Бойко Отмъстителя вече е Бойко Строителя | webcafe.bg
newscafe

Бойко Отмъстителя вече е Бойко Строителя

Webcafe.bg
27.02.2012, 16:48 (обновена 28.02.2012, 16:57)
Андрей Райчев

Снимка: © БГНЕС

Андрей Райчев: Бойко Отмъстителя вече е Бойко Строителя

С това правителство бяхме дотук. Това обяви в студиото на bTV тази сутрин политологът Евгений Дайнов. Заедно със социолога Андрей Райчев двамата бяха поканени за коментар по последните политически теми, както и социологическите данни на НЦИОМ от вчера, които показаха завидно добри резултати на одобрение към премиера, министри и правителството.

Коментарът на проф. Дайнов е в по-различен тренд, макар че и двамата дадоха доста песимистични прогнози за развитието на страната поради неработещата икономика, неизвършени реформи, фаворитизирането на определени фирми и бизнеси от страна на управляващите и перспективата да се вземат нови заеми.

"Повечето правителства просто се натъкнаха на ограничението на собствената си воля и решителност, което се случи сега на това правителство в последните 20 дни, може би, и в момента върви работата към променяне на нещата така, че да се раздават черпаци.

Затова е това брожение, затова се борят едни групировки с други, затова ни хвърлят главите на някакви чиновници, които са си написали някакви бонуси, затова много законодателни инициативи в момента текат от правителството, които да облагодетелстват определени хора, и затова, не знам колко често си говорите с хора от бизнеса, затова всяка голяма държавна поръчка, още когато се обяви, хората в бизнеса започват да се хващат на бас коя фирма ще спечели и това се оказва вярно.

Т.е. нещата се нагласят от към това - хора с черпаци в близката година и половина да се занимават със себе си и затова са тези брожения. Защото ти като обявиш режима - хайде с черпаците - те започват да се блъскат помежду си, а ти още не си подготвил законодателната основа, чий черпак е по-легитимен. Това се случва, за жалост, за огромно съжаление - до тук бяхме с това правителство".

На не толкова крайна позиция е социологът Андрей Райчев. Според него ГЕРБ е загубил голяма част от подкрепата, с която са разполагали в началото на управлението си, но от това няма да настъпи бърз срив.

"Връщаме се две години назад, когато правителството беше на половин година - уникално, наперено, обявило се за най-доброто правителство в историята на отечеството, приказваше се за три мандата на ГЕРБ, за втория се подразбираше, всички противници наврени, да не казвам точно къде, публични арести и през цялото време самохвалство, самохвалство с един много общ знаменател - ние сме най-добрите, уникалните, моралните.

Това се оказа претенцията, не някаква идея, не някакъв вид реформа, не някаква стъпка, а - ние сме тези, които никога не крадат, при които няма корупция, които ги обича Европа за разлика от всички останали - сини и червени - които крадат, не са морални, не ги обича народът. Да видим какво се случи преди една година? Преди една година беше сривът. Големият срив на ГЕРБ се състоя точно миналата зима, когато от нива на одобрение 60%, рязко отидоха на 40%", заяви Райчев.

Въпреки че ГЕРБ спечели местните и президентски избори, той смята, че сривът на тази "уникална голяма, гигантска подкрепа" за ГЕРБ се е състоял.

"Ако си спомняте, тогава беше Мишо Бирата, едни флашки се разнасяха, сбиха се помежду си, Цветанов псуваше Борисов... апартаментите, стана страшен скандал и резултатът им струваше следното - около една трета от аудиторията престана да ги обича, а една трета направо ги намрази и си останаха на своята една трета. Тази една трета в момента е под корозия. Зад Борисов е една трета от българския народ. Това корозира, но за разлика от г-н Дайнов, аз не мисля, че е корозирало до степен, че ще има скоро бърз срив".

Райчев отбеляза, че никакви реформи не се случват - нито в железниците, нито в "Напоителни системи", нито в която и да е публична сфера и това е опасното. Въпреки че публичният образ, с който тръгна премиерът и лидер на ГЕРБ вече е трансформиран от Борисов Отмъстителя в Борисов Строителя.

Социологът имаше предвид изначалните анонси на Борисов, който спечели властта през лятото на 2009-а с обещанията, че министри на тройната коалиция ще си получат заслуженото и ще има присъди за разхищенията. До момента нищо такова не се е случило, а Борисов изостави тезата за злините на тройната коалиция и вече е в образа на строител на магистрали и инфраструктура.

По думите на Райчев зимата е удивително спокойна за българските управляващи, с тази разлика, че от някакво уникално и особено, те се оказаха едно обикновено българско правителство, между другото, което вероятно ще сподели обикновената съдба на предишните кабинети.

Според Дайнов Борисов бързо отстранява "омазалите" се, но в същото време отстранява чиновничка за 12 500 лева бонуси (Нели Нешева - бел.р.), а остави министър, дал си 30 000 (Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма - бел.р.).

"В момента, в който държавната политика се преподрежда така, че да обслужва определени монополни интереси или желаещи да бъдат такива, естествено, че ще ни "хвърлят глави" на чиновници", заяви Евгений Дайнов.

Той коментира, че с уволненията на чиновниците, раздали си на тъмно някакви бонусчета, се  прикрива основното. "Там, където са истински големите играчи, монополистите или желаещи да бъдат такива, или да имат господстващо положение, нещата се подреждат те да спечелят в близката година и половина.

Не напразно в момента ни съди Европейската комисия за това, че нямаме демонополизация в областта на енергетиката. Държавата строи на принципа фаворизиране на монополите, което значи смачкване на тези хора, които произвеждат стойност - дребните и средни фирми", каза Дайнов.

Пътят ни е към Гърция, посочи още политологът. Според него икономиката ни не работи, което ще доведе до взимането на нов заем. Няма откъде да дойдат пари, освен отвън, добави още Дайнов.

 

Oще: андрей райчев  бойко борисов  евгени дайнов  политолози  правителство  прогнози  социолози 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

6 Гризли | 28.02.201220:57

Мда... Нещата отиват от "по-лошо" към "по-зле"!... Тъжен

Бойко Отмъстителя --> Бойко Строителя --> Бойко Смешника --> Бойко Загубилия изборите --> Бойко Обидения --> Бойко Мълчаливия (поне две години) --> Бойко Забравения (като двамата му предишни работодатели)

Поредната политическа карикатура! Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

5 янаки | 28.02.201218:16

Тези от тройната коалиция може и да крадяха, така разправя Бойко Борисов, но си разбираха от работата и покрай своята далавера вършеха и нещо полезно за всички.
Така както, без да си правим илюзии, правят и в най-демократичните държави.

За ГЕРБ – то се вижда, какво да го коментираме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

4 Бояна | 28.02.201214:39

убедена съм , че ако Б.Б. не беше взел властта през 2009 г., то България имаше реалния шанс да бъде втората след Полша страна в ЕС , която да се размине с кризата. Кризата у нас дойде и се разви и задълбочи единствено от водената икономическа политика на правителството на Б.Б. Че това след няколко години ще аксиома , не ни топли, защото всеки ден на Б.Б. начело на българското правителство е път към истинската национална катастрофа!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 28.02.201212:15

С това правителство бяхме дотук.
-------------------

Райчев за пръв пъ нацелва грамажа ;)
Забавно е как леко-полеко Н-ти месия отива на бунището на хисторито
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.02.2012, 11:18

2 NIKATA | 28.02.201211:17

Изключителен анализ.И въпреки това всички са си по къщите и недоволсво няма.Нация от дебили.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 28.02.201210:48

Докъде го докарахме....да съм съгласен 100% с Андрей Райчев не разбирам
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани