Актуализация на бюджета заради водното огледало на Кърджали | webcafe.bg
newscafe

Актуализация на бюджета заради водното огледало на Кърджали

Webcafe.bg
26.08.2011, 16:28 (обновена 26.08.2011, 16:39)
Росен Плевенлиев

"Дължимата сума е 25 милиона лева, така че е много сериозен проблем, трябва да намерим решение", казва министър Плевнелиев

Актуализация на бюджета, с която да се увеличат държавните разходи с 25 млн. лв., е обсъдило правителството на своето заседание в сряда, става ясно от стенограмата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заявява, че не може повече да отлага плащането, а в същото време ведомството му няма 25 млн. лв., с които да уреди задължението си към фирмата изпълнител, която чака за парите си две години.

Плевнелиев повдига темата, предлагайки тя да се обсъди на оперативно заседание, от което стенограмите не се публикуват. След това той посочва, че прокурорските проверки по процедурата за проекта се отнасят до действията на възложителите, но фирмата изпълнител има пълното право да си иска възнаграждението, тъй като е свършила своята работа.

"Това е една строителна фирма, на която предишните са възложили определен вид работа и която от две години преговаря с правителството, за да получи възнаграждението си", казва още той.

След като премиерът Бойко Борисов пита защо проектът не е платен от бюджетния излишък за 2008 година, Плевнелиев отвръща, че от просрочените задължения към частния сектор, заварени в неговото министерство, вече са изплатени всички суми, с изключение на въпросните 25 млн. лв.

Плевнелиев упреква старото правителство, че не е мислило за финансовото обезпечаване на проекта и припомня, че обществената поръчка е за около 52 милиона, но впоследствие стойността й се увеличава до 75 млн. лв.

Премиерът предлага този казус да се вкара в парламента: "Да, но ние трябва отнякъде да ги извадим, за да ги дадем. Сега трябва да ги отрежа от някое министерство, за да може Дянков да ги плати на откритието на Станишев в това Водно огледало. Защото те са толкова нахални, че излизат и говорят в интервютата си, слушах го и Калфин, слушах и Корнелия Нинова, че те ни оставили работещи договори и ние сме едва ли не съсипали бизнеса. То излиза, че ние като не плащаме сега на тази фирма, ние я съсипваме, но всъщност като отиваш да откриваш, където му е Акт 16 и къде му е платежното за това, че го е приключил? И то, хайде разбирам да са 200 хиляди, да са два милиона, а това са 25 милиона лева. Това е една трета от бюджета на Министерството на културата, а годишният бюджет на Министерството на физическото възпитание и спорта е 35 милиона. Ние говорим почти колкото е годишният бюджет на спорта да им дадем.Това не са малко пари. Така че по този казус, а още повече прокуратурата и съдът имат определено становище. И ние в един момент може да се окаже, че даваме тези 25 милиона лева, а предписанието е да бъде съборено". Росен Плевнелиев успокоява, че такава опасност по-скоро няма.

Министър-председателят още веднъж потвърждава, че иска темата за тези 25 млн. лв. да бъде обсъдена в парламента: "Добре, по тази тема понеже ме занима няколко пъти, моето мнение е, че е хубаво тази тема да я вкараме за актуализация на бюджета по тази тема в Парламента. 25 милиона лева са много пари. Там в Парламента и да гласува Парламентът тази сума и тогава вече да мислим ще я взимаме ли тази сума от култура, от спорта, от МВР, от регионално, откъде ще я взимаме, за да се знае".

На тази реплика финансовият министър Симеон Дянков отговаря утвърдително с думите: "Мисля, че това е добра идея, наистина трябва да се мине през актуализация. Иначе няма откъде да ги извадим".

Борисов приключва разговора като изтъква още един аргумент в подкрепа на актуализацията. Той казва, че проектът за магистрала "Люлин" е минал без дебат в парламента, но след като се е оскъпил във времето опозицията го е разкритикувала пред медиите.

Досега вицепремиерът отхвърляше възможността бюджетът да се актуализира дори и когато стана ясно, че събирането на приходите изостава от плана.

Oще: актуализация  бойко борисов  бюджет  водно огледало  кърджали  росен плевнелиев  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2011, 18:10

1 ARROGANT | 26.08.201118:23

ЦИРК! Слабо изпълнение на главния клоун и неговата мажоретка Роска Плевнелийката.

Отегчен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани