НАП е подготвила брошура, в която са посочени задълженията на гражданите при закупуване на нови автомобили от ЕС | webcafe.bg
newscafe

НАП съветва как да си купим нови коли от Европа

Webcafe.bg
27.08.2010, 12:43 (обновена 27.08.2010, 13:54)
Красимир Стефанов

Снимка: © БГНЕС

Националната агенция по приходите е подготвила брошура за задълженията на гражданите при купуване на нови коли в ЕС...

Националната агенция по приходите (НАП) е подготвила брошура, в която са посочени задълженията на гражданите при закупуване на нови автомобили от ЕС, съобщи пресцентърът на ведомството.

Практиката показва, че повечето собственици на скъпи и мощни коли предпочитат да ги регистрират в чужбина, а не у нас.

Странно защо, вместо да обясни на сайта си какви са правата и задълженията, НАП харчи средства за подобни книжлета - вероятно по линия на някакъв "комуникационен проект".

Брошурата ще дава отговор на въпросите какви са задълженията на купувачите, кой автомобил е нов според закона за ДДС, дължи ли се данък и къде трябва да бъде платен. Книжката ще се разпространява в подразделенията на "Пътна полиция" в страната.

При ревизии за година инспектори от НАП са начислили допълнително над 2 млн. лева ДДС и 535 000 лeва лихви на 198 фирми и граждани, купили си нови автомобили от ЕС. От ревизиите е станало ясно, че незнанието на правилата е една от основните причини за недекларирането и невнасянето на ДДС.

Според европейското и българското законодателство, когато български фирми и граждани купуват нов автомобил в страна от ЕС, те дължат и внасят ДДС в България, а не в страната, от която купуват колата. Това задължение се отнася и за лицата, които не подлежат на регистрация по Закона за ДДС по общия ред.

Това са физическите лица, държавните органи и органите на местното самоуправление, болниците, училищата.  Всички те декларират пред НАП покупката на ново превозно средство от друга държава-членка на Европейския съюз.

Декларацията може да се получи от всеки офис или териториална дирекция на НАП, както и да се изтегли от сайта на приходната агенция - www.nap.bg. Срокът за подаване на декларацията е до 14-то число на месеца, следващ месеца, в който данъкът е станал изискуем. До същата дата трябва да се внесе и данъкът за автомобила.

Oще: автомобили  брошура  ддс  ес  нап 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.