Парламентът реши да не отлага фалита на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Парламентът реши да не отлага фалита на КТБ

Webcafe.bg
31.10.2014, 16:54 (обновена 31.10.2014, 19:49)
Иван Искров в 43-тото народно събрание

Обратът дойде, след като управителят на БНБ Иван Искров разкри детайлите от инвестиционното намерение на тройния консорциум.

Два дни след като Бюджетната комисия прие с мнозинство да отложи със закон фалита на Корпоративна търговска банка и часове след като консорциумът на Оманския фонд подаде първата си официална оферта за рекапитализация на банката - Народното събрание реши, че няма да се занимава със спасяването на банката на Цветан Василев.

Обратът дойде, след като управителят на БНБ Иван Искров разкри детайлите от инвестиционното намерение на тройния консорциум.

Част от тях влизат в противоречие с българското и европейското банково законодателство, предполагат удължаване на забавянето на изплащането на гарантираните влогове и изискват държавна помощ в размер, който е значително по-голяма от заема, който бюджетът би отпуснал на Фонда за гарантиране на влоговете при евентуален фалит на КТБ.

Веднага след изявлението на Искров ГЕРБ оттегли предложението на бюджетната комисия, с което вменяваше на БНБ задължение да изготви план за оздравяване на КТБ.

"Искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим банката. Чакахме Искров да даде доклада. Неговият доклад е категоричен, че банката е в не тежко, а на практика в много тежко състояние. Оттам нататък решението на бюджетната комисия няма смисъл", каза Бойко Борисов.

Депутатите приеха всички останали предложения на комисията, оглавявана от Менда Стоянова, сред които - промяна на Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките, с цел пълна синхронизация с европейското законодателство.

Парламентът реши да изготви промени, осигуряващи незабавен достъп до гарантираните влогове в КТБ.

Беше решено още да се препоръча на БНБ да сключи договор с международна фирма с опит в разследването и проследяването на парични потоци, с цел да се извърши независимо разследване на неплатежоспособните кредитополучатели на КТБ.

Очаква се днес да бъде публикуван окончателният отчет на капиталовата адекватност на КТБ, а при наличие на отрицателен капитал БНБ е длъжна в петдневен срок да отнеме лиценза на банката.

Oще: бойко борисов  герб  закон за кредитните институции  иван искров  ктб  разследване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.