Половин милиард глоба за "Майкрософт" от Брюксел | webcafe.bg
newscafe

561 млн. евро глоба за "Майкрософт" от Брюксел

Webcafe.bg, по Агенция Фокус и Investor.bg
06.03.2013, 15:10 (обновена 06.03.2013, 15:25)
Win 8

Снимка: © newtrend.bg

Преди няколко месеца от Microsoft ъпдейтнаха софтуера на Windows 7 и Windows 8, за да предложат на потребителите въпросният избор на браузър

Европейската комисия наложи глоба на американската компания Microsoft в размер на 561 млн. евро заради неспазено споразумение, според което компанията трябва да предоставя на потребителите на Windows свободен избор на интернет браузър.

ЕК вече наложи различни глоби на Microsoft в размер на общо около 1.6 млрд. евро.

Брюксел и компанията от Редмънд водят антитръстовия спор от повече от десет години. Глобата може да бъде значителна, защото Microsoft за втори път пренебрегва и нарушава споразумението на ЕС.

Решението може да се възприема като сигнал за бъдещ по-твърд подход и към други случаи, в които са нарушени антитръстови правила.

Заради изискванията на ЕК, главната цел на които е Microsoft да не злоупотребява с господстващото си пазарно положение, от март 2010 г. насам при всички нови устройства с Windows в ЕС се отваря прозорец за избор и на Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari, Opera, и седем други браузъра, които могат да бъдат изтеглени. Internet Explorer не се инсталира автоматично.

През юли м.г. Брюксел стартира антитръстово производство срещу компанията, предизвикано от жалби от конкурентите. Причината: след като през февруари 2011 г. Microsoft пусна Service Pack 1 за Windows 7, менюто за за избор изчезва. През юли 2012 г. от компанията признаха, че прозорецът за избор на браузер в Windows 7 SP1 не се появява заради "техническа грешка". От нея са били засегнати около 28 милиона компютъра.

Тогава те ъпдейтнаха софтуера на Windows 7 и Windows 8, за да предложат на потребителите въпросният избор на браузър.

Освен Microsoft, следващата компания може да е Google, която в момента води преговори с Брюксел заради доминиращото си положение в интернет търсенето и онлайн рекламата.

Oще: windows  браузър  брюксел  глоба  ек  избор  интернет  майкрософт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани