Москва може да спре доставките на газ за Украйна | webcafe.bg
newscafe

Москва намекна за газова война

Webcafe.bg, по RT, BBC
08.03.2014, 09:29 (обновена 08.03.2014, 11:16)
Газ

Снимка: © БГНЕС

От 1 април т.г. отстъпката отпада и Киев ще плаща по старите цени

Руската държавна компания „Газпром" заплаши Украйна със спиране на доставките на синьо гориво, ако Киев не плати задълженията си от 1.89 млрд. долара. Москва твърди, че не желае нова Студена война заради събитията в Крим, но предупреди, че се задава повторение на газовата криза от 2009 година.

Тогава руската страна прекъсна доставките на газ за 20 дни, което засегна цяла Европа, след като Украйна поиска ново договаряне на цените. Ръководителят на компанията-монополист Алексей Милер изтъкна, че растящите дългове на Украйна „създават предпоставки" за ново прекъсване на доставките за Европа, тъй като „Газпром" не може да прави това безплатно.

Новата власт в Киев твърди, че страната е близо до банкрут след управлението на Виктор Янукович - и че се нуждае спешно от 35 милиарда долара през тази и следващата година.

Дългът от $1.89 милиона е изчислен след договореното между Путин и Янукович намаление на цената на синьото гориво. През ноември миналата година сваленият от власт президент на Украйна замрази преговорите с ЕС, а през декември подписа споразумение с Кремъл.

Тогава руснаците се съгласиха да продават синьото гориво на Украйна за $268.5 долара за 1000 куб. м, вместо по досегашните над $400. Преди седмица обаче руският президент Владимир Путин обяви, че от 1 април т.г. отстъпката отпада и Киев ще плаща по старите цени.

Централна Европа иска защита от САЩ

Полша, Унгария, Чехия и Словакия реагира веднага на тревожните сигнали от Кремъл. Чрез своите посланици във Вашингтон четирите държани от Централна Европа, известни още като Вишеградската група, призоваха Конгресът на САЩ да им помогне със закупуване на американски природен газ, за да намалят зависимостта си от Русия.

Посланиците изпратиха съвместни писма до влиятелни депутати в Сената и Камарата на представителите, в които ги призовават да помогнат за ускоряване на доставките на втечнен природен газ до Европа, съобщи Financial Times.

Призивът идва именно заради украинската криза и опасенията, че Москва може да използва енергийната си индустрия като оръжие в региона. Четирите държави подчертават, че покриват между 70 и 100% от консумацията си на природен газ именно от Русия.

Oще: газ  газова война  газпром  крим  русия  украйна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

10 Levitt Hostel | 09.03.201413:13

,,Ей това е мъжка приказка!
Газ за без пари за Европа! .. Подобен жест, може да направи само Америка!
Или само Украйна ,ще файдоса .. на бедна България- няма да има безплатни доставки..
А моят проблем- с "Телефонната война", няма ли да се емне Америка та да ми го реши .. до вторник да ми плати сметките?? Мисля да поизчакам ..
Не е ли това истинската Демокрация?"

В написаното от мен никъде не се твърди, че ,,доставките" ще са безплатни!
Напротив, твърди се, че има алтернатива на доставките на газ от Русия, както доставяне на газ от САЩ, така от Европа - Норвегия. Единственият проблем е по- високата цена, която ще трябва да плащат европейските потребители и индустрията. В настоящия момент в Европа цената на енергията е 3-4 пъти по-висока от цената в САЩ и 3 пъти по- висока от същата в Китай. Увеличаването на разходите за енергия , в случай че бъде избрана алтернатива на Газпром ще увеличи производствените разходи на европейската индустрия и ще я превърне в още по-ниско конкурентна на световните пазари. Това се осъзнава достатъчно ясно в Берлин, което е и причината Германия да е най- големия противник по отношение налагането на санкции на Русия.
Именно поради това, че търговията е нещо изключително хуманно и добро , факт, които нито управление в нито една държава не отрича, за всички участници налагането на ограничения и санкции ще има своята цена, която ще се изразява в реализирането на загуби. След конфликта в Грузия на Русия бяха наложени санкции, които няколко месеца по- късно бяха отменени поради осъзнаването на гореописания факт. В момента, търговията е единствената причина, която възпира човечеството от самоунищожение и това е далеч по - сигурна гаранция от всичките увещания и уверения на политическите участници в ,,голямата шахматна дъска"
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

9 Mile Manolov | 08.03.201420:06

много прост факт.. хохолите няма какво да получат от европа.
да гледат от бантускотия и да се готвят за светло бъдеще muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

8 Pavur Pezev | 08.03.201413:19

Ако в понеделник земем пет танкера на старо от Шеврон,до другата събота ГЪзпром шъ фалира.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

7 Rowan | 08.03.201412:51

Ъхъ, само дето трябват поне 2 години да се построи флота от кораби дето да пренасят толкова газ, пък те не са от най-евтинджос моделите. И съответните терминали за това. До тогава в Украйна и храст няма да остане неизгорен в някоя печка. Пък как ще се израдва Турция на голям трафик самоходни бомби през Босфора...

Искате ли да си говорим пак за суверенитет?
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

6 sim4o | 08.03.201412:42

"3 Levitt Hostel | 08.03.201411:43
... "В Сената на САЩ е внесен законопроект, които ще премахне съществуващите ограничения от войната Йом Кипур и ще позволи доставянето на втечнен газ за Европа. .... "
------------------------------
Ей това е мъжка приказка!
Газ за без пари за Европа! .. Подобен жест, може да направи само Америка!
Или само Украйна ,ще файдоса .. на бедна България- няма да има безплатни доставки..
А моят проблем- с "Телефонната война", няма ли да се емне Америка та да ми го реши .. до вторник да ми плати сметките?? Мисля да поизчакам ..
Не е ли това истинската Демокрация?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

5 Pavur Pezev | 08.03.201412:36

Хостел,почвай да строиш терминал у Гебидже-наемаш Узунов,шъ ти го спретне за 500 ойро квадрата.Колко е то-3-4 боксониери.Зимаме два елпиджи танкера втора ръка и показваме на ГЪзпром средния.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

4 янаки | 08.03.201411:47

Украйна е потънала в борчове, дължи близо два милиарда долара на Русия за изразходван, но не платен газ; на Китай – три милиарда долари за неизпълнени доставки от зърно.....
Но, както се казва, на версия се дава до време, предплатеното - трябва да се връща.

Ако на САЩ и ЕС толкова им е мила Украйна и милеят за нейното бъдеще – да платят борчовете й поне към Русия и няма да има проблеми с доставките на газ!

Ако на мястото на „Газпром” беше някоя компания от САЩ, за да си приберат парите, какво ли щеше да се случи?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

3 Levitt Hostel | 08.03.201411:43

В настоящата криза единственото положително, което може да бъде констатирано е превръщането на пазара в универсален регулатор; вече и в дипломацията. Още през първите дни, когато военнолюбците заговориха за нова студена война, пазарът по категоричен начин показа, че няма да бъде допуснато повторно разделение на света и че тези, които действат най- агресивно ще бъдат най- тежко наказани. Фактите са повече от ясни: срив в стойността на рублата и на всички европейски и американски индекси. Русия беше ,,възнаградена" пропорционално на дела си на участие в конфронтацията с най- голям спад на националната валута и на водещите индекси. Пазарът е глобален фактор в международната политика, които налага самостоятелно санкции без да се интересува от геополитически стратегии, сфери на влияние или дипломатическите уговорки. По тази причина няма да има и газова война между Русия и Украйна. Русия съзнава достатъчно ясно, че не е монополист, т.е не е единственото място, откъдето може да бъде доставян газ, като единствената причина за търсенето на руски газ е по- ниската цена отколкото тази на алтернативните доставки, примерно на втечнен газ. В Сената на САЩ е внесен законопроект, които ще премахне съществуващите ограничения от войната Йом Кипур и ще позволи доставянето на втечнен газ за Европа.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

2 sim4o | 08.03.201411:20

"Руската държавна компания „Газпром" заплаши Украйна със спиране на доставките на синьо гориво, ако Киев не плати задълженията си от 1.89 млрд. долара. "...
--------------------------------
Това ли, АВТОРЕ , намек за "Газова война"?
.. сигурно това!
Трябвало значи, да се плати ...

На мене пък, със СМС ми намекнаха за "Телефонна война" .. напомниха ми, че съм имал сметки да плащам ...
П.П. а аз да плащам ли? Дали ще е демократично?
Гледам - авторът познавач - айде да ми отговори?
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 20.03.2012, 12:28

1 Mr Norris | 08.03.201410:24

Ами украинците го извадиха голям...., ама мек...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани