Властта печели време с актуализацията на бюджета | webcafe.bg
newscafe

Властта печели време с актуализацията на бюджета

Webcafe.bg
22.07.2013, 09:24 (обновена 22.07.2013, 16:26)
Петър Чобанов

Снимка: © Sofia photo agency

Според министъра на финансите Петър Чобанов новият дълг от 1 милиард нямало да се похарчи още тази година

Непочтено е да взимаш огромен заем, без ясен ангажимент какво ще правиш с парите. Това е един от основните коментари, които направиха икономисти в сутрешния блок на Нова тв по повод актуализацията на бюджета.

Освен че увеличава разходите за 2013 г. с нови около половин милиард лева, кабинетът обявява и намерението си да изтегли и заем в размер на 1 млрд. лева.

По думите на Мартин Димитров правителството на премиера Пламен Орешарски мисли за оцеляване, а актуализацията цели купуване на време.

"Тази цел обаче не е в полза на българската икономика", отбеляза бившият лидер на СДС, според който кабинетът няма воля за реформа. Срещу актуализацията на бюджета се обявиха и от Реформаторския блок, които заявиха, че това ще вкара държавата в дългова спирала и ще облагодетелства олигархията.

"В момента се прави опит да се вкара един празен чек в парламента. 200 милиона повече искат да изхарчат, но да решат за какво впоследствие", заяви депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на финансите Владислав Горанов.

На извънредно заседание

Актуализацията на бюджета беше приета от правителството на извънредно заседание днес по обяд.

Увеличението на бюджетния дефицит е с 493.4 млн. лева - от 1.3 на 2% от прогнозния БВП. За целта ще бъде увеличен лимитът за максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г.

Преди време стана ясно, че предишният кабинет е заложил твърде оптимистична прогноза за растеж от 1.9% т.г., която беше коригирана от няколко финансови институции на около или малко над 1%.

Според прессъобщението на Министерството на финансите "заради нуждата да се осигури буфер във фискалния резерв, който да минимизира евентуални ликвидни рискове, се планира допълнително дългово финансиране в размер до 1 млрд. лева".

За какво всъщност е този 1 милиард

Финансовият министър Петър Чобанов обяви, че тези един милиард лева няма да бъдат похарчени тази година. Искаме да избегнем ситуация от пожарно взимане на дълг в първите месеци на следващата година, тъй като тогава има сериозни плащания, каза той.

Не е ясно кои са "сериозните плащания", тъй като падежът на доларовите глобални облигации - дългът, който бившият министър на финансите Милен Велчев превъртя през 2002 г. - са с падеж 15 януари 2015 г. Голямото плащане по дълга беше през януари т.г., когато България плати 1.7 млрд. лева. Парите бяха събрани чрез нова дългова емисия на международните финансови пазари през лятото на 2012 г.

Според Чобанов в заема от 1 милиард лева влиза и известен буфер, който да се използва за посрещане на плащания по дълга в първите месеци на следващата година. В бюджет 2013 таванът за дълга е 14.6 милиарда лева.

Десните партии настояха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху корекцията на бюджета за тази година. За отхвърлянето му е необходимо мнозинство от повече от половината от всички народни представители - т.е. 120 плюс 1.

КТ "Подкрепа": Процедурата е нелегитимна

Синдикатът "Подкрепа" оспорва легитимността на процедурата, по която ще бъде приета актуализацията. 

Синдикатът съобщава, че заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което по закон трябва да предшества обсъждането от министрите, е насрочено за днес в 11.30 часа, а документите за него са получени в 10.02 часа.

"Позицията на Конфедерация на труда "Подкрепа" е, че няма легитимен тристранен съвет и материалите за срещата са получени в 10.02 ч., което е недопустимо и противоречи на закона", се казва в съобщението.

Oще: актуализация  буфер  бюджет  бюджетен дефицит  вето  дълг  петър чобанов  плащания  разходи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани