Всеки четвърти у нас се оплаква от подкупи | webcafe.bg
newscafe

Всеки четвърти у нас се оплаква от подкупи

Webcafe.bg , в. "Сега"
16.02.2012, 10:26 (обновена 16.02.2012, 10:32)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

По темп на нарастване на усещането за корупция нашата държава е на първо място в ЕС

Засилващата се корупция в България бе потвърдена вчера от изследване на Евробарометър, което показва, че от 2009 г. са се увеличили с 8% българите, от които са искани подкупи или които дори са ги платили, пише в. "Сега".

По темп на нарастване на усещането за корупция нашата държава е на първо място в ЕС.

Откакто управлява ГЕРБ, 1/4 от гражданите (25%) твърдят, че са станали жертва на натиск да дават подкупи. Данните показват, че 95% от българите смятат корупцията за много сериозен проблем в родината си.

Според сънародниците ни най-много корупция има в митниците (77%), в съда и прокуратурата (76%) и в полицията (71%).

Ако станат жертва на корупция, последните, на които биха се оплакали, са профсъюзите (1%) и политическите избраници (2%).

Българите са най-силно убедени (76%), че корупцията върви ръка за ръка с организираната престъпност.

Загубили вяра в собствените власти, жителите на страната ни се доверяват най-много в ролята на Евросъюза за борба с корупцията (46%). На въпроса дали смятат, че има корупция и в институциите на ЕС, около 57% от българите изпитват такова подозрение.

Най-критично отношение към евроинституциите показват гражданите на държави, където корупцията не е толкова голям проблем - Австрия (87%), Швеция (85%), Германия (81%). Те са по-склонни да съзират корупция сред еврократите.

Изследването е правено през септември 2011 г., когато са запитани 1006 българи като представителна извадка.

Oще: герб  корупция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 16.02.201211:01

Преди няколко години имаше едно много интересно изследване.
За тези, да ги наречем 77%, които смятат, че най голямата корупция е в митниците.
Със следващите въпроси на интервюиращия се установи, че 85% от тях, не са преминавали през гранична митница, нито пък се е налагало да обмитяват каквото и да било във вътрешността.
И след като интервюиращият ги пита откъде тогава имат такова впечатление, отговора им е: "Ами ... нали виждате, всички по телевизията и по вестниците така казват, от там знам."

Та така за корупцията, за реалните и обеми и за сегментирането и.

Корупция има навсякъде, така е, в различна степен, но както винаги социологическите агенции в компанията на журналистите ни поднасят резултати, в които истината е доста относителна. Меко казано. И най-важното, никой не си е направил труда да стигне до нея.

И аз съм чувал, че всички медицински сестри, или поне 77% от тях, обичат секса повече от баничка с боза, но това едва ли е така.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани