България без пари по ИСПА и за газовите байпаси с Гърция и Румъния | webcafe.bg
newscafe

България без пари от ЕС за газовите байпаси

Webcafe.bg
06.12.2011, 11:44 (обновена 06.12.2011, 12:59)
Ивайло Калфин

Снимка: © Sofia photo agency

Според Ивайло Калфин забавянето по газовите връзки е недопустимо

България няма да получи полагаемите й се средства от европейския бюджет за 2011 г. по предприсъединителната програма ИСПА, както и 55-те милиона евро годишна вноска за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция. Това става ясно от информация на Европейската комисия, дадена в отговор на питане на евродепутата Ивайло Калфин за преразпределението на средствата в бюджета.

Калфин е заместник-председател на бюджетната комисия на Европейския парламент.

55-те милиона евро се дават на трите страни, които си ги поделят в съотношение 50 на 50. А в парите по ИСПА, които се прехвърлят за догодина, са и средствата за Дунав мост 2.

По традиция преразпределението се извършва в края на годината с цел да се подобри ефективността при усвояването на европарите. Т.нар. общ трансфер за 2011 г. предвижда разместване на общо 719.2 млн. евро от проекти, които се развиват по-бавно от очакваното към по-успешни инициативи.

България е засегната от отнемането на средства по няколко линии. 87 млн. евро по програма ИСПА , предназначени за Българияи Румъния, се пренасочват другаде. Европейската комисия, която е изпълнител на бюджета, смята, че "приключването на предишни проекти отне повече време от очакваното и удължаванията на сроковете за допустимост също допринесоха за забавянето на приключването на проектите".

Изплащането на българските средства - около 30% от тези 87 млн. евро, вероятно ще бъде прехвърлено за 2012 г., докато румънското финансиране най-вероятно ще бъде изгубено.

Заради оперативни закъснения ЕК е поискала отнемане на годишното финансиране за газовите връзки с Румъния и Гърция, които се подпомагат по Програмата за възстановяване. Чрез нея - антикризисно, ЕС се зае да подпомогне довършването на 34 проекта в областта на енергетиката и транспорта от общоевропейско значение.

Двата газови байпаса са единствените български връзки по програмата. Но те попадат в група от седем проекта, които се бавят и чиято годишна субсидия от общо 22.4 млн. евро, ще бъде отнета. Останалите забавени проекти са интерконекторната връзка между Словакия и Унгария и между Полша и Чехия, газохранилище в Чехия и др.

Други 41 млн. евро се пренасомват от регионални и хоризонтални програми, от които се финансират безвъзмездно програми, в които участва България. Те са свързани с инициативи за подобряване на енергийната ефективност, за подпомагане на общините и за екопроекти. Причината е, че се нуждат от по-дълга подготовка от планиранот.

Забавянето на газовите връзки със съседни страни е недопустимо, смята Калфин. Финансирането беше осигурено още в началото на 2009 г. по Плана за икономическото възстановяване.Именно изграждането на тези връзки и възможността за диверсификация на доставките, а не опасни експерименти като добива на шистов газ са инструментите за осигуряване на енергийна независимост, заяви Ивайло Калфин.

Oще: 2011  българия  връзка  гърция  еврокомисия  ивайло калфин  румъния 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.