Президентът отличи БАН - и новите будители | webcafe.bg
newscafe

Президентът отличи БАН - и новите будители

Webcafe.bg
01.11.2014, 13:29 (обновена 01.11.2014, 14:07)
Росен Плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Първите будители имат достойни последователи в лицето на българските учени. С тези думи президентът Росен Плевнелиев награди с орден „Стара планина" - първа степен по случай 1 ноември председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

„Будителството е състояние на духа, което всяко поколение трябва да преоткрие и постигне за себе си, за да може да надгражда и да върви напред", заяви президентът, изтъквайки ролята на учените в този процес.

Акад. Воденичаров взе ордена с призив за повече разбирателство и обединение в българското общество - какъв е и заветът на националните герои.

„Делото на народните будители е опора на отечеството ни в бурите, в бързеите на историята, в тежките моменти. То ни носи вяра и вдъховение, без които пътят ни напред със сигурност би бил много по-труден. Денят на народните будители е символ на това как духовността, образованието и ценностите възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи", каза още държавният глава на церемонията по издигането на националното знаме на „Дондуков 2.

Почетният знак на президента бе връчен на БАН, която тази година празнува 145-та годишнина. "Заслужава адмирации ангажираността с развиването на активна изследователска дейност на всеки от 42-та института на БАН и научните звена към тях. Важни са постиженията на БАН в създаването на нови технологии и апаратура за приложение както в медицината, космическите изследвания, околната среда, така и във военното дело и енергетиката", каза президентът.

Акад. Воденичаров е автор на 71 патента и авторски свидетелства, 2 монографии и 146 научни публикации в български и чуждестранни списания. Записан е в Златната книга на изобретателите към Патентното ведомство и има 121 договора за внедряване на изобретения. По 87 договора му е призната реализация на нови технологии, а по 49 са признати нови изделия, модифицирани по системите на НАТО.

„Вашето участие в международните експертни органи към НАТО, към Международната агенция за атомна енергия, в американски и европейски научни организации, поставя високо авторитета на българската наука и на учените от БАН", посочи за него Плевнелиев.

Oще: бан  будители  денят на будителите  орден  росен плевнелиев  стефан воденичаров  учени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани