Новият генерален директор на БНТ е Вяра Анкова, избрана единодушно от Съвета за електронни медии (СЕМ) с явно гласуване | webcafe.bg
newscafe

Вяра Анкова е новият шеф на БНТ

Webcafe.bg
15.07.2010, 11:29 (обновена 15.07.2010, 14:08)
вяра анкова

Снимка: © БГНЕС

Новият генерален директор на БНТ Вяра Анкова и съпругът Томас Лафчис...

Новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) за следващите 3 години е Вяра Анкова. Тя беше избрана единодушно от Съвета за електронни медии (СЕМ) след явно гласуване.

Преди да заеме поста, Анкова беше шеф на дирекция "Информация" в БНТ от 2004 г. насам. Според "24 часа" новият генерален директор на БНТ очаква двайсетина оставки от шефове в телевизията, тъй като иска сама да избере екипа си.

"Обещавам много усилия и много работа, както и прозрачност на всички управленски решения на БНТ. БНТ трябва да намери начин да привлече приходи като това не трябва да е само от реклама, а и европейски програми, копродукции и други", заяви Анкова след избора си.

Новият шеф на БНТ определи като свой силен съперник Люба Кулезич, показала визия и анализ за изграждане на съвременна телевизия.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви, че Анкова е показала, "че от БНТ може да направи програма. В договора й трябва да бъде заложено как ще излезе от кризата". Според него не може да се вземат предвид съмнения за това, че Анкова е участвала в схеми за източване на БНТ, "защото няма доказателства за това".

По думите на Ани Хаджииванова от СЕМ Анкова е единственият кандидат, който не е изневерил на медията си, с което е показала лоялност, особено в днешни дни. От концепцията, представена от Вяра Анкова, личало, че кризата може да бъде преборена с развитие.

Номинацията на Люба Кулезич беше предложена от члена на СЕМ София Владимирова и председателя на СЕМ Георги Лозанов, които номинираха и Вяра Анкова.

Според Владимирова в концепцията на Кулезич е имало висока степен на критичност, необходима за здравето в БНТ, а Анкова се е придържал строго към реалността и не се е уплашила от въпросите.

Лозанов определи концепцията на Кулезич като страстен артистичен одит на БНТ. "Все пак има дефицити - страда от импресионалистичност. Има и хиперболизация - не ми допадна абсолютното отрицание на програмата на БНТ в момента, дори по отношение на новините", обясни той.

Кандидатите за поста бяха общо шест - Радомир Чолаков, Радослав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич, Александър Бешков и Вяра Анкова. Седмият, подал документи за участие в конкурса, беше Емилия Стоева, но техническата комисия по проверка на редовността на документите не я допусна до събеседване. Причината е, че не отговаря на едно от условията на конкурса да има 5-годишен трудов стаж в телевизия.

Oще: бнт  вяра анкова  кандидати  концепции  люба кулезич  сем  уляна пръмова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.07.2010, 22:01

2 Brutalino | 15.07.201022:05

Честито, г-н Гергов! И да Ви връзва! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 11:14

1 mittag | 15.07.201016:25

Шокиран Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани