Държавата си е осиновила една банка... и тези хора притежават 2/3 от медийния пазар и 2/3 от разпространителите, заяви Татяна Дончева | webcafe.bg
newscafe

Властта си осинови банка!K“ва свобода на словото, к“ви 5 лева

Webcafe.bg
18.05.2010, 16:41 (обновена 18.05.2010, 17:19)
Татяна Дончева

Снимка: © БГНЕС

Положението с управлението на държавните пари в определени банки започна при царя, много добре си живееше в тройната коалиция, сега си живее още по-добре, каза бившата депутатка от БСП Татяна Дончева...

Благодарение на едни и същи бизнес връзки, "икономико-политически", близо половината от парите на държавните дружества се управляват от една банка, заяви по БНТ бившата депутатка от БСП и инициатор на движението "Д 21" Татяна Дончева.

От справка на Министерството на финансите, предоставена в отговор на Съюза на издателите, става ясно, че 48% от парите на държавните дружества - в това число и на цялата енергетика, се държат в Корпоративна търговска банка (КТБ) още от времето на тройната коалиция. При кабинета Станишев техният дял е бил 35%, а при кабинета на Борисов е нараснал до 48%.

Като втора предпочитана от държавния бизнес банка при управлението на ГЕРБ пък се е издигнала СИБанк, на трето място е ЦКБ.

По думите на Дончева "това означава, че държавата е взела една банка на отглеждане, осиновила я е, наляла е в нея един изключително голям финансов ресурс". "Вие ми кажете срещу какво. И тези хора притежават 2/3 от медийния пазар и 2/3 от системата за разпространение. Каква свобода на словото, какви 5 лева", коментира още бившият депутат на БСП.

По думите й положението с управлението на държавните пари в определени банки "е нещо, което започна при царя, много добре си живееше в тройната коалиция, сега си живее още по-добре".

Междувременно в Бургас премиерът Бойко Борисов обяви, че е възложил на министрите на икономиката и на финансите да проверят банките, които да управляват държавните пари.

"Нова медийна група" ще съди "Икономедиа"

Свидетели сме на тревожна тенденция да се настройва негативно общественото мнение срещу една независима медийна група и една търговска банка, като се използват едни и същи неверни и грубо манипулирани факти", се казва в разпространено от собствените й вестници изявление на "Нова българска медийна група холдинг", подписано от председателя на Съвета на директорите Ирена Кръстева.

Изявлението е предизвикано от публикации, свързващи медийната група с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Целта на тези манипулации е да се внуши на българската общественост, че медиите от групата са "купувани с държавни пари" и че собствеността им е анонимна, се казва в изявлението на "Нова българска медийна група" (НБМГ). Групата е с ясна собственост, се казва пак там. Тя притежавала вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Засада", "Меридиан мач", 50% от регионалния ежедневник "Борба", както и на "Балкан българска телевизия", но нямала никакво участие в ТВ7 и в. "Уикенд".

"Категорично отхвърляме клеветническите твърдения, че НБМГ се контролира от Корпоративна търговска банка. Финансовата институция няма никакво участие (пряко или косвено чрез трети лица) в капитала и управлението на медийния холдинг", се казва в изявлението.

Според него инициатор на кампанията срещу НБМГ е издателят на вестниците "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, определен като "затънал в дългове бизнесмен с твърде съмнителна репутация". Заради "клеветите и инсинуациите", уронващи "престижа и доброто й име", НБМГ завежда дело срещу "Икономедиа" и вестниците "Капитал" и "Дневник".

Oще: банка  бойко борисов  държавни дружества  медии  министри  пари  проверки  татяна дончева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани