Строежът на "Яйлата" отиде в Брюксел | webcafe.bg
newscafe

Строежът на "Яйлата" отиде в Брюксел

Webcafe.bg
04.06.2014, 14:56 (обновена 04.06.2014, 16:19)

1 от 6 снимки Назад Напред

камен бряг

Снимка: © Свободен Камен бряг

Ето така изглеждат останките от старата византийска казарма на "Яйлата"

Екстравагантното строителство в резервата „Яйлата" стигна до Европейската комисия, след като сигнал в Брюксел изпрати Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН). Тя обединява експерти и противници на шикозното превръщане на паметници на културата и археологически обекти в атракциони.

Такава съдба сполетя крепостта „Кракра" в Перник и входът на пещерата „Леденика" с макети на пчела, триглава ламя, рицар и други - уж за привличане на туристи.

Вече ви разказахме за проекта и съпротивата срещу него, но възмущението стана още по-голямо, когато в „Яйлата, уникален природен и архитектурен резерват, се появиха тежкотоварни камиони с камъни, а работници започнаха да надграждат със съвременни каменни блокове стените на византийската казарма.

Освен че се нарушава автентичният облик на Камен бряг, строителните дейности увреждат уникалните видове, живеещи там. „Яйлата" е скален пещерен град със 101 жилища, чийто зародиш историците откриват в 5-тото хилядолетие преди Новата ера, а след това в исихастки манастирски комплекс, както и уникална природна територия от 300 дка в мрежата на НАТУРА 2000 и защитена зона „Калиакра".

Освен реставрация и „частична реинтеграция" на ранновизантийска крепост, се извърши и аварийно укрепване на Скална църква „Св. Св. Константин и Елена" - чрез груби метална конструкция. В становище на Регионалния исторически музей - Добрич е записано, че това не отговаря на международните принципи за опазване, реставрация и поддържане на културното наследство, макар България да ги е ратифицирала.

Въпреки протестите на местни граждани и активисти, от октомври миналата година там се изпълнява европейски проект, носещ заглавието „Яйлата - античната врата на Добруджа". Местната власт финансира проекта с 82 000 лева собствени средства, надявайки се да превърне Камен бряг и околността в популярна туристическа атракция.

Европейската комисия вече изправя България пред Съда на Европейския съюз за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и биологични видове на териториите на община Каварна заради вятърния парк край Калиакра.

Спрени пари

Преди дни Европейската комисия спря заради злоупотреби и недостатъчен контрол финансирането по Оперативна програма „Регионално развитие" - традиционен донор на проекти за „социална интеграция", „визуализация" или „развитие на туризма" по отношение на културно-историческото наследство.

Временно са спрени плащанията по приоритетни оси 1 "Интегрирано устойчиво градско развитие" и 3 "Устойчиво развитие на туризма" на обща стойност около 90 млн. евро. Проверка на спрените проекти започна и МРРБ.

Проектът за превръщането на „Яйлата" в обект за масов туризъм на общината в Каварна се финансира по ос 3.1 „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура".

Oще: археология  европейски проект  защитена територия  каварна  камен бряг  регионално развитие  резерват  строителство  туризъм  яйлата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

1 Citizen X | 04.06.201423:05

Чака се опровержение от Мр. Бобър!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани