Йотингер вижда три проблема в „Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Йотингер вижда три проблема в „Южен поток"

Webcafe.bg, по БТА
19.06.2014, 12:55 (обновена 19.06.2014, 13:00)
Гюнтер Йотингер

Снимка: © BGNES

Йотингер заяви, че вярва на българското правителство, но ще действа, ако види доказателства, че работата по "Южен поток" продължава

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази увереност, че България е спряла работите по газопровода „Южен поток", докато законово не отговорят на европейските изисквания. Йотингер заяви, че вярва на българското правителство, но ще действа, ако види доказателства, че работата по изграждането на газопровода продължава.

„В България предстоят избори, може би някой очаква да наказвам някого, но моята цел е да постигнем ясно съгласие по юридическите въпроси", каза Йотингер.

"По отношение на България има три основни правни проблема по "Южен поток" - в областта на околната среда, на вътрешния пазар и на конкуренцията - въпроси, обхванати от третия енергиен пакет на ЕС", каза още еврокомисарят.

Той посочи, че сред проблемите е и достъпът до съоръжението за дружества, които не участват в неговата собственост и не са собственици на пренасяното гориво, както и изборът на фирми за строителството на проекта.

Необходими са търгове за строителството, не може просто някой да бъде посочван за строител или проектант, подчерта Йотингер. „Това са обективни тревоги. Изпратихме писмо до българските власти по повод гласуваните от Народното събрание промени в закона за енергетиката, наши експерти са в София, за да дадат съвети", допълни той.

ЕК иска „Южен поток", но по правилата

Йотингер увери, че ЕК няма нищо против "Южен поток", "всяка инфраструктура е
приемлива". "Южен поток" е нова газопроводна система към съществуващи отношения в газовата сфера. Газът, който ще тече по този газопровод, както би преминавал през Беларус или Украйна. Това не е нов източник, а е нов път, нова тръба, обясни той.

"Ние сме обективни и неутрални. На първо място "Южен поток" зависи от инвеститорите и на второ - от държавите от ЕС. Проверихме съществуващите междуправителствени споразумения и някой от тях не съответстват на европейското законодателство. Поискахме мандат от съответните държави (през които преминава "Южен поток" - България, Австрия, Италия, Гърция, Унгария и Словения - б.р), за да преговаряме в техен интерес и да договорим някои промени в тези споразумения, за да избегнем правни проблеми", уточни Йотингер.

Той посочи, че ЕК е започнала преговори с Русия, но преди няколко месеца Москва се е обърнала към Световната търговска организация (СТО) за оценка на проекта, за да провери възможностите за допускане на изключения от европейското право и очаква СТО да обяви законовата рамка на ЕС по отношение на проекта за неправомерна. "Това е непоследователно, очакваме от руската страна последователна политика", заяви Йотингер.

"Допускането на изключения е възможно, но е двустепенен въпрос - първо всеки трябва да приеме европейското законодателство. Ако европейското законодателство е в сила, може да бъдат поискани отстъпки, но те биха били в рамките на европейското законодателство, а не отвъд него. Така постъпихме със "Северен поток" и много други газопроводи", каза още Йотингер.

Oще: газ  газови доставки  газопровод  гюнтер йотингер  доставки на газ  европейска комисия  европейски съюз  ек  ес  законодателство  москва  русия  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 19.06.201414:55

?????????????????????????
Вярва, защото не е „изпушил“ от някой български лъжец-политик!!!
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани