От днес сме 7 милиарда под слънцето | webcafe.bg
newscafe

От днес сме 7 милиарда под слънцето

Webcafe.bg
31.10.2011, 09:50 (обновена 31.10.2011, 21:27)
калкута, индия

Скоро Индия (с население от 1.2 млрд. души), в която се шири ужасяваща бедност, ще изпревари Китай (сега с 1.3 млрд. жители) като страната с най-голямо население в света

Населението на Земята достигна днес 7 милиарда души, след като юбилейният младенец се роди в Калининград, предаде ИТАР-ТАСС. Бебето се казва Пьотр Алексеевич Николаев с ръст 50 см и тегло 3060 гр. Лекарите и наблюдателите на ООН фиксираха точно кога момченцето се е появило на бял свят - в 00:02 ч местно време. Майката и детето се чувстват добре. Днес на щастливата майка ще бъде връчен възпоменателен сертификат "Роден в деня на седемте милиарда".

Снощи обаче Филипините обявиха, че светът вече има 7 милиарда жители, след като Даника Май Камачо беше родена преди полунощ в неделя в манилската болница Жозе Фабела.

Благотворителната организация "План интернешънъл", посветена на грижите за децата, пък заяви, че малко момиченце, родено в най-многолюдния индийски щат Утар Прадеш, е седеммилиардният обитател на планетата

Населението на Земята достига един милиард души през 1804 г. През 1927 г. то е два пъти повече, а след още 32 години вече е 3 милиарда души.

От този момент нататък темпото на растежа като цяло се стабилизира на безпрецедентно високо ниво. За 40 години населението се удвоява (6-милиардното бебе е родено в Сараево през 1999 г.). Днес, 12 години по-късно, Земята постави нов рекорд.

Според генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който ще отбележи събитието с пресконференция, достигането на прага от седем милиарда жители не трябва да се пренебрегва. "Това не са просто цифри. Това е човешка история", заяви Бан Ки-мун в нюйоркско училище миналата седмица.

Според много анализатори планетата не може да изхрани растящото население. Други смятат, че капацитетът на Земята е далеч по-голям от използвания в момента и тя може да издържа поне 100 милиарда души при подходяща политика за производство и разпределение на храната.

Очевидното нарастване на населението не е това, което оказва натиск на планетата - става въпрос за това, което хората произвеждат и консумират

Забележително е, че повечето от притесненията за увеличаването на населението са свързани със Субсахарска Африка и с развиващите се държави, коментира Браян Уолш в сп. „Тайм“.

Да, там населението се увеличава най-бързо, но бедните жители на Уганда и на Нигерия използват малка част от световните ресурси в сравнение с богатите западняци. Ето как Джаред Даймънд - автор на книгата "Пушки, микроби и стомана", спечелила наградата "Пулицър", представя проблема през 2008 г.: "Населението, особено това в развиващите се държави, се увеличава, а някои хора са направо обсебени от това. Те забелязват, че населението на държави като Кения бързо расте, и казват, че това е голям проблем. Да, това е проблем за над 30-те милиона жители на Кения, но не е тежест за целия свят, тъй като кенийците консумират много малко.

Истински проблем за света е, че всеки от 300-те млн. жители на САЩ потребява колкото 32-ма кенийци. С население, което е 10 пъти по-голямо, американците потребяват 320 пъти повече от ресурсите в сравнение с Кения.

Милиарди хора - 1 на всеки 7 - по света днес са гладни, но не защото планетата не може да произведе достатъчно храна, за да ги нахрани. Все пак половината от храната, която се произвежда в света, се изхвърля, независимо дали гние по полетата, на пазарите или в хладилниците ни. Можем да нахраним 7 милиарда, 8 милиарда, 9 милиарда и вероятно повече - ако решим да го направим".

Не твърде много, а много възрастни хора

За някои демографи все пак този рекорд е предвестник на бурни времена - държавите трябва да смогнат на бързата урбанизация, замърсяването на околната среда и търсенето на здравни услуги, образование, ресурси и работни места.

Други смятат, че дългосрочният проблем ще бъде не нарастването, а намаляването на населението - раждаемостта ще спадне, а все по-малко работещи ще трябва да издържат увеличаващия се дял на пенсионерите.

Скоро Индия (с население от 1.2 млрд. души), в която се шири ужасяваща бедност, ще изпревари Китай (сега с 1.3 млрд. жители) като страната с най-голямо население в света. Нигерия, която днес е най-населената африканска държава със 162 млн. души, ще преживее бум на населението, което ще достигне почти 750 млн. до средата на века.

В същото време високо индустриализираната Германия и развиващата се Етиопия имат почти еднакъв брой жители - малко над 80 милиона. След 40 години обаче етиопците ще бъдат вече 174 милиона, докато германците, поради намаляващата раждаемост и застаряването на населението, ще се свият до 72 милиона.

Някои експерти се опасяват, че кривата на прираста на населението ще завие рязко надолу и ще остави света с твърде много възрастни хора, които младите трябва да издържат финансово. Тази тенденция вече допринесе за сегашната финансова криза, като увеличи цените на здравеопазването и социалните осигуровки и може би намали производителността.

От 7 млрд. жители 1.8 млрд. са на възраст между 10 и 24 години и 90% от тях са в развиващите се страни, изчислиха през седмицата експертите на ООН, цитирани от "Ройтерс".

Те обаче са една от най-уязвимите групи от световното население. Не всички имат достъп до образование и качествени медицински услуги, а в разгара на глобалната криза в развитите се оказаха сред най-големите потърпевши, тъй като именно сред младите хора безработицата е най-висока.

В същото време в развитите държави делът на младите е значително по-малък и те се изправят пред сериозен икономически проблем в бъдеще - застаряването на населението. След две десетилетия години една трета от жителите на някои развити западни и азиатски държави ще бъде над 65 години.

Типични примери за държави, в които застаряването на населението се превръща в сериозен проблем, са Япония, Италия и Германия.

В най-лошия случай ще има конфликт между поколенията. Кохорта от хора в напреднала и средна възраст може да блокира достъпа до работа на младите и да лобира яростно, за да задържи неудържимите си позиции, докато гневните младежи чувстват, че не им се дава възможност, а междувременно са принудени да плащат крайната финансова сметка. Някои вярват, че този феномен вече се наблюдава в части от развития свят.

"Истинският проблем със стареенето на населението е свързан с икономическия растеж", коментира Джак Голдстоун, професор в университета "Джордж Мейсън" във Вашингтон и водещ експерт по демография. "Ако имаме растеж, можем да си позволим пенсии и здравеопазване за старото поколение. Ако нямаме обаче, всички ще страдат."

Между раждаемостта и стандарта на живот има пряка връзка

В наши дни около 3 милиарда души по света оцеляват с под 2 долара на ден.

Ако в развиващите се страни се правят по-големи инвестиции в образованието, здравеопазването и подготовката на децата за трудовия пазар, те ще бъдат стимулирани да се измъкнат от бедността, вместо да я възпроизвеждат.

Подобряването на жизнените условия, както и на образованието сред населението водят до семейства с по-малко на брой деца.

Това създава възможност да се инвестира повече в образование и здравеопазване на децата и те да бъдат стимулирани да се измъкнат от бедността.

Важен политически инструмент за справяне с нарастващото население е осигуряването на възможност на жените за семейно планиране, твърдят експерти. Според тях 215 млн. жени по света искат това, но не го получават. Достъпът до образование също е важен, тъй като мотивира жените да раждат по-малко деца и да се грижат по-добре за здравето им.

 

Oще: бедност  възрастни  млади  население  прираст  раждаемост 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

11 Rowan | 31.10.201123:15

Обезценяваме се. Значимостта на индивида кога се е раждал Христос, е била 1/200 милионна част от човечеството. Сега ч 1/7 милиардна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2011, 19:59

10 всезнайко | 31.10.201121:30

здравей георги, ние сме допринесли много за ликвидирането на природата и планетата земя, най голямия СО2 идва от вулканите, активни в момента 110, ок да не се впускаме много нататък,че може и капитализма да затриеме.никой досега не ми отговори на въпроса кага бяхме едно милиардче.няма лошо,1800та година еее за това става въпрос Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2011, 19:59

9 всезнайко | 31.10.201121:03

Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

8 Бобо | 31.10.201117:01

Много щастлив Шокиран Шокиран Бедни, но усмихнати, озарени, са хората от индия на снимката. С чисти дрехи и много деца, въобще щастливи хора и горещ вятър! Да са живи и здрави. А, там където няма щастие няма и деца. България е вън от сметката и на запад и на изток. Реве или много тъжен Реве или много тъжен Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

7 Georgi Marinov | 31.10.201113:37

skd911 | 31.10.2011 11:59
Днес много се притесняват от нарастването на населението......... но не виждат, че в развитите държави то намалява....... а когато тенденцията се обърне и в развиващите....... тогава какво се случва......... някой дава ли си сметка изобщо

=========================================

По всякакви критерии светът е пренаселен в момента - изсипали сме толкова СО2 в атмосферата, че климатът се затопля опасно, използваме около половината от първичната сухоземна продуктивност на планетата, шестото голямо масово измиране в историята на планетата е в ход, изцяло причинено от човешката дейност (и впрочем започнало още преди 50,000 години когато първите хора са се заселили в Австралия и са унищожили мегафауната там, време, когато сме били много по-малко от сега), вадим толкова много риба от океана, че океанските екосистеми се сриват една след друга, и т.н., все симптоми на това, което на английски му се казва overshoot и което благодарение на нулевото внимание, което се отделя на тези проблеми в българските медии и обществено пространство, на български даже си и нямаме дума за него.

Към по-горното се прибавя изчерпването на на практика всички невъзобновми ресурси, от които съвременната цивилизция зависи, като се започне от фосилните горива, мине се през разните редки и по-често срещани метали и се стигне до неорганичните фосфати, почвата и фосилната прясна вода. Последните 2 са възобновими по принцип, но ние ги разрушаваме/изпомпваме с темпо многократно надвишаващ времето, необходимо за тяхното регенририане, съответно те са на практика невъзобновими.

Ще е голяма изненада ако в края на този век има повече от един милиард човешки същества на планетата, като разликата между 7 милиарда или колкото успеем да ги докараме преди да почнат да измират масово и 1 милиард ще се състои в хора, които ще измрат по различни неприятни начини, основно глад, болести и война. По-лошото е, че няма да е никква изненада, ако броят се сведе до нула - заплахата от глобална ядрена война никога не си е отивална, а в очертаващите се условия на разко влощаващ се стандарт на живот по целия свят, е лесно да си представим как достатъчно ненормални демагози може да яхнат вълната на народното недоволство и да се доберат до ядрените куфарчета. Ставало е преди не един и два пъти само че тогава не е имало ядрени бомби.

Че капитализмът трябва да си отиде, трябва, но това само по себе си няма да реши нищо. Без контрол върху популацията и контрол върху индивидуалното потребление на ресурси нищо няма да стане, а в момента цялата ни социоикономическа система е базирана и зависима от растежа на индивидуалното потребление и същевременно дори и когато не го окуражава директно, с редки изключения не прави нищо по въпроса с популацията. И това няма нищо общо с капитализма, алтернативните системи, които са изпробвани до момента споделят тези характеристики едно към едно. Комунистите бяха и са точно толкова слепи за околната среда и екологически неграмотни колкото и най-дивитие капиталисти. Никаква съществена разлика.

Само че вместо да взмеме сериозни мерки, сега един купи умни глави ще се изредят по телевизията, вестниците и интернет сайтовете да обясняват как няма никкъв проблем с популацията, как всичко се свежда до разпредление на ресурси и как по-големият проблем е. че в индустриализираните страни жените имали по-малко от 2.1 деца. Като това ще стане в западните медии, у нас Бойко ще се хвали как строи магистрали и медиите ще се надпреварват да отразяват всяка негова дума, а за наистина сериозните проблеми на света я се чуе някоя дума между другото я не. Между другото, всеки един управляващ, на който написаното от мен по-горе не му е напълно ясно е напълно неквалифициран за поста, който заема. Което важи за повече управляващи по света, за съжаление с 99% сигурност и за нашите....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 31.10.201113:29

Да се надяваме 2012-та да поправи нещата и уникалния паразит наречен хомо сапиенс да изчезне ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

5 skd911 | 31.10.201111:59

Днес много се притесняват от нарастването на населението......... но не виждат, че в развитите държави то намалява....... а когато тенденцията се обърне и в развиващите....... тогава какво се случва......... някой дава ли си сметка изобщо Шокиран Шокиран Шокиран .


Трябва да се промени цялата система, младите хора трябва да са нужни в развитите общества.......... за съжаление на капитализма хора не му трябват........... трябват му само и единствено пари....... това е истината....... много е страшна, но е такава, за съжаление на всички. Ако не се промени коренно системата и не се излезе от днешния вариант на капитализма, човечеството ще тръгне много бързо надолу....... и докато при растящо население може да се направи нещо....... то при намаляващо такова, е много по трудно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2011, 14:57

4 yoda | 31.10.201111:38

Развитите държави не можаха да разберат,че с геноцид от сорта на СПИН и войни няма да претопят Африка.Напротив!За да се запази, живота разчита на количеството.Така е било и в България 60-те, когато да имаш 8-10 братя и сестри е било нещо нормално.Трябвало е работна ръка за нивата пък и негласно хората са се подсигурявали да не изчезне рода им ако не уцелее някое от децата.В момента в България се получава обатния ефект.Нито сме богати,нито имаме сигурност за бъдещето на поколението си,а раждаемостта е най-ниската в Европа.Явно сме загубили живеца в себе си Тъжен Тъжен Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 31.10.201110:37

Населението расте.....а разума остава константа
Или намалява Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

2 Lucky Stike | 31.10.201110:26

знаете ли кога сме били 1 милиард Въпрос
   

оценка

+0 -0