Багерите полазват Кара дере през септември? | webcafe.bg
newscafe

Багерите полазват Кара дере през септември?

Webcafe.bg
25.03.2014, 09:20 (обновена 25.03.2014, 12:57)
кара дере

Снимка: © wikipedia.org

"Мадара Юръп" и арх. Георги Станишев са на различни позиции

Ще построим на Кара дере курорт от световна класа. България ще бъде на картата на луксозните дестинации. Става дума за туристически курорт с хотели и инфраструктура, обяви в студиото на bTV Скот Пъркинс, акционер и член на Борда на директорите на "Мадара Юръп" - инвеститорът, който иска да застрои „Кара дере".

Споровете за строежа на дивия плаж продължават, след като правителството подкрепи с меморандум строителя "Мадара Юръп", давайки му сертификат за инвестиция от клас „А", тъй като ще създаде 500 работни места и ще вложи 100 милиона лева.

Пъркинс обяви, че строителство ще се случи по план през септември, защото от 7 години фирмата инвестира в България - и е сигурен, че проектът ще бъде реализиран. Той обаче изтъкна, че трябва да се направи оценка за въздействие на околната среда, която може да отнеме време.

Арх. Георгий Станишев, брат на мандатоносителя и лидер на БСП Сергей Станишев, коментира, че строителството на Кара дере няма как да започне в края на лятото, защото всеки проект, особено свързан с „Натура 2000", преминава през няколко фази на развитие и трябва да отговаря на определени изисквания.

Първоначалният проект за луксозния курорт „Черноморски градини" предвиждаше яхтено пристанище, опера и други възможности за ВИП-развлечения, но бе преработен заради кризата. Новият вариант обаче все още не е станал публично достояние.

МОСВ: Проектът за Кара дере е в нулева фаза

Екологичният министър Искра Михайлова каза в аванс пред ТВ7, че проектът няма как да получи одобрение, тъй като засята две защитени територии по НАТУРА: "Без оценка на въздействието, без оценка за съответствие, без преценка дали това ще повлияе на защитени територии - за нас проектът "Кара дере" не съществува", коментира тя.

Искра Михайлова няма представа кои са собствениците на „Мадара Юръп", което било работа на журналистите, а за новия проект каза, че е на фаза нула. Михайлова твърди, че меморандумът не означава, че проектът на „Мадара Юръп" ще получи положителна екооценка.

От стенограмата на последното правителствено заседание във Видин става ясно, че меморандумът с инвеститора е приет без възражения - и като последна точка в дневния ред.

Кой ще строи на Кара дере?

Скот Пъркинс изтъкна, че компанията не е офшорка. Сред собствениците е британската фамилия Шорт, която се е занимавала с стомана и е продала бизнеса си.

Въпросното семейство от гр. Абърдеър финансира проекта за Кара дере, твърди Скот Пъркинс. Следващата седмица имената на акционерите ще бъдат обявени в Търговския регистър. Паркинс отрече да има подставени лица във фирмата.

За боклука и наркоманите

Според еколога Тома Белев има възможности районът да се развие с по-малко публични инвестиции и по-малко екологични последици. В студиото на „Нова телевизия" той спори с икономическа Владимир Каролев, който се обяви в подкрепа на застрояването. Каролев обвини еколога, че не иска нищо да се прави в България.

„Ако приемем, че застрояването решава проблема с боклуците и наркоманията, в София би трябвало да няма нито боклуци, нито наркомани", каза Тома Белев в отговор на обвиненията към почитателите на дивия черноморски плаж. Белев цитира социологическо проучване, според което 77 на 100 от респондентите не искат застрояване на Черноморието, а само 3 процента подкрепят строежи.

Oще: георги станишев  застрояване  инвеститори  карадере  мадара юръп  натура 2000  проект 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 25.03.201411:33

Каролев е платен лобист, който иползва своите конкатки в медийния свят, за да прокарва интересите на всеки, стига да плаща. Имиджа на Каролев говори зле за всяко начинание, и където се появи той, започва на смърди на лошо! Често има навика да ползва единствено ефектни фрази, и да бяга от всякакви конкретни нормативи, закони, административни процедури и т.н. Един шоумен, тип Жорж Ганчев, без задръжки на кого ще служи...
Та този медиен хамелон, който с лекота може да говори за циците на всяка фолк-икона, после за енергийна сигурност, детайлно да обсъди ползите от приватизирането на "Топлофикация", и разходите по изграждането на нов АЕЦ, за да стигне накрая до темата за цвета на гащите на Евгени Минчев, сега се явява в качеството си на екперт по екологичните въпроси, и инвестиционните намерения Много щастлив Много щастлив

Абе, тези хора със стоманения бизнес дали имат представа с какви "личности" се забъркват? Плеяда от пропадналяци, начело с Каролев, братя Станишеви, и помежду другото изскочил от нищото убит мафиот, спонсор на управляващата партия, от чието котило са всичките по-горе изброени. И всички те заедно водят своята медийна война в полза на бетонния кошмар, наречен бг-черноморие!
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани