ДКЕВР видя зелен ток на черния пазар | webcafe.bg
newscafe

ДКЕВР видя зелен ток на черния пазар

Webcafe.bg
16.08.2014, 09:50 (обновена 16.08.2014, 10:20)
ВЕИ

Снимка: © Стоян Георгиев

Най-тежкото, но и най-рядко нарушение, открито от ДКЕВР, е, че част от зелените централи въобще не са имали договор за достъп, но въпреки това са продавали ток по високи цени

Големи вятърни и слънчеви паркове са продавали масово ток на по-високи преференциални цени, преди да имат разрешение за експлоатация, става ясно от предварителните резултати от междинен доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), цитиран от в. „Труд".

Енергийният регулатор е открил нарушения и при субсидираните от Европейския съюз екоцентрали. Те са сключвали договор с доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" на по-високи цени и така са вземали двойна субсидия - от ЕС и от българската държава.
Властите не могат да дадат информация кои са централите, кога са ставали нарушенията и какви са санкциите, защото констатациите не са окончателни.

От асоциациите на производителите на зелен ток настояват за такива проверки от 2011 г., когато имаше бум на тези производители на ток. През 2012 г. министерството на икономиката назначи инспекция, но резултати от нея така и не бяха обявени.

Отделно ДКЕВР е открила, че много централи са били наужким присъединени към електрическата мрежа през юни 2012 г. Дружества са се водели присъединени към мрежата, а са започнали да издават фактури от 4 до 6 месеца по-късно.

Така са успели да хванат по-високите цени на тока, тъй като те зависят от момента на присъединяване.

Най-тежкото, но и най-рядко нарушение, открито от ДКЕВР, е, че част от зелените централи въобще не са имали договор за достъп, но въпреки това са продавали ток по високи цени.
Има и множество несъответствия между договорите за присъединяване и документите, издадени от строителния контрол.

По 250 млн. лв. губи държавната енергетика при така формулираните цени на тока, показват разчетите на ДКЕВР. Това може да се промени, ако ЕС разреши принудително да бъдат намалени цените на тока от американските централи и зелените мощности.

В края на юни ДКЕВР изпрати две жалби до ЕК срещу дългосрочните договори за изкупуване на енергия от ТЕЦ „Марица Изток 1" и ТЕЦ „Марица Изток 3" и от ВЕИ-производителите.

Oще: веи  дкевр  зелени централи  тец  тец марица изток  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани