От днес сме 7 милиарда под слънцето | webcafe.bg
newscafe

От днес сме 7 милиарда под слънцето

Webcafe.bg
31.10.2011, 09:50 (обновена 31.10.2011, 21:27)
калкута, индия

Скоро Индия (с население от 1.2 млрд. души), в която се шири ужасяваща бедност, ще изпревари Китай (сега с 1.3 млрд. жители) като страната с най-голямо население в света

Населението на Земята достигна днес 7 милиарда души, след като юбилейният младенец се роди в Калининград, предаде ИТАР-ТАСС. Бебето се казва Пьотр Алексеевич Николаев с ръст 50 см и тегло 3060 гр. Лекарите и наблюдателите на ООН фиксираха точно кога момченцето се е появило на бял свят - в 00:02 ч местно време. Майката и детето се чувстват добре. Днес на щастливата майка ще бъде връчен възпоменателен сертификат "Роден в деня на седемте милиарда".

Снощи обаче Филипините обявиха, че светът вече има 7 милиарда жители, след като Даника Май Камачо беше родена преди полунощ в неделя в манилската болница Жозе Фабела.

Благотворителната организация "План интернешънъл", посветена на грижите за децата, пък заяви, че малко момиченце, родено в най-многолюдния индийски щат Утар Прадеш, е седеммилиардният обитател на планетата

Населението на Земята достига един милиард души през 1804 г. През 1927 г. то е два пъти повече, а след още 32 години вече е 3 милиарда души.

От този момент нататък темпото на растежа като цяло се стабилизира на безпрецедентно високо ниво. За 40 години населението се удвоява (6-милиардното бебе е родено в Сараево през 1999 г.). Днес, 12 години по-късно, Земята постави нов рекорд.

Според генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който ще отбележи събитието с пресконференция, достигането на прага от седем милиарда жители не трябва да се пренебрегва. "Това не са просто цифри. Това е човешка история", заяви Бан Ки-мун в нюйоркско училище миналата седмица.

Според много анализатори планетата не може да изхрани растящото население. Други смятат, че капацитетът на Земята е далеч по-голям от използвания в момента и тя може да издържа поне 100 милиарда души при подходяща политика за производство и разпределение на храната.

Очевидното нарастване на населението не е това, което оказва натиск на планетата - става въпрос за това, което хората произвеждат и консумират

Забележително е, че повечето от притесненията за увеличаването на населението са свързани със Субсахарска Африка и с развиващите се държави, коментира Браян Уолш в сп. „Тайм“.

Да, там населението се увеличава най-бързо, но бедните жители на Уганда и на Нигерия използват малка част от световните ресурси в сравнение с богатите западняци. Ето как Джаред Даймънд - автор на книгата "Пушки, микроби и стомана", спечелила наградата "Пулицър", представя проблема през 2008 г.: "Населението, особено това в развиващите се държави, се увеличава, а някои хора са направо обсебени от това. Те забелязват, че населението на държави като Кения бързо расте, и казват, че това е голям проблем. Да, това е проблем за над 30-те милиона жители на Кения, но не е тежест за целия свят, тъй като кенийците консумират много малко.

Истински проблем за света е, че всеки от 300-те млн. жители на САЩ потребява колкото 32-ма кенийци. С население, което е 10 пъти по-голямо, американците потребяват 320 пъти повече от ресурсите в сравнение с Кения.

Милиарди хора - 1 на всеки 7 - по света днес са гладни, но не защото планетата не може да произведе достатъчно храна, за да ги нахрани. Все пак половината от храната, която се произвежда в света, се изхвърля, независимо дали гние по полетата, на пазарите или в хладилниците ни. Можем да нахраним 7 милиарда, 8 милиарда, 9 милиарда и вероятно повече - ако решим да го направим".

Не твърде много, а много възрастни хора

За някои демографи все пак този рекорд е предвестник на бурни времена - държавите трябва да смогнат на бързата урбанизация, замърсяването на околната среда и търсенето на здравни услуги, образование, ресурси и работни места.

Други смятат, че дългосрочният проблем ще бъде не нарастването, а намаляването на населението - раждаемостта ще спадне, а все по-малко работещи ще трябва да издържат увеличаващия се дял на пенсионерите.

Скоро Индия (с население от 1.2 млрд. души), в която се шири ужасяваща бедност, ще изпревари Китай (сега с 1.3 млрд. жители) като страната с най-голямо население в света. Нигерия, която днес е най-населената африканска държава със 162 млн. души, ще преживее бум на населението, което ще достигне почти 750 млн. до средата на века.

В същото време високо индустриализираната Германия и развиващата се Етиопия имат почти еднакъв брой жители - малко над 80 милиона. След 40 години обаче етиопците ще бъдат вече 174 милиона, докато германците, поради намаляващата раждаемост и застаряването на населението, ще се свият до 72 милиона.

Някои експерти се опасяват, че кривата на прираста на населението ще завие рязко надолу и ще остави света с твърде много възрастни хора, които младите трябва да издържат финансово. Тази тенденция вече допринесе за сегашната финансова криза, като увеличи цените на здравеопазването и социалните осигуровки и може би намали производителността.

От 7 млрд. жители 1.8 млрд. са на възраст между 10 и 24 години и 90% от тях са в развиващите се страни, изчислиха през седмицата експертите на ООН, цитирани от "Ройтерс".

Те обаче са една от най-уязвимите групи от световното население. Не всички имат достъп до образование и качествени медицински услуги, а в разгара на глобалната криза в развитите се оказаха сред най-големите потърпевши, тъй като именно сред младите хора безработицата е най-висока.

В същото време в развитите държави делът на младите е значително по-малък и те се изправят пред сериозен икономически проблем в бъдеще - застаряването на населението. След две десетилетия години една трета от жителите на някои развити западни и азиатски държави ще бъде над 65 години.

Типични примери за държави, в които застаряването на населението се превръща в сериозен проблем, са Япония, Италия и Германия.

В най-лошия случай ще има конфликт между поколенията. Кохорта от хора в напреднала и средна възраст може да блокира достъпа до работа на младите и да лобира яростно, за да задържи неудържимите си позиции, докато гневните младежи чувстват, че не им се дава възможност, а междувременно са принудени да плащат крайната финансова сметка. Някои вярват, че този феномен вече се наблюдава в части от развития свят.

"Истинският проблем със стареенето на населението е свързан с икономическия растеж", коментира Джак Голдстоун, професор в университета "Джордж Мейсън" във Вашингтон и водещ експерт по демография. "Ако имаме растеж, можем да си позволим пенсии и здравеопазване за старото поколение. Ако нямаме обаче, всички ще страдат."

Между раждаемостта и стандарта на живот има пряка връзка

В наши дни около 3 милиарда души по света оцеляват с под 2 долара на ден.

Ако в развиващите се страни се правят по-големи инвестиции в образованието, здравеопазването и подготовката на децата за трудовия пазар, те ще бъдат стимулирани да се измъкнат от бедността, вместо да я възпроизвеждат.

Подобряването на жизнените условия, както и на образованието сред населението водят до семейства с по-малко на брой деца.

Това създава възможност да се инвестира повече в образование и здравеопазване на децата и те да бъдат стимулирани да се измъкнат от бедността.

Важен политически инструмент за справяне с нарастващото население е осигуряването на възможност на жените за семейно планиране, твърдят експерти. Според тях 215 млн. жени по света искат това, но не го получават. Достъпът до образование също е важен, тъй като мотивира жените да раждат по-малко деца и да се грижат по-добре за здравето им.

 

Oще: бедност  възрастни  млади  население  прираст  раждаемост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

11 Rowan | 31.10.201123:15

Обезценяваме се. Значимостта на индивида кога се е раждал Христос, е била 1/200 милионна част от човечеството. Сега ч 1/7 милиардна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2011, 19:59

10 всезнайко | 31.10.201121:30

здравей георги, ние сме допринесли много за ликвидирането на природата и планетата земя, най голямия СО2 идва от вулканите, активни в момента 110, ок да не се впускаме много нататък,че може и капитализма да затриеме.никой досега не ми отговори на въпроса кага бяхме едно милиардче.няма лошо,1800та година еее за това става въпрос Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2011, 19:59

9 всезнайко | 31.10.201121:03

Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

8 Бобо | 31.10.201117:01

Много щастлив Шокиран Шокиран Бедни, но усмихнати, озарени, са хората от индия на снимката. С чисти дрехи и много деца, въобще щастливи хора и горещ вятър! Да са живи и здрави. А, там където няма щастие няма и деца. България е вън от сметката и на запад и на изток. Реве или много тъжен Реве или много тъжен Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

7 Georgi Marinov | 31.10.201113:37

skd911 | 31.10.2011 11:59
Днес много се притесняват от нарастването на населението......... но не виждат, че в развитите държави то намалява....... а когато тенденцията се обърне и в развиващите....... тогава какво се случва......... някой дава ли си сметка изобщо

=========================================

По всякакви критерии светът е пренаселен в момента - изсипали сме толкова СО2 в атмосферата, че климатът се затопля опасно, използваме около половината от първичната сухоземна продуктивност на планетата, шестото голямо масово измиране в историята на планетата е в ход, изцяло причинено от човешката дейност (и впрочем започнало още преди 50,000 години когато първите хора са се заселили в Австралия и са унищожили мегафауната там, време, когато сме били много по-малко от сега), вадим толкова много риба от океана, че океанските екосистеми се сриват една след друга, и т.н., все симптоми на това, което на английски му се казва overshoot и което благодарение на нулевото внимание, което се отделя на тези проблеми в българските медии и обществено пространство, на български даже си и нямаме дума за него.

Към по-горното се прибавя изчерпването на на практика всички невъзобновми ресурси, от които съвременната цивилизция зависи, като се започне от фосилните горива, мине се през разните редки и по-често срещани метали и се стигне до неорганичните фосфати, почвата и фосилната прясна вода. Последните 2 са възобновими по принцип, но ние ги разрушаваме/изпомпваме с темпо многократно надвишаващ времето, необходимо за тяхното регенририане, съответно те са на практика невъзобновими.

Ще е голяма изненада ако в края на този век има повече от един милиард човешки същества на планетата, като разликата между 7 милиарда или колкото успеем да ги докараме преди да почнат да измират масово и 1 милиард ще се състои в хора, които ще измрат по различни неприятни начини, основно глад, болести и война. По-лошото е, че няма да е никква изненада, ако броят се сведе до нула - заплахата от глобална ядрена война никога не си е отивална, а в очертаващите се условия на разко влощаващ се стандарт на живот по целия свят, е лесно да си представим как достатъчно ненормални демагози може да яхнат вълната на народното недоволство и да се доберат до ядрените куфарчета. Ставало е преди не един и два пъти само че тогава не е имало ядрени бомби.

Че капитализмът трябва да си отиде, трябва, но това само по себе си няма да реши нищо. Без контрол върху популацията и контрол върху индивидуалното потребление на ресурси нищо няма да стане, а в момента цялата ни социоикономическа система е базирана и зависима от растежа на индивидуалното потребление и същевременно дори и когато не го окуражава директно, с редки изключения не прави нищо по въпроса с популацията. И това няма нищо общо с капитализма, алтернативните системи, които са изпробвани до момента споделят тези характеристики едно към едно. Комунистите бяха и са точно толкова слепи за околната среда и екологически неграмотни колкото и най-дивитие капиталисти. Никаква съществена разлика.

Само че вместо да взмеме сериозни мерки, сега един купи умни глави ще се изредят по телевизията, вестниците и интернет сайтовете да обясняват как няма никкъв проблем с популацията, как всичко се свежда до разпредление на ресурси и как по-големият проблем е. че в индустриализираните страни жените имали по-малко от 2.1 деца. Като това ще стане в западните медии, у нас Бойко ще се хвали как строи магистрали и медиите ще се надпреварват да отразяват всяка негова дума, а за наистина сериозните проблеми на света я се чуе някоя дума между другото я не. Между другото, всеки един управляващ, на който написаното от мен по-горе не му е напълно ясно е напълно неквалифициран за поста, който заема. Което важи за повече управляващи по света, за съжаление с 99% сигурност и за нашите....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 31.10.201113:29

Да се надяваме 2012-та да поправи нещата и уникалния паразит наречен хомо сапиенс да изчезне ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

5 skd911 | 31.10.201111:59

Днес много се притесняват от нарастването на населението......... но не виждат, че в развитите държави то намалява....... а когато тенденцията се обърне и в развиващите....... тогава какво се случва......... някой дава ли си сметка изобщо Шокиран Шокиран Шокиран .


Трябва да се промени цялата система, младите хора трябва да са нужни в развитите общества.......... за съжаление на капитализма хора не му трябват........... трябват му само и единствено пари....... това е истината....... много е страшна, но е такава, за съжаление на всички. Ако не се промени коренно системата и не се излезе от днешния вариант на капитализма, човечеството ще тръгне много бързо надолу....... и докато при растящо население може да се направи нещо....... то при намаляващо такова, е много по трудно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2011, 14:57

4 yoda | 31.10.201111:38

Развитите държави не можаха да разберат,че с геноцид от сорта на СПИН и войни няма да претопят Африка.Напротив!За да се запази, живота разчита на количеството.Така е било и в България 60-те, когато да имаш 8-10 братя и сестри е било нещо нормално.Трябвало е работна ръка за нивата пък и негласно хората са се подсигурявали да не изчезне рода им ако не уцелее някое от децата.В момента в България се получава обатния ефект.Нито сме богати,нито имаме сигурност за бъдещето на поколението си,а раждаемостта е най-ниската в Европа.Явно сме загубили живеца в себе си Тъжен Тъжен Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 31.10.201110:37

Населението расте.....а разума остава константа
Или намалява Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

2 Lucky Stike | 31.10.201110:26

знаете ли кога сме били 1 милиард Въпрос
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани