Жените у нас държат повече на кариерата си от мъжете | webcafe.bg
newscafe

Жените у нас държат повече на кариерата си от мъжете

Webcafe.bg
28.10.2013, 11:04 (обновена 28.10.2013, 16:26)
ръце, хора

Снимка: © deviantart.com

Острият конфликт между работа и семейство е по-характерен за хората от висшето ръководство на компаниите

Близо 90% от работещите смятат, че са постигнали баланс между работата и семейството, показва изследване сред 1300 души от 26 области в страната от Института за изследване на населението и човека към БАН. Новината предаде БНТ.

Въпреки динамиката на ежедневието и стреса 38.3 на сто от хората, които работят, заявяват, че противоречие между работа и семейството при тях никога не е имало. 

Близо половината от запитаните твърдят, че конфликт между професионалната им заетост и живота в къщи се е случвал много рядко. Това според изследващите показва, че когато имаш семейство и работно място - балансът е гарантиран.

Според главен асистент Борян Андреев от БАН острият конфликт между работа и семейство е по-характерен за хората от висшето ръководство на компаниите. Малко изненадващ за учените е и изводът, че жените държат повече на професионалната си реализация от мъжете.

Друго проучване на БАН обаче показва, че обезлюдените села стават все повече, дори тези с под 200 жители. Изследването показва интересна връзка между обезлюдяването и етническия статус на едно село. По-стабилни и оцеляващи се оказват селата, населени предимно с етнически турци или роми.

"Българското население, етническите българи, за съжаление, си отиват и тези села пропадат", коментира главен асистент Николай Цеков от БАН. Интересен факт от изследването е, че на фона на обезлюдяването жителите в селата около София и Перник пък нарастват, но предимно от пенсионери, които решават да напуснат града.

Oще: бан  жени  изследване  кариера  мъже  работа  семейство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани