Държавата изхарчи 1.2 млрд. лв. за поддържане на програма "Околна среда" | webcafe.bg
newscafe

Държавата изхарчи 1.2 млрд. лв. за "Околна среда"

Webcafe.bg
01.04.2014, 10:47 (обновена 01.04.2014, 11:41)
михайлова

Искра Михайлова твърди, че за проектът за Кара дере не съществува за нейното министерство

Финансови корекции за около 100 милиона лева трябва да бъдат направени за проектите по ОП „Околна среда", съобщи екологичният министър Искра Михайлова пред БНР. През ноември м.г. ЕК спря плащанията заради нарушения. До момента от държавния бюджет са разплатени 1.2 млрд. лева, за да не се блокират проектите.

До края на март МОСВ трябва да провери 246 обществени поръчки от 2010 година, за да убеди Брюксел да възстанови плащанията. „На финала сме на тази дейност, отне ни малко повече време, отколкото очаквахме. До края на март проверките ще са приключили и ще бъдем в преговори с Европейската комисия, за да докажем какво сме направили", обясни Михайлова.

Преди дни ГЕРБ предупредиха, че ако до края на май Европейската комисия (ЕК) не започне да възстановява плащанията, съществува риск от окончателно спиране на програмата или най-ранното й отблокиране през 2015 година.

Михайлова увери, че това няма да бъде допуснато, макар първоначалния срок на правителството за възстановяване на европлащанията да бе именно през март.

„Очертава се санкцията да бъде около 100 милиона лева, размерът на грешката се повтаря в група от проекти и обществени поръчки", изтъкна тя. Михайлова посочи, че МОСВ и Министерството на финансите били в разбирателство как да се действа.

„Когато става дума за такива големи проекти, каквито са по оперативна програма "Околна среда", аз съм убедена, че си струва да помислим за вариант да подкрепим общините - да могат да теглят безлихвени кредити, да могат да получават подкрепа, за да възстановят финансовите корекции и да се разплатят с оперативните програми. Обсъждаме всички варианти с финансовото министерство", каза министърът на околната среда.

Oще: европейска комисия  искра михайлова  карадере  кара дере  мосв  околна среда 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани