"Труд": Чети "Държавен вестник", или оставаш без имот! | webcafe.bg
newscafe

"Труд": Чети "Държавен вестник", или оставаш без имот!

Webcafe.bg
11.06.2013, 11:28 (обновена 11.06.2013, 12:27)
Магистрала

Снимка: © БГНЕС

Ускореното строителство на магистрали при ГЕРБ, както и на друга инфраструктура - и рязането на лентички, наложи уловка в закона, която на практика лишава гражданите своевременно да обжалват процедура за отчуждаване

Омбудсманът Константин Пенчев сезира наскоро Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни текстове в два закона - за държавната собственост и за общинската собственост.

В статия по темата в. "Труд" разкрива законодателните недомислици, приети по времето на управлението на ГЕРБ, които на практика лишават гражданите от своевременна информация в случай на отчуждаване на имота им.

Атакуваните текстове са няколко - определени алинеи от чл. 38 от Закона за държавната собственост и няколко алинеи в чл. 27 и чл. 29 от Закона за общинската собственост. Текстовете в общи линии са идентични и описват начините, по които гражданите могат да се противопоставят на отчуждителните процедури, пише авторът й Христо Николов.

На пръв поглед всичко е нормално - от двата закона излиза, че българите имат правото да обжалват решенията на държавния или общински орган, който е решил да им отчужди имота. За това се дава 14-дневен срок.

Уловката е, че този срок започва да тече от деня, в който решенията са публикувани в "Държавен вестник". Преди това уточнение да се добави в двата закона през 2010 г., този срок е почвал да тече от датата, на която органите на държавата и общината са уведомявали гражданите за своето решение.

Или с други думи, излиза, че за да си опазят имотите, българските граждани са длъжни да следят непрекъснато "Държавен вестник". Всеки, който е чел този печатен орган на Народното събрание, знае къде се публикуват обявите - в последната му част, която гъмжи от всякакви съобщения на общински и държавни органи.

За да се ориентира в текстовете, притежателят на имота трябва да знае неговия идентификационен номер, т.нар. екате, което представлява поредица от цифри и точки. Защото в обявите не се посочва името на притежателя. В случай че имате повечко недвижими имоти, редовното четене на "Държавен вестник" очевидно е задължително.

Или както се изразява в становището си омбудсманът: "Правото на обжалване съществува, но е формално и непропорционално на намесата на държавата и общините в правото на собственост".

Вероятно законотворците са пристъпили към тази уловка предвид множеството имоти за отчуждаване заради разгърнатото при ГЕРБ мащабно строителство на инфраструктура.

Oще: държавен вестник  имот  кс  обжалване  омбудсман  отчуждаване  текстове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

2 Von Bl | 11.06.201317:43

1.За да се ориентира в текста собственика трябва да знае?.......собствените си три имена Много щастлив 2. По времето на предишното правителство е приета само една,единствена поправка в закона и тя касае тъй наречените "Обекти от национално значение" 3. Отчуждителните процедури по-закон се обявяват и в други медии, обикновено вестници или интернет (по евтино е). 4. Дори да си видиш имената в" державная газета" пак трябва да си отидеш при некой от колегите на Нани-Огг.....Туй е в общи линии цялата дилема. А като се стискаш и не ти се дават пари за адвокат - съответно те отчуждават по основна (базова) оценка. Иначе на печелившите честито: Държавата е добър платец и си взимаш обещетението леко забавено, но на 100% сигурно. Нищо драматично няма в една отчуждителна процедура не разбирам
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 11.06.201312:05

Що ли се сетих за началото на "Пътеводител на галактическия стопаджия"?...
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани