Прокуратурата отказа да се занимава с Борисов и Бареков | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата отказа да се занимава с Борисов и Бареков

Webcafe.bg
28.08.2014, 16:00 (обновена 28.08.2014, 16:13)
бойко борисов и николай бареков

Снимка: © tv7.bg

Прокуратурата е доказала, че Николай Бареков представил фалшиви документи, но смята, че няма вина заради "незнание на обстоятелствата от обективната действителност"

Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по сигнала на Николай Бареков срещу Бойко Борисов за манипулация на архива в МВР с досиетата на Държавна сигурност, докато е бил главен секретар на вътрешното министерство.

Това става ясно от публикация на Бойко Борисов в профила му във Facebook, в която е споделил факсимиле от прокурорското постановление.

Свидетелство за съдимост с материали на клиента

Точно преди месец Бареков обяви, че разполага с документи които доказват, че Борисов е проект на Държава сигурност и службите: „Готвен е повече от 30 години да заеме важни постове в държавата и да изпълни определена мисия. Имам документи за това, ще ги дам на съда, но в цялата работа са замесени и други ключови фигури на прехода, затова ще ги дам и на прокуратурата", каза тогава Новият политик.

След направената проверка обаче прокуратурата е установила, че документите от сигнала са били фалшифицирани.

"Представеният от г-н Бареков документ не отговаря по никакъв начин на документа, съдържащ се в цитираното оперативно дело от архива на МВР. В тази насока, следва да се отбележи, че представеният от Бареков документ носи печати, които не се използват от службите на МВР, като единият от тях наподобява печат, ползван в МВР, но е значително намален по размер", пише в прокурорското постановление.

Още през юли Бойко Борисов получи индулгенция от ръководството на МВР по случая. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че справката на Бареков е фалшификат, а главният секретар Светлозар Лазаров отрече името на Борисов да е присъствало в дело за трафик на наркотици, както твърдеше Николай Бареков.

И вълкът сит...

От постановлението става ясно още, че прокуратурата отказва да уважи и жалбата на Бойко Борисов срещу Бареков за "подготовка на умишлено фалшифицирани компромати с цел публично дискредитиране".

Наблюдаващият прокурор счита, че Бареков е действал на базата на "незнание на обстоятелствата от обективната действителност, в случая незнание, че се представя документ с преправено съдържание".

Все пак Борисов е бил уведомен за изхода на проверката, с чието получаване "той ще има възможност да упражни правото си на защита в евентуално бъдещо производство от частен характер".

Към момента Бойко Борисов води 5 дела за клевета срещу Бареков.

Oще: архив на мвр  бареков  бойко борисов  борисов  главен секретар  досъдебно производство  дс  компромат  мвр  николай бареков  отказ  проверка  прокуратура  светлозар лазаров  сигнал  фалшификат  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани