Жените у нас държат повече на кариерата си от мъжете | webcafe.bg
newscafe

Жените у нас държат повече на кариерата си от мъжете

Webcafe.bg
28.10.2013, 11:04 (обновена 28.10.2013, 16:26)
ръце, хора

Снимка: © deviantart.com

Острият конфликт между работа и семейство е по-характерен за хората от висшето ръководство на компаниите

Близо 90% от работещите смятат, че са постигнали баланс между работата и семейството, показва изследване сред 1300 души от 26 области в страната от Института за изследване на населението и човека към БАН. Новината предаде БНТ.

Въпреки динамиката на ежедневието и стреса 38.3 на сто от хората, които работят, заявяват, че противоречие между работа и семейството при тях никога не е имало. 

Близо половината от запитаните твърдят, че конфликт между професионалната им заетост и живота в къщи се е случвал много рядко. Това според изследващите показва, че когато имаш семейство и работно място - балансът е гарантиран.

Според главен асистент Борян Андреев от БАН острият конфликт между работа и семейство е по-характерен за хората от висшето ръководство на компаниите. Малко изненадващ за учените е и изводът, че жените държат повече на професионалната си реализация от мъжете.

Друго проучване на БАН обаче показва, че обезлюдените села стават все повече, дори тези с под 200 жители. Изследването показва интересна връзка между обезлюдяването и етническия статус на едно село. По-стабилни и оцеляващи се оказват селата, населени предимно с етнически турци или роми.

"Българското население, етническите българи, за съжаление, си отиват и тези села пропадат", коментира главен асистент Николай Цеков от БАН. Интересен факт от изследването е, че на фона на обезлюдяването жителите в селата около София и Перник пък нарастват, но предимно от пенсионери, които решават да напуснат града.

Oще: бан  жени  изследване  кариера  мъже  работа  семейство 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани