Данъчните ще проверяват 264 души на висши държавни длъжности | webcafe.bg
newscafe

Данъчните ще проверяват 264 души на висши държавни длъжности

Webcafe.bg
30.01.2011, 15:17 (обновена 30.01.2011, 15:21)
Красимир Стефанов, НАП

Снимка: © БГНЕС

Покупката на лека кола от съпруг или съпруга сама по себе си не е данъчна простъпка, уточняват от НАП

Националната агенция по приходите ще извърши проверки на 264 души, заемащи висши държавни длъжности, съобщиха от агенцията.

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов призовава всички тези лица да изразят писмено съгласието си да бъдат оповестени данните от техните проверки.

Сметната палата е установила, че тези лица не са декларирали някакво имущество в декларациите, изисквани от Закона за публичност на имущество на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Пропуските са най-разнообразни - от необявени покупки на леки автомобили на съпрузи и съпруги, до недекларирани хонорари, парцели и апартаменти.

Инспекциите ще обхванат не само необявеното имущество, но и всички приходи и разходи на проверяваните и техните съпрузи и съпруги, ще се изследва и това дали официално обявените им доходи съответстват на семейното имущество. Средният срок за една подобна проверка е 3 месеца.

Според данъчните закони ако се установи несъответствие на доходи и имущество, инспекторите на НАП начисляват пълния размер на укрития данък заедно с лихвите. При открити данни за данъчно престъпление, материалите се предават на прокуратурата. Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години и конфискация на цялото или част от имуществото на лице, което е укрило данъци в особено големи размери.

От приходното ведомство обаче уточняват, че не всяко нарушение на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности е и данъчно нарушение. Покупката на лека кола от съпруг или съпруга сама по себе си не е данъчна простъпка, допълват още от НАП.

Oще: данъци  деклариране  имущество  нап  приходи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 30.01.201116:45

От тия хора ще има 260 нарушения ;)
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани