Най-богатите ще говорят за рисковете от неравенството в Давос | webcafe.bg
newscafe

В Давос най-богатите ще говорят за бедните

Webcafe.bg
21.01.2014, 13:13 (обновена 21.01.2014, 18:32)
Без дом

Снимка: © Явор Николов

В световен план се увеличава броят на бедните - и на супер богатите

За първи път най-богатите и влиятелни хора в света ще разговарят за... социалното неравенство. Темата ще е сред тези, върху които ще се фокусира Световният икономически форум в Давос, който тази година ще се състоие на 22-25 януари.

В швейцарския курорт ще се обсъждат всъщност рисковете, които създава задълбочаването на пропастта между много бедни и супер богати.

В своя дневен ред за 2014 г., публикуван през ноември 2013 г., Световният икономически форум определи растящата несъразмерност на доходите на второ място сред най-големите рискове за социалната стабилност и сигурността на планетата, заедно с бюджетните кризи, евентуална водна криза и "кибергедон" (срив на компютърните системи с катастрофални последствияза световната икономика).

Неравенство

Ден преди форума организацията за развитие Oxfam публикува доклад, според който състоянието на 85-те най-богати хора в света е равно на средствата, с които разполага половината население на земята или 3.5 милиарда души.

Докладът, озаглавен "Да работиш за малцината", твърди, че нарастващото неравенство е заради бързото увеличение на богатството на най-заможните, което и предупреждение, че има големи рискове за "човешкия прогрес".

Според доклада 210 души са станали милиардери през 2013 година. Така те се присъединяват към група от 1426 души, които имат състояние в размер на 5.4 трилиона долара.

Състоянието на най-богатия 1% от хората в света в момента възлиза на 110 трилиона долара или 65 пъти повече от това на по-бедната половина от човечеството.

"Тази масивна концентрация на икономически ресурси в ръцете на малка група от хора представлява значителна заплаха, която включва политическите и икономическите системи", подчертава се в изследването.

От Oxfam допълват, че проучването показва, че има много закони и регулации, които са създадени в полза на богатите.

"Изследване в шест страни (Испания, Бразилия, Индия, ЮАР, Великобритания и САЩ) показва, че мнозинството от хората вярват, че законите са в полза на богатия", подчертават подготвилите изследването.

През последното десетилетие милиардерите в Индия са се увеличили от 6 на 61, концентрирайки приблизително 250 милиарда долара в ръцете на шепа хора в сравнение с населението на страната, което е от 1.2 милиарда души.

След като дълго смяташе, че неравенството на доходите е необходимо за възнаграждаване на талантите и стимулиране на иновациите, Форумът в Давос започва да се вслушва в икономистите, начело с Нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц и бившия шеф на Световната банка Франсоа Бургиньон, които предупреждават за опасността разривът между бедни и богати да се увеличи, съобщава в. Le Monde.

Oще: oxfam  бедни  богати  богатство  давос  неравенство  рискове  форум 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани