ООН осъди антиромските демонстрации в България | webcafe.bg
newscafe

ООН осъди антиромските демонстрации в България

Webcafe.bg
04.10.2011, 15:43 (обновена 04.10.2011, 15:46)
Катуница, протести

Снимка: © Sofia photo agency

Сериозно безпокойство предизвиква речта на омразата, която се употребява на антиромските протести, отбелязва службата на върховния комисар на ООН по правата на човека

Службата на върховният комисар на ООН по правата на човека осъди антиромските демонстрации в България, заяви на брифинг говорителят на службата Рупът Колвил, цитиран от РИА "Новости".

"Неразумно е цяла общност да бъде наказвана за престъпление, извършени от един негов член", подчерта Колвил. Той призовава българските власти публично да потвърдят принципа на индивидуална отговорност за престъплението.

Сериозно безпокойство предизвиква речта на омразата, която се употребява на антиромските протести, отбелязва още службата на върховния комисар на ООН по правата на човека. Тя настоява властите в България да проведат внимателно разследване на последните събития и да се придържат към закона. Необходимо е достатъчно полицейски служители да защитават ромските квартали от преследвания и опити за отмъщение, посочи Колвил.

Антиромски демонстрации бяха проведени на много места в страната, след като на 23 септември убийство на младеж в Катуница предизвика конфликт с живеещата в селото ромска фамилия на Кирил Рашков.

Oще: антиромски демонстрации  омраза  оон  правата на човека 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 05.10.201116:49

Ако на хората не бъде натрапена лъжата,че конфликта в България е етнически,много бързо ще се разбере истината.Че това не е конфликт,а е направо бунт и то не срещу циганите,а срещу капиталисти и милионери.
Бунт,който много прилича на онова,което се случва в Англия,Франция,Италия,Гърция,Испания,а вече дори и в САЩ. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

4 Bobby_gBG | 04.10.201120:43

"Неразумно е цяла общност да бъде наказвана за престъпление, извършени от един негов член",
------------------------------
Така ли? От 20 години циганите имат само размита отговорност - групова отговорност.
Идва тълпа от 30-40-60-100 мангала и бие, коли, изнасилва и т.н. И след това никой не е виновен, труповете си остават, а виновна е тълпата, и няма никой с конкретна персонална виня за която да си понесе наказателната отговорност.

Та затова и всички тези ненаказани престъпления се прехвърлят върху цялата циганска общност. Така че тези боклуци-толерасти, които одобриха съсипването на една богата суверенна държава като Либия, и сега заради тях народа там ще тъне в мизерия в идните поне 2 десетилетия, могат просто да замълчат и да изчезнат.

Така че въобще да не се пробват да ни обясняват на нас колко не сме толерантни към тези паразити. Загубиха това право когато Франция ни изгони циганите, и когато одобриха нападението на Либия.

Това което се случва сега не е че за престъплението на един циганин се наказва цялата общност, както се опитват да го изкарат другарите толерасти.
Това което се случва е че поредната наглост на циганин преля чашата на търпението към безкрайните ежедневни безнаказани цигански престъпления, и овчия народ най-сетне се вдигна срещу нарастващия постоянно и очертаващ се като най-голям проблем на държавата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2011, 23:51

3 cigarka | 04.10.201117:49

От други писма разбрах,че много хора са последвали нашия пример и са атакували цигански гета,джамий и обикновенни граждани от турски произход. Имало е много убити от всякакъв етнос и възраст. Били са опожарени джамий,църкви,къщи и бараки. Затворите са започнали да се препълват с хора. Цигани и турци от друга страна са започнали да се организират в клубове и партий и да отвръщат на удара,като са нападали случайни хора. Полицията била разкъсана на две като се опитвала да заема неутрална позиция и водела война на два фронта. Армията не могла да се намеси защото не знаела как да постъпи. Ответния удар на малцинствата привлякъл още повече българи към фашистката партия,които се уповавали на нея,за да ги изведе от създалата се ситуация, която самата тя създаде. Хора които не били чували за фашистката партия и никога не се интересували от политика виждайки какво правят циганите и турците заявявали,че ще гласуват за нея.Смятало се че нейните симпатизанти до този момент наброявали 2 мильона души. Останалите партий били в шок и търсели помощ от чужбина. Известни личности призовавали от телевизора за разум и толерантност, но хората се тълпяли на митинги на фашистката партия която им обещавала че ще смаже агресорите веднъж за винаги с помоща на тях-народът. Получих брой на вестника на фашистката партия в който беше поместена част от реч на лидера на фашистката партия пред събралото се множество на площад ''Александър Невски. Ето какво беше побликувано:

''Тогава циганите и турците се смяха.Мислеха си,че това е шега.Днес те не се смеят.Сега те знаят колко сериозна е ситуацията. Една група чието присъствие дълбоко се усещаше в България,забеляза,че думите ни не са просто празни фрази. Вие си спомняте когато аз заявих,че ако циганите
и турците си мислят да доведат България до война,за да унищожат българската раса,тогава резултатът ще бъде не унищожението на българската раса,но вместо това унищожението на циганската и турската раса в България. Те се смееха на моите думи.Мнозинството от тези които се смееха тогава,днес не се смеят.Тези които днес се смеят вероятно няма да го правят за в бъдеще. За първи път няма да страдат само едните. За първи път ще се приложи старото правило : око за око,зъб за зъб. Те могат да ни убият,но ние никога няма да се предадем ! Ако ние българите загубим тази
битка,то тогава те ще ни изтребят до крак ! Те няма да получат никаква милост в тази борба за оцеляване. Божието отмъщение ще се стовари върху тях !''
Ето,че стана тя каквато стана. Взех да се замислям дали найстина искам да излизам от затвора.Тук поне съм в безопасност,а навън... Навън беше пуснато на свобода нещо което до сега спеше спокойно в клетката си- расовата омраза подкрепена от историята.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 04.10.201117:25

О-О-Не! Или както се вика ай сиктир, тоя свят съвсем се сбърка Тъжен Аз гочета "Гонете си народа пък туй че сте мазни мързеливци и мафиоти нямам значение". Има една приказка, че човек, ако каже "А", трябва да каже и "Б" и за всякакви подобни организации важи същото, щото ако спреш до следствието и речеш, че причината не е в твоите пълномощия (например) става все едно да възвеличаваш причините и заклемяваш техните последствия. Обърка ми се речта? Не мойта - тяхната.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 04.10.201116:04

Ае сега Николайчо Младенов да блесне, като осъди всичките световни бакии, дето ООН харчи бюджета си, пък не може да се справи. На първо четене се сещам поне за 10 конфликтни точки, сравнено с които нашето си е махленска свада. Йебем ти световните организации, все ние сме им проблема, не си виждат посрания и омазан до ушите задник.

Да ме прощавате за речника ама... си е педалско от страна на ООН подобно изказване.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани