата. Но ЕРП-тата поне малко от малко вършат нещо, докато гьола си е гьол и се плаща от мен и теб!
Па ти си лай против ЕРП-тата - жалко че сме в чат та не можем бас да хванем, че и да изгонят ЧЕЗ тока по-евтин няма да стане от това.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

20 pepe | 18.02.201311:20

Да, и зада знаеш за какво е този протест, пак трябва да го прочетеш това, дето е на гърба. Иначе знаеш ли въобще за какво говорим тук? Или ти си знаеш репликите наизуст, и чинно си ги казваш така, както са те научили?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани