"Труд": Милиони загробени в тъпи проекти | webcafe.bg
newscafe

"Труд": Милиони загробени в тъпи проекти

Webcafe.bg , в. Труд
05.03.2012, 19:27 (обновена 06.03.2012, 09:00)
Коли

Снимка: © Sofia Photo Agency

Колчетата по "Графа" отдавна не работят. Столична община плати за тях 73 000 лева

Паметници на глупостта и мегаломанията са осеяли цялата страна. Милиони левове са хвърлени в неизползваеми сгради, зали, болници, антипаркинг колчета, рампи, десетки безсмислени съоръжения, показа проверка на кореспондентите на "Труд".

В публикацията като един от най-фрапиращите случаи е посочена новата сграда на митницата в Гюешево, която от 13 години е обзаведена дори с вилици и лъжици, но никога не е работила. Същата е и съдбата на отличения със строителен "Оскар" театър в Смолян. При повечето сгради проблемът е, че от години се рушат, а сега няма пари за ремонт и те ще останат да "красят" градовете още десетилетия.

Българо-македонската митница до жп гарата в Гюешево е с разгъната площ 1634 кв. м. Проектиран и ускорено изграден по времето на Иван Костов. Струва към 600 хил. лв., осигурени по програма ФАР. Закупено са и модерно оборудване, мебелировка за около 30 хил. лв. Барчето е напълно готово, дори чашите, вилиците и лъжиците са подредени. Кафе-машините са доставени, вазите за цветята са по бюрата, няма ги само митничарите.

Митничарите в Гюешево трябваше да контролират трафика по жп линията София - Кюстендил - Скопие. Тя обаче не се строи вече 20 години.

195 000 лева за рентгенови снимки на улици

Близо 195 000 лв. хвърли община Пловдив по време на управлението на предишния кмет Славчо Атанасов за обследване на 109 км вътрешноквартални улици с модерна френска техника, подобна на рентгенов апарат. Данните бяха нужни за изготвяне на финансовия анализ при тегленето на заема от 30 млн. лева от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за ремонт на близо 300 вътрешноквартални улички.

Тегленето на заема бе стопирано през 2010 г. от финансовия министър Симеон Дянков. И парите отидоха на вятъра.

С втората по големина зала в страната разполага Родопският драматичен театър в Смолян. Но сега е само сцена на Драматичен театър "Николай Масалитинов" - Пловдив.

Залите се ползват отвреме навреме, но останалите 2/3 от сградата са полупразни. Сградата е призната за за паметник на културата. На нея е поставен и първият български стъклопакет през 1983 г.

В центъра на Благоевград стои неизползвана вече десета година огромна зала - "22 септември", строена за церемонии и семинари. Залепена е до кметството и има топла връзка с него.

Поддръжката на помещенията се оказа скъпа и кметството ги затвори. Новият кмет Атанас Камбитов (ГЕРБ) заяви амбиции да отвори "мавзолея" и да го направи действащ. Оказа се, че заради дългогодишната липса на поддръжка помещенията са в окаяно състояние и се нуждаят от много скъп ремонт, а пари няма.

Автогарата в Сливен - пари на вятъра

Златна излезе на Сливен новата автогара - строежът й струваше 1.5 млн. лева. При първия по-силен вятър козирките се пречупиха като сламки. Съоръженията бяха захвърлени край автогарата, вместо да бъдат ремонтирани. Ако общината иска да ги сложи отново, това ще й струва още 500 000 лв.

В двора на болницата "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново стърчи недостроената сграда на хирургическия блок. Градежът е започнат преди повече от 30 години и до днес не е завършен, но в бетона са потънали стотици хиляди левове.

В момента лечебното заведение харчи 300 000 лв. годишно за медицински и транспортни дейности, тъй като двете му бази са отдалечени на 3 км една от друга. А изоставената сграда е в двора.

Нито един инвалид не е използвал досега специалните платформи в сградата на областната администрация в Русе. За монтираните съоръжения преди четири години бившият министър на държавната администрация Николай Василев плати 242 000 лв. от републиканския бюджет.

"Грешни" пари са налети и в неработещите асансьори за инвалиди и майки с деца в подлеза на централната жп гара в Русе. Малко след откриването на ремонтираната сграда преди 4 години те бяха спрени.

Oще: асансьори  българия  пари  подлези  сгради 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани